Гуакамоле най - общо казано е вкусен дип , микс от намачкано авокадо , червен лук , сок от лайм , ситно накълцан домат , като според вашите предпочитания , може да добавите и зелен кориандър , чили сос или люта чушка .
И въпреки , че снощната ми вечеря изобщо не беше мексиканска , гуакамоле идеално се вписа в менюто ми от пържоли с течен пушек и глазирани медени картофи .
Гуакамоле е просто съвършената рецепта - подходящо е и като салата , и като самостоятелно ястие или за намазване !
За да си го приготвите най - важното условие е авокадото да е добре узряло , но дори и да си го купите твърдо и зелено , за няколко дни то ще си узрее и ще стане меко и подканващо да си го употребите веднага ! :)
Твърди се , че гуакамоле е създадено още през 16 век от ацтеките и можем само да им бъдем благодарни за невероятното им откритие !
( източник на снимката )
Гуакамоле
Продукти :
2 броя узряло авокадо
1 / 2 глава червен лук
1 среден домат (аз използвах розов)
сок от лайм
няколко капки сос " Табаско "
сол на вкус
зелен кориандър (ако нямате, може да опитате и с магданоз)
1 червена люта чушка (по желание)
черен пипер (по желание)
По принцип най - лесното е всичко да се сложи в блендер и да се пасира , но аз лично , не обичам гуакамолето по този начин .
Обичам да усещам леко парченцата авокадо и домат и затова го приготвям , като намачквам с вилица авокадото . След това обелвам домата , махам семките и сока му и го нарязвам на мноооого ситни кубчета .
В блендера смилам лука , после и кориандъра ( или магданоза ) .
След това смесвам всичко - намачаното авокадо , нарязания домат и пасираните лук и кориандър .
Добавям много ситно нарязана червена чушка и овкусявам със сол , " Табаско " , сок от лайм и малко черен пипер .
Няма правила при овкусяването - то зависи изцяло от вашите представи за солено , кисело и люто ! :)
Това е моето предложение за гуакамоле , ако го опитате , много ще се радвам да ви допадне ! :)
Много обичам! И аз честичко си го приготвям.
ОтговорИзтриванеHello,
ОтговорИзтриванеI love your blog. My best friend is Mexican and her mother showed me the "right way" to maka Guacamole.
The only spice used to flavor it is Serano Peppers, which are spicy. Tabasco is not used in authentic Mexican Guacamole. Also, nothing is blended in a blender. You have to use yellow onion, which is a bit spicy than regular white onion and never red because it is sweet. The onion, cilantro, and the serano peppers are chopped fine with a knife, then you add the salt, and lime juice and mash with a stone, so the juice from the spices can come out. Then you add the avocado, which absorbs the flavors.
I hope this helps.