Кафяв ориз с кралски печурки и сусамово масло

>> петък, 10 септември 2010 г.

За първи път приготвям кафяв ориз вкъщи , но няма да е за последен .
И макар , че съм голям почитател на белия ориз , то за мен и кафевия също си има своите вкусови предимства .
Умишлено направих рецептата по - изчистена , не само заради настоящата ми диета , а и защото поне според моя вкус , кафевия ориз не предполага към голяма натруфеност в комбинациите от продукти .
За да бъде готов за консумация , този ориз изисква малко повече време за топлинна обработка от белия , както и повече вода .
Но накрая чакането си струва . :)
Ако сте нетърпеливи обаче , за да се приготви по - бързо ориза , накиснете го във вода от вечерта !

Кафяв ориз с кралски печурки и сусамово масло








Продукти :
1 чаена чаша кафяв ориз
6 - 7 големи кралски печурки
5 - 6 чаени чаши вода ( според вашия вкус за по - сух или по- воднист ориз )
1 бульон от диви гъби
хималайска сол
пресен копър
прясно изцеден лимонов сок
зелен лук  ( зелената част )
1 голяма глава кромид лук
50  мл бяло вино
сусамово масло
малко кедрови ядки
бял пипер
зърна черен пипер




Нарежете лука на ситно, а гъбите на филийки .
Запържете в сусамово масло гъбите и после прибавете ориза и лука   .
Запържете и тях  , докато оризът стане леко като стъклен .
Сложете виното и 3 чаши вода .
След като ястието започне да къкри , прибавете бульона и пиперите .
Когато оризът попие всичката течност , прибавяйте вода постепенно, докато получите консистенцията , която желаете . Аз направих моя ориз с почти 6 чаени чаши вода .
След като оризът е готов , овкусете със сол , лимонов сок и пресен копър .
Прибавете малко запечени кедрови ядки и ситно нарязани зелени лучени перца .
Разбъркайте и сервирайте !


12 коментара:

Ирина 10 септември 2010 г., 12:31  

Страхотно изглежда! Много обичам кафяв ориз (не само заради това, че е здравословен, а и заради самия му вкус), а в комбинацията с тези гъбки, само мога да си представям колко е неустоим!

А каква е тази диета ако не е тайна? :-)

Ginger Cookies 10 септември 2010 г., 13:09  

Иринка , от няколко години имам традиция да съм на хранителен режим, малко измислена диета , но поне при моя организъм действа добре . :))
Най - общо казано , гледам да се придържам към нисковъглехидратно хранене - ям предимно месо и зеленчуци, а ако случайно си позволя да консумирам някаква богата на въглехидрати храна , то го правя в светлите часове на денонощието и в никакъв случай в комбинация с месо .
Избягвам сладко и хлебни изделия .
Не ме питай какво ми е да готвя, а само да гледам отстрани пълни усти , които сладко, сладко мляскат . :)))))

Ginger Cookies 10 септември 2010 г., 13:13  

Този хранителен режим го правя поне 2 месеца , максимум 3 . :))

todorka 10 септември 2010 г., 13:28  

Кафевия ориз далеч превъзхожда белия по хранителни стойности,а така представен с тази рецепта сигурна съм е много, много вкусен.Поздравления:))))))

Lety 10 септември 2010 г., 15:41  

Обичам всичките съставки на това ястие, а взети заедно ще са нещо страхотно! Мога да се обзаложа, че из кухнята се е разнасял прелестен аромат :)
Рецептата е точно по мой вкус и непременно ще пробвам.
Хубави почивни дни пожелавам!

Анонимен,  10 септември 2010 г., 21:47  

обичам ориз обичам и гъби а двете заедно в комбинация са нещо неустоимо!!!! Радвам се,че направи и такава рецепта неустоими продукти :)))
Пожелавам ти хубав уикенд

potatobook 10 септември 2010 г., 22:24  

Ронски, това изглежда страхотно. Аз много си падам по такива постнотии.
Дали някога ще имаме удоволствието да го опитаме...?
Ох, размечтах се...

Ginger Cookies 11 септември 2010 г., 1:38  

Много ви благодаря ! :))
Рецептата е страшно обикновена и непретенциозна за изпълнение , много ще се радвам да ви бъде вкусно ! :))
Хубав уикенд и на всички вас ! :)

potatobook , аз чакам и твоите кулинарни предложения ! :))

potatobook 11 септември 2010 г., 5:47  

Ще се наложи да почакаш още съвсем мъничко. Започнала съм, но първите крачки са несигурни, нали знаеш как е.
Целувки!

Ginger Cookies 11 септември 2010 г., 7:08  

Да, знам как е в началото , но те уверявам , че дамите от food - blogger семейството в Бг са страхотни и ще те подкрепят ! :))

Ирина Купенска 12 септември 2010 г., 6:50  

Оле, не знам тогава как издържаш на всичките сладки и тестени изкушения, които приготвяш :-)
Хубаво е, че имаш сигурни консуматори, при мен това е основен проблем.

Такъв режим и аз се опитвам да спазвам, защото съм установила, че точно сладкото и хляба ми се отразяват най-неблагоприятно на ханша :D

А като каза, че си ползвала сусамово масло, да те питам, опитавала ли си и другите, които напоследък са много разпространени - тиквено, ленено, орехово? На фирма Балчо са, студенопресовани, според мен също са чудесен заместител на олиото :-)

Ginger Cookies 12 септември 2010 г., 7:34  

Ох, Иринка , направо не ме питай, аз съм ужасен чревоугодник ( ужасна дума между другото :))) !
Но инатът ми е по - голям .:)))
След като изкарам тези 2 - 3 месеца мъчение , после започва едно голяма ядене и така до следващата диета . :)))

Купих си от малките разфасовки сусамово , тиквено и орехово точно на
" Балчо " . В началото ги приех доста скептично , но след като отворих шишенцата , усетих приятни аромати .
Сега са наред другите 2 да вкарам в употреба . :)

Публикуване на коментар

Back to TOP