Павлова с ягоди

>> четвъртък, 16 септември 2010 г.

Когато четеш рецептата на популярната торта " Павлова "  си казваш :
" Лесна работа ! " !
Да , но когато започнеш да я приготвяш и с вълнение очакваш финалния резултат на изпичането на целувчения блат , осъзнаваш , че нещата не са такива ,  каквито изглеждат !
Рецетата за торта  " Павлова "  е от тези рецепти ,  при които при първото приготвяне е нужен или късмета на новобранеца или задължително ще се опариш  с някакъв неуспех ,  от който да си вземеш поука и следващия път да се представиш по - добре !
При мен проработи втория вариант !
Поставям си оценка 4 на първия си опит и смятам ,  че видях грешката си , а тя е именно при работата с фурната !
Не бях тествала фурната си досега с белтъчени консистенции и вече определено опознах и тази  част от характера  й !
Вярно ,  тортата ми стана мнооого вкусна (  и това ви го казва човек  , който не си пада твърде много по целувчените истории :)) ,  но пък и не мога да бъда заслепена и да не видя ,  че допуснах грешка и то в стремежа си да не изгоря блата !
Долната част на белтъчния ми блат се нуждае от още малко топлинна обработка ,  но обещавам ,  че това ще бъде коригирано при втория ми опит ! :)
Явно фурната ми е по - щадяща в долната си страна при подобни по - деликатни ситуации с нивото на  градусите , и ще имам предвид това следващия път !


Торта "  Павлова "  е изключително популярна торта ,  за чиято рецепта спорят близо 100 години 2 държави - Австралия и Нова Зеландия .
Със сигурност обаче ,  тази торта е създадена в чест на руската балерина Ана Павлова .


 ( снимка )


Историята на тортата може лесно да бъде намерена в Интернет пространството и аз не искам да ставам  банална , споделяйки поредното повторение на твърде експлоатирани тези .
За мен най - важното е не да изнасям документални факти , а да я успея да  приготвя тази чудесна торта по начина ,  по който си я представям !
Обещавам ,  че и това ще стане ! :)))


Павлова с ягоди






Продукти и начин на приготвяне :

за белтъчения блат :
4 белтъка ( на стайна температура )
200 грама кристална захар
1 чаена лъжичка бял оцет
1 чаена лъжичка царевично нишесте
ванилия





 за крема :

1 вариант :
сладкарска сметана
пудра захар на вкус
ванилия

2 вариант ( който аз използвах , защото не обичам да ям само сметана ) :
400 грама маскарпоне
100 мл  сладкарска сметана
60  грама крема сирене  " Филаделфия "
1 супена лъжица " Бейлис "
пудра захар на вкус
ванилия

ягоди





Включете фурната на 100 градуса ,  за да загрее добре  ( горен и долен реотан ) !
Застелете кръгла тава с хартия за печене и с молив очертайте кръг с диаметър около 22 - 23 см !
Разбийте на сняг белтъците с миксер  !
Започнете постепенно да добавяте захарта и не спирайте да разбърквате до пълното й разтваряне !
После прибавете нишестето , оцета и ванилията и разбъркайте и тях добре !





Изсипете белтъчената смес в очертания кръг и я оформете с лъжица ,  като в центъра на блата направете нещо като легло ( вдлъбнатина )  за крема и ягодите !

Сложете тавата във фурната и печете около 1 час и 20 минути !
Дори печене не е точната дума ,  защото белтъците по - скоро се сушат във фурната на тази температура !
Не знам как е при вашите фурни ,  но едната от моите грешки се състоеше в това ,  че сложих тавата на средния рафт , а трябваше да я сложа малко по - надолу от центъра на фурната !
Ако фурната ви е силна , съобразете се с това и в внимавайте да не прегорят белтъците !
Ако се наложи ,  намалете градусите !
След като белтъците са готови , изключете фурната ,  отворете леко вратичката й и оставете блата да си изстине вътре !



Пригответе крема ,  като смесите и разбъркате добре продуктите ( сметаната се разбива предварително с миксер ) !
Измийте ягодите и ги подсушете с кухненска хартия !
Сглобете тортата като изсипете крема в оформената вдлъбнатина на изстиналия белтъчен блат , а върху крема подредете ягодите !
След известен престой целувчения блат може да се намокри ,  така че хапвайте я бързо ! :))
И ако блатът ви е идеално стегнат отвън , а вътре е мек , то значи сте се справили перфектно и аз ви поднасям своите комплименти ! :))





7 коментара:

Анонимен,  16 септември 2010 г., 13:20  

Тортата изглежда доста вкусно и радва окото. Неуспехът с топлинната обработка едва ли някой би забелязал дори и опитал тортата, освен ако не беше споделила. Благодаря ти Ginger не само за красивата и вкусна със сигурност торта, но и за обогатяването на общата ми култура. Къде ли иначе щях да разбера цялата история и да си мисля, че готвачът е бил г-н Павлов:)))

(снимка №6 с тортата: presents, not presenst) Надявам се да не се засегнеш и знам със сигурност, че грешката е техническа.

Весела вечер. С уважение:
Татяна Иванова

Ginger Cookies 16 септември 2010 г., 13:25  

Сърдечно благодаря за прекрасния коментар ,
Таня ! :))
Благодаря ти и за забелязаната грешка , ако ме видиш колко бързо пиша като машинопистка ,
ще се учудиш , че съм се разминала само с толкова ! :)))

lilia 16 септември 2010 г., 13:43  

Мисля че излишно се тревожиш за първия неуспех.Това е нормално. Вярвам ,че следващите опити ще са великолепни.

Lulu 16 септември 2010 г., 22:02  

Тортата е страхотна! Имаме повод още този уикенд да я направя:)

Ginger Cookies 17 септември 2010 г., 2:46  

Много ви благодаря ! :))
Момичета , само да ви кажа - не оставяйте нищо от тортата за другия ден , на нищо не прилича ! :))))

Candy 12 април 2013 г., 6:14  

Благодаря ти, Ginger, следвах съветите ти и успях!!! Юпииии!:) Наистина е много вкусна! Прегръдки от мен и чудесен уйкенд!!

Анонимен,  23 април 2013 г., 2:47  

Тортата е чудесна.Моя приятелка я направи и както си стояхме на раздумка изядохме половината(искам да кажа,че е лека и ефирна).Варианта с маскарпоне,сметана и сирене "Филаделфия".Вкусно.

Публикуване на коментар

Back to TOP