четвъртък, 16 септември 2010 г.

Средиземноморска яхния

Отдавна ви бях споделила за честото присъствие на сьомгата вкъщи .
Толкова често , че вече се чувствам изчерпана откъм идеи за разнообразното й приготвяне ! :)
Днес обаче ми дойде просветлението , че мога да съчетая тази инъче много вкусна риба с други продукти и да й придам нова визия в семейното ни меню .
А и всяка рецепта , в която има  някой ароматен сос и можете да потопите в него парче хрупкава багета или друг хубав хляб , си е нещо уникално вкусно ! :)
Подарявам ви моята интерпретация за яхния със сьомга  ,  скариди и още нещо ! :)


Средиземноморска яхния

 




Продукти :

300 грама скариди
300 грама сьомга ( филе )
10 рулца от раци
1 чаена чаша паста по избор
1  чаена чаша брюкселско зеле
1 глава кромид лук
1 голям розов домат
6 скилидки чесън
половин връзка пресен лук
1 чаена чаша бяло вино
1  чаена лъжичка сладък червен пипер
1 / 2  чаена лъжичка лют червен пипер
1 / 2  чаена чаша гъсто доматено пюре
захар на вкус
лимонов сок
сух босилек
сух риган
пресен босилек
черен пипер
сол на вкус
зехтин





Нарежете кромид лука на много ситно !
Обелете домата , махнете му семките и го нарежете на много малки парченца !
Нарежете и сьомгата на кубчета !
Почистете скаридите и чесъна !
Сварете пастата  и я изцедете от водата !
В тиган със зехтин запържете леко лука , скилидките чесън ( цели )  и сьомгата !
После прибавете нарязания домат и след като заври , сложете и виното !
Оставете всичко това да къкри на котлона  на слаба степен !
Когато сосът започне да се сгъстява леко , сложете сухите подправки , пиперите и овкусете със сол и захар !
Прибавете пастата и зелето и оставете яхнията да покъкри още 5 минути с тях !
Накрая сложете ролцата от раци и скаридите и изключете котлона , но оставете яхнията върху него , докато той изстине !
Сервирайте с пресен босилек , прясно изцеден лимонов сок и зелени лучени перца !



Няма коментари:

Публикуване на коментар