Торта "Наполеон"

>> понеделник, 30 август 2010 г.




Дойде време да ви подаря и рецептата,  която приготвих специално за моите приятели от списание  "Нов фолк".
Ама, добре го съчетахме-размисли, музика и хапване.



Тази торта е доста пипкава като приготвяне, не искам да ви лъжа- става бавно.
Обачееее, после ще има да си режете парче след парче.



Торта "Наполеон"




Продукти и начин на приготвяне :

за блатовете :
2 яйца
250 грама краве масло
1 чаша подсолена вода
1 супена лъжица лимонов сок или оцет
ванилия
5 - 6 супени лъжици захар
брашно , колкото да се получи стегнато тесто ( около 3 чаени чаши )




Разтопете маслото и пресейте брашното .
Смесете всички продукти и омесете стегнато тесто .
Покрийте го с найлоново фолио и го сложете в хладилник за около 2 часа .
Разделете тестото на 12 - 13 равни части и на набрашнена повърхност ги разточете на тънки кръгли кори .
Колкото по - тънки ги направите , толкова по - добре .
С помощта на чиния , която да ви служи за форма , изрежете еднакви кръгове .
Изрезките можете да изпечете после , да ги натрошите на ситно и да ги поръсите върху тортата накрая . Но това не е задължително ! :)
Изпечете готовите кръгли кори на 180 градуса , докато придобият златист загар .
Нужни са от 3 до 10 минути максимум, в зависимост от спецификата на фурната ви .




Оставете изпечените кори да изстинат напълно и през това време си направете
крема .
А той се приготвя по следния начин :

1 литър и половина прясно мляко
7 яйца
8 - 9 супени лъжици брашно
2 ванилии
300 грама захар
250 грама меко краве масло



Сложете млякото ( без 200 мл ) на котлона с половината захар , докато заври .
През това време с миксер разбийте жълтъците с останалата захар .
В отделеното 200 мл студено мляко разтворете брашното . Махнете врящото мляко от котлона и на тънка струйка и с интензивно разбъркване добавете брашното .
После с помощта на черпак вземете от горещата смес и я прибавяйте към разбитите жълтъци . Не спирайте да разбърквате интензивно !
Върнете всичко пак на котлона , но го намалете на много слаба степен .
Разбийте белтъците на пяна !
Когато крема започне да се сгъстява , го махнете пак от котлона и ги прибавете бавно към него . После върнете кремът отново на слабия котлон .
Варете крема , докато се сгъсти напълно .
Много важно е да имате търпение и да го варите бавно , на слаб котлон и да разбърквате често ! След като кремът е готов , оставете го да се охлади леко и прибавете в него и мекото масло .

Започваме да сглобяваме тортата .
Редуваме блат , крем  , пак блат и така до изчерпване на блатовете и крема .
В началото кремът ще емалко рядък , но след престой , всичко всичко си идва на местата ! :)
Намажете тортата с крем и отстрани .
Оставете я да престои поне 12 часа на стайна температура и ще видите как твърдите кори се превръщат в меки и сочни тънки блатове .
След като всичко това вече е факт , можете да си декорирате тортата с трохи от печените изрезки от корите или със смлени орехчета и разтопен шоколад .



Надявам се да ви хареса тази торта за победители ! :)
Макар и толкова бавна и навярно звучаща доста сложно , когато я опитате ,
ще видите , че целия труд си е заслужавал !
Тази рецепта е много вкусна и " Наполеон " безспорно ще се превърне в една от любимите ви торти ! :))


22 коментара:

stefoo 30 август 2010 г., 10:01  

Ронка, страхотна си...Едно голямо БРАВО !!!

brazilka 30 август 2010 г., 10:26  

Съвършенна е! Както съм на строг диетичен режим, тази торта ще е във фантазиите ми дълго време :(

Ginger Cookies 30 август 2010 г., 10:34  

И в моите ! :) Отново ! :)
Приготвих я миналата седмица , но още помня вкуса й и не ме питай какво ми костваше , докато качвах публикацията сега . :))))
Поздрави и благодаря ! :)


Благодаря и на теб , Стефо ! :)

Ирина 30 август 2010 г., 12:08  

Знаех си, че си ми много позната, когато видях снимката ти в блога на Лулу :-)

Първо, поздравления за публикацията! Рецептата е чудесна, а тортата изглежда безумно вкусна!

Съвсем умело успя да се прикриеш зад ника Джинджър и наистина страшно бързо си спечели верни фенове - и как ли иначе, предвид вкусотиите, които ни представяш всеки ден!

Но аз пък пазя най-приятелските си симпатии към теб много преди всичко това. Не знам дали си спомняш, но преди 5 години аз и мои съученици от ПМГ Велико Търново, те поканихме да участваш в благотворителен концерт в памет на наша съученичка. Тогава ти се отзова веднага и пя заедно с Графа, Драго чая, Веско Маринов и много други..
Та, тогава не съм имала възможност да ти благодаря и сега го правя - Благодаря ти, Вероника! С твоя помощ успяхме да помогнем на едно момченце, което имаше нужда от костно-мозъчна трансплантация в Израел, операция, която не успя да получи нашата съученичка..

Желая ти успехи във всичко, с което се заемеш - и с онлайн магазина, и с бъдещия рестарант!

Поздрави,
Ирина

Ginger Cookies 30 август 2010 г., 12:17  

Ох, че мил коментар ! :))
Благодаря ти , мила Ирина , аз също ти пожелавам много успехи във всяко твое начинание ! :)

Спомням си за този концерт и за прекрасната ви инициатива . Винаги съм се отзовавала в подобни благородни акции , защото моята мисия като популярна личност не е само да се показвам по телевизията , а да бъда човек на първо място . Щастлива съм, че сме помогнали на детето , дано всички подобни дела ,в които се обединяваме , за да помогнем на някой в беда , да завършват щастливо ! :)) Дано !

Между другото , аз съм от Велико Търново, май сме съгражданки с теб ! :))
Поздрави ! :))

stefania.confidential 31 август 2010 г., 5:21  

Una torta molto particolare complimenti !

fedora 31 август 2010 г., 5:23  

Ааа, това вече обяснява какви са тия торти, какво е това чудо и най-важното кой ги яде :))) Приятелите ти са късметлии!

Определено съм изненадана, доста приятно при това :)

Тортето изглежда перфектно (снимките също), а и съм сигурна, че е и точно такова на вкус.

Усмихнат ден :)

Анонимен,  31 август 2010 г., 6:18  

Как да сложа крема отстрани без да си цапам чинията и да стане грозно? Същият проблем имам и с други торти ,когато правя отстрани с натрошени бисквитки или бадеми,преди това слагам крем за да залепнат,но се стича,после бърша,но пак...не е много добре...а ме е страх да разместя тортата и после да я сложа в чиста голяма чиния?

Ginger Cookies 31 август 2010 г., 7:36  

Здравей , дори и когато използвам гъст крем , с който мажа тортите отстрани , аз също цапам подноса , признавам си . :))
После го почиствам, като мокря ръката си с вода и с показалеца внимателно обирам излишният крем или паднали ядки , и после избърсвам чинията с помощта на леко влажна кухненска хартия . Накрая полирам със суха кухненска хартия .

Федора , много ти благодаря за чудесните думи ! :)
А за приятелите си права , похапват си добре , а аз съм на диета ! :))


Stefania , Grazie ! :)

brazilka 31 август 2010 г., 14:30  

Бих си позволила да дам съвет за цапането на чинията от торта. Аз слагам хартия за печене с изрязана дупка, малко по - малка от блата. Поставям я в чинията, отгоре блата леко да я застъпва (1-2 пръста). След като нанеса крем и т.н. и добре изсъхне, просто я издърпвам. Чинията е чиста и всичко е ок. Когато ме мързи да изрязвам дупка, просто напасвам дебели ленти и правя квадрат от тях.

Ginger Cookies 31 август 2010 г., 14:38  

Супер идея , благодаря ти ! :)
А ако кремът е по - течен , няма ли да се скъса хартията и да останат парчета от нея по блата ?
Може би и с алуминиево фолио ще стане ...
Каквото и да е , фолио или хартия , идеята е супер , благодаря ти отново ! :)

brazilka 31 август 2010 г., 14:41  

До сега не ми се е случвало да залепне. Аз застъпвам блата съвсем малко, а и харатията за печене е доста плътна. За това местя след като позасъхне, за да не поразкъса или разтече нещо. С фолиото е много добра алтернатива. Радвам се, че идеята ти допада :)

Ginger Cookies 31 август 2010 г., 15:34  

Страхотна е идеята ти, благодаря ! :))))
Поздрави ! :)

poli-angelova125,  5 септември 2010 г., 8:24  

mersi Veron4e za receptata s sigornost 6e q napravq . Edno golqmo Blagodarq :********* (H)i poblikuvai i o6e recepti (sun)

Ginger Cookies 5 септември 2010 г., 8:34  

Успех с тортата ! :))
О, няма да се откажа от блога, ще има и други рецепти ! :))

Borislava 15 септември 2010 г., 13:38  

Поздравления, Вероника!
За пръв път попадам на блога ти и съм много приятно изненадана. Харесва ми как пишеш, а секцията с хлябовете е направо вдъхновяваща. Любопитно ми е: с какво снимаш?
Успехи, а аз ще наминавам :)

Ginger Cookies 15 септември 2010 г., 13:51  

Здравей , Борислава ! :))
Благодаря ти за хубавите думи ! :))
Снимам с CANON 1000D и с обектив
CANON EF 28-200 mm . :)

Ginger Cookies 15 септември 2010 г., 13:54  

И наистина ще се радвам да ми идваш често на гости , Боби ! :)
Поздрави ! :)))

Нели 25 април 2011 г., 9:09  

Тук се оказа много интересно и полезно.Много интересна рецепта,изглежда страхотно.Аз имам подобна и e голяма вкусотия,но твоята изглежда и звучи също много,много вкусно:)
Ще се пробва.

мели,  11 юни 2011 г., 11:44  

Опитах тази торта..правена от рускиня.. Въпроса ми е.. относно крема.. тя го е правила не знам как, но.. БОЖЕЕЕ!!! уникална беше.. почти вкуса беше както на десерта наполеон,който вземаме от магазина.. само че този крем беше както Сгушонка..или кондензирано мляко.. като плътност.. а като четох вашата рецепта.. ми се струва като рецептата за крема на торта Дипломат.. .. можете ли да оточните раликата в случая?

nádya 4 юли 2012 г., 14:25  

Тази торта е апетитна, голяма вкуснотия!!! Но тази рецепта е доста сложна, аз попаднах преди време на една доста опростена, разбира се играта с печенето на блатовете я има пак!!! Снимките са страхотни, прииска ми се да си взема едно парченце!!!!
Поздрави,
Надежда

Милена,  17 февруари 2013 г., 10:38  

Здравей ,Вероника!Пишеш невероятно и е увлекателно за читателите.Направих тази торта и имам съвет към останалите.След като наточите блатовете и ги посипете обилно с брашно се поставят един в/у друг.Вземате клечка за зъби и започвате да дупчете,като почти не оставате ненадупчено местенце.По този начин блатовете стават еднакви при печенето и не се подуват неравномерно.Тортата е още по-вкусна след два дни. :)

Публикуване на коментар

Back to TOP