вторник, 21 септември 2010 г.

Питки " Джоб "

Ако има  някой , който  виждайки тези питки , си е мислил ,  че приготвянето им е много трудно и сложно ,  сега е момента да види развенчаването на този мит ! :)
Тези джобчета се приготвят много лесно и всеки един от вас може да зарадва децата си или пък себе си   с  един хубав сандвич - джоб ,  пълен с любимата плънка !
Единственото условие ,  за да се получат тези питки ,  е да си имате подходящо
място ,  което да можете да си позволите да оплескате с брашно ,  без да превърнете цялата си къща в мелница ! :))


Питки " Джоб "







Продукти (  за 8  питки ) :

3  чаени чаши бяло пшенично брашно
1  чаена чаша топла вода
1   2 / 3   пакетчета суха мая
1  супена лъжица  ( равна ,  без връх )  сол
2 супени ( равна ,  без връх )  лъжици захар
1 супена лъжица зехтин




Разтворете маята в топлата вода ! Прибавете зехтина , захарта и солта !
Започнете да прибавяте брашното постепенно ,  но не го слагайте цялото !
При мен 2  1/2  чаени чаши брашно бяха достатъчни ,  за да се получи мекото и еластично тесто ,  което трябва и вие да получите !
Тъй като тестото е леко лепкаво ,  помагайте си с шпатула ,  за да омесите тестото !
Останалото брашно оставете за второто размесване !
Покрийте тестото с кърпа и го оставете на топло място ,  докато втаса и удвои обема си !
За тази цел ще е необходим поне 1  час .
След като тестото втаса ,  поръсете го с  брашното ,  което остана и го омесете още веднъж леко !
Включете фурната на 230  градуса ,  за да загрее добре  ( това е много важно )  и нагласете рафта ( решетката )  й да бъде по средата на фурната !
Разделете тестото на 8 еднакви части !
Набрашнете много добре повърхността ,  на която ще се разточват питките !

Разточете питките във формата на кръгове с диаметър около  17 - 20 см ,  набрашнете ги от двете страни и ги оставете да постоят така още 10 - 15 минути !
Сложете първите 2 питки във фурната директно върху решетката ! Ще видите как питките започват да се издууууват и да се пълнят с горещ въздух ,  който оформя джобчето в тях !
Не отваряйте фурната  често ,  докато се пекат и в никакъв случай не ги вадете или докосвайте с вилици или остри предмети , за да не ги спукате !
Печете ги малко , докато започнат да става много леко златисти !
После изпечете следващите 2  и така ,  докато изпечете всичките 8 питки !
Питките стават много бързо , внимавайте да не ги изгорите !
Колкото повече ги изпечете , толкова по - твърди ще станат накрая !
Покрийте готовите питки с месал или някаква домакинска кърпа ,  за да останат
меки !
Ще останете очаровани от тънките питки с голям джоб ,  които сте си приготвили сами ! :))





3 коментара:

  1. Директно върху решетката? Хм...А само на фурна или да си пусна и духалката? Тъй де, вентилатора?;)
    Това няма да го показвам на децата.Иначе наистина ще трябва да си "завъдя" мелница и да точа,меся , пека джобове, до припадък.:))
    Изумяваш ме с предложенията си. По хубавия начин, разбира се:)

    ОтговорИзтриване
  2. Директно върху решетката се слагат , да . :))
    Никакви тенджери , тигани, фолиото , тави :)))) и т.н. помощни средства , защото точно така като се реят свободно във фурната , се надуват двустранно . :))
    Аз не пуснах вентилатор , само пуснах фурната на 230 градуса , горен и долен реотан . :)
    Чудни са , заслужава си едно масово клепане с брашно ! :))
    Много ти благодаря , че отново си тук ! :))

    ОтговорИзтриване
  3. Получиха се страхотни! И наистина е много важно фурната да е загрята до 230 градуса! Иначе не бухват хубаво! Благодаря за рецептата и съветите.
    Майя

    ОтговорИзтриване