" Лесна работа ! " !
Да , но когато започнеш да я приготвяш и с вълнение очакваш финалния резултат на изпичането на целувчения блат , осъзнаваш , че нещата не са такива , каквито изглеждат !
Рецетата за торта " Павлова " е от тези рецепти , при които при първото приготвяне е нужен или късмета на новобранеца или задължително ще се опариш с някакъв неуспех , от който да си вземеш поука и следващия път да се представиш по - добре !
При мен проработи втория вариант !
Поставям си оценка 4 на първия си опит и смятам , че видях грешката си , а тя е именно при работата с фурната !
Не бях тествала фурната си досега с белтъчени консистенции и вече определено опознах и тази част от характера й !
Вярно , тортата ми стана мнооого вкусна ( и това ви го казва човек , който не си пада твърде много по целувчените истории :)) , но пък и не мога да бъда заслепена и да не видя , че допуснах грешка и то в стремежа си да не изгоря блата !
Долната част на белтъчния ми блат се нуждае от още малко топлинна обработка , но обещавам , че това ще бъде коригирано при втория ми опит ! :)
Явно фурната ми е по - щадяща в долната си страна при подобни по - деликатни ситуации с нивото на градусите , и ще имам предвид това следващия път !
Торта " Павлова " е изключително популярна торта , за чиято рецепта спорят близо 100 години 2 държави - Австралия и Нова Зеландия .
Със сигурност обаче , тази торта е създадена в чест на руската балерина Ана Павлова .
( снимка )
Историята на тортата може лесно да бъде намерена в Интернет пространството и аз не искам да ставам банална , споделяйки поредното повторение на твърде експлоатирани тези .
За мен най - важното е не да изнасям документални факти , а да я успея да приготвя тази чудесна торта по начина , по който си я представям !
Обещавам , че и това ще стане ! :)))
Павлова с ягоди
Продукти и начин на приготвяне :
за белтъчения блат :
4 белтъка ( на стайна температура )
200 грама кристална захар
1 чаена лъжичка бял оцет
1 чаена лъжичка царевично нишесте
ванилия
за крема :
1 вариант :
сладкарска сметана
пудра захар на вкус
ванилия
2 вариант ( който аз използвах , защото не обичам да ям само сметана ) :
400 грама маскарпоне
100 мл сладкарска сметана
60 грама крема сирене " Филаделфия "
1 супена лъжица " Бейлис "
пудра захар на вкус
ванилия
ягоди
Включете фурната на 100 градуса , за да загрее добре ( горен и долен реотан ) !
Застелете кръгла тава с хартия за печене и с молив очертайте кръг с диаметър около 22 - 23 см !
Разбийте на сняг белтъците с миксер !
Започнете постепенно да добавяте захарта и не спирайте да разбърквате до пълното й разтваряне !
После прибавете нишестето , оцета и ванилията и разбъркайте и тях добре !
Изсипете белтъчената смес в очертания кръг и я оформете с лъжица , като в центъра на блата направете нещо като легло ( вдлъбнатина ) за крема и ягодите !
Сложете тавата във фурната и печете около 1 час и 20 минути !
Дори печене не е точната дума , защото белтъците по - скоро се сушат във фурната на тази температура !
Не знам как е при вашите фурни , но едната от моите грешки се състоеше в това , че сложих тавата на средния рафт , а трябваше да я сложа малко по - надолу от центъра на фурната !
Ако фурната ви е силна , съобразете се с това и в внимавайте да не прегорят белтъците !
Ако се наложи , намалете градусите !
След като белтъците са готови , изключете фурната , отворете леко вратичката й и оставете блата да си изстине вътре !
Пригответе крема , като смесите и разбъркате добре продуктите ( сметаната се разбива предварително с миксер ) !
Измийте ягодите и ги подсушете с кухненска хартия !
Сглобете тортата като изсипете крема в оформената вдлъбнатина на изстиналия белтъчен блат , а върху крема подредете ягодите !
След известен престой целувчения блат може да се намокри , така че хапвайте я бързо ! :))
И ако блатът ви е идеално стегнат отвън , а вътре е мек , то значи сте се справили перфектно и аз ви поднасям своите комплименти ! :))
Тортата изглежда доста вкусно и радва окото. Неуспехът с топлинната обработка едва ли някой би забелязал дори и опитал тортата, освен ако не беше споделила. Благодаря ти Ginger не само за красивата и вкусна със сигурност торта, но и за обогатяването на общата ми култура. Къде ли иначе щях да разбера цялата история и да си мисля, че готвачът е бил г-н Павлов:)))
ОтговорИзтриване(снимка №6 с тортата: presents, not presenst) Надявам се да не се засегнеш и знам със сигурност, че грешката е техническа.
Весела вечер. С уважение:
Татяна Иванова
Сърдечно благодаря за прекрасния коментар ,
ОтговорИзтриванеТаня ! :))
Благодаря ти и за забелязаната грешка , ако ме видиш колко бързо пиша като машинопистка ,
ще се учудиш , че съм се разминала само с толкова ! :)))
Мисля че излишно се тревожиш за първия неуспех.Това е нормално. Вярвам ,че следващите опити ще са великолепни.
ОтговорИзтриванеТортата е страхотна! Имаме повод още този уикенд да я направя:)
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря ! :))
ОтговорИзтриванеМомичета , само да ви кажа - не оставяйте нищо от тортата за другия ден , на нищо не прилича ! :))))
Благодаря ти, Ginger, следвах съветите ти и успях!!! Юпииии!:) Наистина е много вкусна! Прегръдки от мен и чудесен уйкенд!!
ОтговорИзтриванеТортата е чудесна.Моя приятелка я направи и както си стояхме на раздумка изядохме половината(искам да кажа,че е лека и ефирна).Варианта с маскарпоне,сметана и сирене "Филаделфия".Вкусно.
ОтговорИзтриване