Нейният произход е от Мексико , но тя е доста популярна и в много щати на Америка, както и в много други страни .
( източник на снимката )
( фотограф : Rom Srinivasan )
Страхотният вкус на тортиля й дава все по - голяма популярност и тя има своето участие в кулинарния живот и у нас .
Рецептата , която аз ви предлагам е страхотна не само , заради чудесният финал , който ще получите , а и защото е от тези тортили , които можете да си приготвите и после да си замразите за следваща консумация .
Тортиля с плънка по ваш избор или така наречената quesadilla , а защо не и просто като хлебче , са само част от нещата , на които можете да се наслаждавате с помощта на това невероятно вкусно кулинарно изкушение !
Tortillas ( тортили )
Продукти ( за 10 броя ) :
2 чаени чаши пшенично брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка сол
2 чаени лъжички зехтин
3 / 4 чарна чаша прясно мляко
допълнително брашно за точенето
Смесете всички продукти и омесете тесто . Тестото ще е лепкаво , но това не трябва да ви притеснява , а само да ви подскаже , че сте на прав път . :)
Ако ви е трудно месенето с ръка , заради по - лекпавата консистенция , помогнете си с шпатула .
Покрйте тестото с кърпа и го оставете да си " почине " 20 минути !
Не очаквайте да удвои обема си , това няма да стане ! Но почивката на тестото е важна !
Разделете го на 10 еднакви топки !
Набрашнете добре повърхност и с помощта на точилка ( също набрашненна ) , разточете много тънки кръгли кори ! Поръсвайте брашно и по горната страна на тортилята , за да ви е по - лесно разточването !
Колкото по - тънко успеете да го разточите , толкова по - хубави тортили ще получите накрая ! :)
Загрейте тиган на котлона и с помощта на кухненска хартия , натопена в зехтин , леко намазвайте дъното му !
Сложете тортилята в загретия тиган и запичайте всяка от страните й в тигана за около 30 секунди !
Ще се получат много хубави мехурчета по повърхността й !
Внимавайте да не ги изгорите , трябва да си останат почти бели , само с малки мехурчета и златисти петънца по тях !
Това е всичко , което е необходимо , за да имате своите прекрасни мексикански тортили ! :)
Тези сладурчета изглеждат перфекти и не изискват много продукти. Само изпичането ме притеснява, но ще опитам! Поздрави!
ОтговорИзтриванеНе се притеснявай за изпичането , малко като на палачинките е ! :)
ОтговорИзтриванеЗагрей добре тигана и после намали силата му , пример - моят котлон има максимална сила 9 , след като тигана загрее , го намалям на 7 степен и ги пека така . Тиганът се намазва леко с мазнина , слагаш тортилята , печеш около 20 - 30 секунди от едната страна, обръщаш , пак 20 - 30 секунди от другата и готово !
Поздрави ! :))
Страхотно както винаги :)) Много обичам тортила, даже сега до мен на бюрото ми в работата ме чака един тортила чипс. Разбира се той е доста далече от домашно приготвени тортили, но какво да се прави.
ОтговорИзтриванеСамо искам да изкажа адмирациите си към приказния сайт, който всеки ден ми оправя настроението когато го погледна. В момента, в който ми писне да се ровя по глупави "социални мрежи" и новини, влизам тук и веднага ме обзема спокойствие. Дааа готвенето е магия, а Джинджър наистина е една приказна вълшебница :))
Правила съм тортили само от брашно, сол и вода, като първоначалното ми намерение беше да са царевични, но ядец. Изглежда в България царевичното брашно не е достатъчно фино смляно и не можах дори да събера тестото на топка, наложи се да добавям фино пшенично, на края се получиха много добре. Твоето предложение е с повече "екстри" и мисля да се възползвам от него :)
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден ти пожелавам, Вероника!
Зорница
Лелеее, Зори , Тея , страхотни думи ! :)) Страхотни сте , момичета , много ме зарадвахте ! :)))
ОтговорИзтриванеУспешна седмица и мноооого слънце за всички ! :)))
Страхотна рецепта!!!!
ОтговорИзтриванеЕос в Мексико точно така ги правят с брашно(пшенично или царевично), вода и сол.
Ако ги правят с бакпулвер и мазнина вече им казват друго.
Може би трябва да си прекръстя рецептата
ОтговорИзтриванетогава ? :)
Зори , за царевичното брашно и аз съм на твоето мнение , в други неща , които съм приготвяла , ми е създавало проблеми . Дано да успеем да намерим ситно смляно царевично брашно, защото има толкова вкусни неща с него . :))
Вероника, тортилите ми станаха, с всяка ставах все по-добра :)
ОтговорИзтриванеCложих 50 % царевично брашно, 50 % пшенично... следващият път ще се пробвам с изцяло царевично
Благодаря за лесните рецепти,
Tedy
Супер , много се радвам , следващия път вече ще си направо спец ! :))
ОтговорИзтриванеПоздрави ! :)))
Накрая рецепта за мен :)
ОтговорИзтриванеУтре е на дневен ред и ще се отчета след това тук :)
Благодаря :)
Бени
Страхотно се получиха, благодаря за рецептата !!!
ОтговорИзтриванеПоздрави :)
Направих тортили за кесадилас тази сутрин за закуска. получиха се супер, само че добавих царевично брашно и не сложих прясно мляко, а вода, не за друго, а защото не ми се ходеше до магазина:) Благодаря Рони за чудесните рецепти.
ОтговорИзтриванеСтрахотно ми се получи - направих веган тортили по тази рецепта, като изпозлвах био бакпулвер и вода вместо мляко и пълнозърнесто брашно - получи се страхотно! Направих плънка от зеленчуци и ... ммм ...
ОтговорИзтриване