Ако има някой , който виждайки тези питки , си е мислил , че приготвянето им е много трудно и сложно , сега е момента да види развенчаването на този мит ! :)
Тези джобчета се приготвят много лесно и всеки един от вас може да зарадва децата си или пък себе си с един хубав сандвич - джоб , пълен с любимата плънка !
Единственото условие , за да се получат тези питки , е да си имате подходящо
място , което да можете да си позволите да оплескате с брашно , без да превърнете цялата си къща в мелница ! :))
Питки " Джоб "
Продукти ( за 8 питки ) :
3 чаени чаши бяло пшенично брашно
1 чаена чаша топла вода
1 2 / 3 пакетчета суха мая
1 супена лъжица ( равна , без връх ) сол
2 супени ( равна , без връх ) лъжици захар
1 супена лъжица зехтин
Разтворете маята в топлата вода ! Прибавете зехтина , захарта и солта !
Започнете да прибавяте брашното постепенно , но не го слагайте цялото !
При мен 2 1/2 чаени чаши брашно бяха достатъчни , за да се получи мекото и еластично тесто , което трябва и вие да получите !
Тъй като тестото е леко лепкаво , помагайте си с шпатула , за да омесите тестото !
Останалото брашно оставете за второто размесване !
Покрийте тестото с кърпа и го оставете на топло място , докато втаса и удвои обема си !
За тази цел ще е необходим поне 1 час .
След като тестото втаса , поръсете го с брашното , което остана и го омесете още веднъж леко !
Включете фурната на 230 градуса , за да загрее добре ( това е много важно ) и нагласете рафта ( решетката ) й да бъде по средата на фурната !
Разделете тестото на 8 еднакви части !
Набрашнете много добре повърхността , на която ще се разточват питките !
Разточете питките във формата на кръгове с диаметър около 17 - 20 см , набрашнете ги от двете страни и ги оставете да постоят така още 10 - 15 минути !
Сложете първите 2 питки във фурната директно върху решетката ! Ще видите как питките започват да се издууууват и да се пълнят с горещ въздух , който оформя джобчето в тях !
Не отваряйте фурната често , докато се пекат и в никакъв случай не ги вадете или докосвайте с вилици или остри предмети , за да не ги спукате !
Печете ги малко , докато започнат да става много леко златисти !
После изпечете следващите 2 и така , докато изпечете всичките 8 питки !
Питките стават много бързо , внимавайте да не ги изгорите !
Колкото повече ги изпечете , толкова по - твърди ще станат накрая !
Покрийте готовите питки с месал или някаква домакинска кърпа , за да останат
меки !
Ще останете очаровани от тънките питки с голям джоб , които сте си приготвили сами ! :))
Директно върху решетката? Хм...А само на фурна или да си пусна и духалката? Тъй де, вентилатора?;)
ОтговорИзтриванеТова няма да го показвам на децата.Иначе наистина ще трябва да си "завъдя" мелница и да точа,меся , пека джобове, до припадък.:))
Изумяваш ме с предложенията си. По хубавия начин, разбира се:)
Директно върху решетката се слагат , да . :))
ОтговорИзтриванеНикакви тенджери , тигани, фолиото , тави :)))) и т.н. помощни средства , защото точно така като се реят свободно във фурната , се надуват двустранно . :))
Аз не пуснах вентилатор , само пуснах фурната на 230 градуса , горен и долен реотан . :)
Чудни са , заслужава си едно масово клепане с брашно ! :))
Много ти благодаря , че отново си тук ! :))
Получиха се страхотни! И наистина е много важно фурната да е загрята до 230 градуса! Иначе не бухват хубаво! Благодаря за рецептата и съветите.
ОтговорИзтриванеМайя