четвъртък, 9 септември 2010 г.

Киш със спанак , чедър и пармезан

А това е второто ми предложение за вестник " Всичко за всеки " .
Ако ви притеснява факта , че има повече млечни продукти и ги нямате в наличност , можете да замените пармезана и чедъра с обилно количество настърган кашкавал
( 2 чаени чаши ) .
Изключително лесна за изпълнение рецепта с очаквано вкусен финал ! :)
Опитайте , няма да съжалявате за нито една минута , прекарана в кухнята ! :)


Киш със спанак , чедър и пармезан





Продукти  и начин на приготвяне :

за тестото :
300 грама брашно
50 мл студена вода
1 пакетче краве масло ( 125 грама )
100 грама cottage cheese ( можете да го замените с хубава извара или крема сирене )
сол на вкус
сусамови семенца
1 / 4 чаена лъжичка бакпулвер

Нарежете маслото на много малки кубчета , смесете всички продукти и омесете тесто .
Ако останат малки парченца масло , това е именно желателен ефект , не се опитвайте да разтопите маслото напълно при месенето ! 
Тестото ще е лепкаво , но не се притеснявайте , така трябва да е ! :)
Помагайте си с лъжица , за да омесите добре всички продукти .
Оставете готовото тесто за 30 минути в хладилник .


за плънката :
3 яйца
3 глави лук
1 / 2  кофичка заквасена сметана
1 / 2  чаена чаша настърган чедър
1 чаена чаша настърган пармезан
1 пакет замразен ситно нарязан спанак
сол на вкус
бял пипер

Размразете спанака и хубаво го изтискайте от водата . Разбийте яйцата !
Нарежете лука на много ситно и смесете всички продукти в дълбок съд .



Извадете тестото от хладилника и го разстелете с ръце в подходяща намаслена тавичка .
Ако нямате тавичка за киш , можете да го направите и в обикновена кръгла тава , като с пръсти накъдрите ръбовете на тестото по стените на тавата ( за да имитирате типичната форма :)) .
Изсипете плънката върху оформеното тесто и печете на 180 градуса до готовност .
Няма начин да не усетите кога е готово , тестото и плънката ще станат златисти ! :))

П . П . Ако желаете , може да си отделите съвсем малко от тестото, да го изрежете с формички за сладки и да поставите няколко фигурки върху плънката .
( адаптирано от тук )



14 коментара:

  1. Здравей, Ginger!
    Следя всички кулинарни изкушения, които предлагаш. До сега не съм се осмелявала да направя нещо, тъй като си мисля, че ще се проваля. Всички рецепти са превъзходни, а на фотографските ти умения могат да завидят доста фотографи. Продължавай все така! А този киш все повече ме тласка да излитам за спанак.
    Весел, вкусен и приятен следобед!
    Татяна Иванова :о)

    ОтговорИзтриване
  2. Таня първо искам да ти благодаря за милите думи ! :))
    Няма защо да се притесняваш, готвенето вкъщи си е за удоволствие, а кухнята е твоето царство , така че давай смело и ще видиш колко добре се справяш ! :)))
    Дори и да има някакъв неуспех, следващия път ще бъде вече на ниво ! :)))

    ОтговорИзтриване
  3. ох само като ги гледам тея нешта ми се дояждат:)))))) Позрадвления за блога продалжавай в съштия дух Ронка!!! искам да ти се похвля направих млечната торта и се получи мн добре като исключим,че на ваншен вид не я докарах :D :D :D но поне на вкус беше станала Поздравлвния пак за блога

    ОтговорИзтриване
  4. извинявам се за неграмотния ми коментар ама е така когато човек не гледа какво пише :D :D :D

    ОтговорИзтриване
  5. Тея, 32 г., гр. София9 септември 2010 г. в 8:03

    Много обичам киш :)) така че със сигурност ще направя този интересен вариант. Аз съм обаче от малко (да не кажа доста) по-мързеливите и използвам готово бутер тесто, което набождам с вилицата за да не бухне :))

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви много ! :))
    А млечната торта наистина е уникална като вкус , за вида не се притеснявай . :))

    Тея , с бутер тесто ще е различно, но се надявам да ти допадне вкуса накрая ! :))

    Поздрави ! :))

    ОтговорИзтриване
  7. Марияна, 46 г, Пловдив10 септември 2010 г. в 2:31

    Здравей, Вероника, много се радвам, че си направила такъв сайт, защото в него има рецепти, за които се чувства, че са правени с много фантазия и талант.
    Тъкмо тези дни си мислех, че искам да направя киш - в хладилника имам бутер тесто, но с идеята за правено тесто мисля, че ще стане по-добро.
    Благодаря за този сайт, вече ще го посещавам редовно. Препоръчах го и на жени, които обичат да готвят вкусни и лесни неща.
    Успех,
    Марияна
    Пловдив

    ОтговорИзтриване
  8. Поредната прекрасна идея, Ginger!!!
    Непременно ще я пробвам в скоро време, но отсега съм сигурна, че резултата ще е брилянтен, както винаги :):):)

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей ,Рони!
    Поздравления за блога!
    Страхотни неща твориш.
    Жалко ,че вече не си във В. Търново,че ние да намажим от тези вкуснотийки.
    Продължавай в същия дух и много успехи!
    От една стара приятелка,Вяра:)

    ОтговорИзтриване
  10. Верче , много се радвам, че се намерихме тук ! :)) Загубила съм всичките ти координати и ще се радвам да ми дадеш някакви , за да се чуем. :))
    Благодаря ти за хубавите думи и се надявам да се видим ! :))
    Може да намажете и в Бургас , на гости . :))
    Поздрави вкъщи на цялото ти прекрасно семейство ! :)))

    ОтговорИзтриване
  11. Сори за правописните грешки,но с трите деца на главата ми е простено.
    Благодаря за поздравите!
    И на мене ми е много драго ,че се намерихме.Ще се радвам да се чуем.
    Това е имейл адреса ми:
    Vqqra@abv.bg
    Всичко добро и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Марияна , Snow White, сърдечно ви благодаря за прекрасните думи ! :))
    Наистина съм много щастлива , че харесвате рецептите ми, за мен това е единственото важно нещо ! :))

    Верче , имейла ти е с едно Я или с 2 ?
    vqra@abv.bg или vqqra@abv.bg ?

    ОтговорИзтриване
  13. Добро утро!
    С две я е-vqqra@abv.bg
    Днес съм решила да направя от твоите студени кубчета.Толкова апетитно изглеждат,че ще се пробвам.Дано се получи.

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря за имейла, Верче! :)) Моят е gingercookies@abv.bg . Изпрати ми телефона си там, за да ти звънна . :))
    А за студените кубчета няма да съжаляваш , този десерт се оказа хит сред моите дегустатори тук , още ми мрънкат пак да им направя , но нямаааааа . :)) Не повтарям рецепта , хихихии ! :)))
    За да ти се получи добре , спазвай насоките ми , относно престоя в хладилник и после няколко минути във фризер , преди сервиране , за да ти се получат хубави кубчета ! :)
    И още нещо - прави десерта в дълбока тава , за да се събере всичко - блат , крем и шоколадова глазура . :))
    Радвам се , че ти харесват рецептите , Верушка ! :)))))

    ОтговорИзтриване