Така и така съм я подкарала антидиетично , поне да затвърдя тоталното отклонение от здравословното хранене ! :)
Лазанята не е нещо , с което ще ви учудя и впечатля , но блогът ми има нужда от малко подкрепление с разнообразни рецепти ! :)
Аз избрах спаначени готови кори за моята лазаня , ако обаче на вас не ви допадат , можете да използвате стандартните .
Видът на каймата - пилешка , телешка или смес , също е въпрос на личен избор !
Ако не разполагате с пармезан , можете да използвате и само кашкавал , пак ще бъде много вкусно ! :)
Лазаня със сметана , кайма и гъби
Продукти :
кори за лазаня
за плънката :
500 грама кайма
300 грама пресни печурки
1 голяма глава кромид лук
2 - 3 счукани скилидки чесън
1 нарязан на малки кубчета морков
100 мл готварска сметана
100 мл вода
сол на вкус
черен пипер
сух риган
за сос " Бешамел " :
200 грама бяло брашно
200 мл олио
500 мл прясно мляко
индийско орехче
сол на вкус
настърган кашкавал и пармезан
Нарежете лука на ситно , а гъбите на филийки !
Загрейте тиган с малко масло и сложете каймата да се запържи леко , после прибавете гъбите ! След като те омекнат малко , прибавете лука и моркова !
Сложете капак на тигана и задушете за кратко време !
Отворете капака и изсипете сметаната и водата , намалете котлона !
Овкусете със сол , черен пипер и риган !
Махнете плънката от котлона !
Пригответе бешамела така : на средна степен на котлона , в дълбок съд сложете брашното и олиото и разбърквайте енергично , докато сместта започне да се запържва леко !
Излейте млякото и продължавайте да разбърквате постоянно , докато се получи гладък гъст сос !
Махнете го от котлона и овкусете с 3 - 4 щипки индийско орехче и сол на вкус !
Подгответе си и настъргани кашкавал и пармезан ( колкото повече , толкова
по - добре :)) !
Започнете да сглобявате лазанята по този начин :
На дъното на тава сложете един ред кори , върху тях полейте със сос " Бешамел " !
Върху соса сложете от плънката , а върху плънката поръсете с настъргани кашкавал и пармезан !
После пак кори , сос , плънка , кашкавал и пармезан !
Сглобявайте лазанята в същия ред , докато се изчерпят продуктите , като накрая завършите с настърганите кашкавал и пармезан !
Най - отгоре обаче , от тях трябва да сложите повече !
Завийте тавата с алуминиево фолио и сложете лазанята да се пече около 1 час в предварително загрята на 200 градуса фурна !
Последните 5 минути махнете фолиото и запечете отгоре до получаването на златиста коричка !
Понеже вкъщи обожаваме подобни храни да " плуват " в кашкавал и пармезан , при сервиране си настъргваме още ! :)))
Лазанята е чудесна за ядене и на следващия ден ! :)
У дома всички обожават лазанята, но аз я приготвям със доматен сос вместо със сметана. Със сигурност ще пробвам този вариант - всички харесваме комбинацията сметана, гъби кашкавал и каквито и да е "разтопено-течащи" сирена...
ОтговорИзтриванеАз кога ще отслабвам :)
И аз си задавам този въпрос за себе си . :)))))
ОтговорИзтриванеС доматен сос също е много вкусно , в блога имам точно такава рецепта , дори корите също са домашно приготвени . :)
Поздрави ! :))
Ооооо, нацели ме по слабото място. Всичко , което е с тонове кашкавал, който да се стича от/на/из всякъде е на почетно място и най-вече най-непочтено изядено:) Лазанята е едно от тези неща.Но тя ще биде приготвена през викенда, че днес хората почиват, а ние, робите все още сме на плантацията:)Много вкусно и любимо предложение, мерси:)
ОтговорИзтриванеВ чест на всички любители на течащия кашкавал или сирена , скоро ще предложа едно гъбено чудно нещо . :)
ОтговорИзтриванеПоздрави от съгражданката ти ! :))
..мммм....с гъбки...мисля, че се досещам, но знам,че ще ме изненадаш:)
ОтговорИзтриванеПредлагай ти, предлагай..Сега ще чета рецептата със зеленцето и свинското, и...да ти се не видят диетите , и чудото тогава:))
И аз май им дадох "свободно " на диетите ! :))
ОтговорИзтриванеМного се надявам да те изненадам с гъбките , които ще приготвя ! :))
за пръв път правих лазаня и я направих точно по рецептата стана страхотна и ето сега мъжа ми постоянно иска да му я правя. Имаш чудесни рецепти!
ОтговорИзтриванеТова звучи страхотно, благодаря за хубавите думи, радвам се, че ви е харесала рецептата.:)
ОтговорИзтриванеи аз за пръв път правя лазаня и се доверих на твоята рецепта.събрахме се цялото семейство.всички много я харесаха,даже и скептично настоените на тема италианска кухня:)
ОтговорИзтриванеправих и една тортичка.твоите торти ме вдъхновиха и реших да измайсторя и аз една.четох,четох,четох текаха ми лиги и накрая направих една комбинация от всички твои торти.от една торта вземах блатовете,от друга крема,от трета украста.и стана една;))))))))))облизахме си пръстите.
много ти благодаря за рецептите които публикуваш.
За да е по-сочна лазанята, италианците редят 3-4 реда максимално кори и залагат на сосовете
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавата рецепта! Получи се много, много вкусно!
ОтговорИзтриванеХареса ми идеята и рецептата съдържа все неща, които обичаме да хапваме. Сега пратих мъжо до магазина за продукти, после ще готвя. Пък после ще му мислим как да изразходим калориите :Д
ОтговорИзтриванеРецептата е супер, аз я направих само че без сос бешамел, понеже не ми е любим. Просто настъргах кашкавал между слоевете. Благодаря!
ОтговорИзтриванеМалко тежичка е тази лазаня, но много много вкусна! Семейството ми много я хареса.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, днес мисля да пробвам рецептата, купих готови кори за лазаня, на гърба им е написана рецептата за класическата болонезе лазаня и упътване да се пече на 180 градуса за 30 мин. Заради различната плънка ли се пече цял час на 200 градуса или все пак зависи от корите :))
ОтговорИзтриване