Киноа с домати и бамя

>> неделя, 29 август 2010 г.

За първи път ви подарявам рецепта с киноа ,  но тя в никакъв случай няма да бъде последната !
Наричат киноа  " златото на инките " .
Това широколистно едногодишно растение се смята за свещено  .
Листата му могат да се използват за салата , а в семенцата му се съдържат
чист белтък , фибри , 8 аминокиселини , витамини , минерали , желязо , магнезий и калций и не съдържат никакъв  глутен  .
Въглехидратите са по - умерено съдържание и ненапразно киноа е изключително подходяща за диета храна .
Освен свещено растение , наричат киноа и " царицата на зърнените култури " .
С нея могат да бъдат приготвени салати , хляб , основни ястия или десерти .
С лекия си орехов вкус , киноа има голям шанс да се превърне във ваша любима храна още с първото опитване .

Здравословни качества на киноа :
- подобрява дейността на стомашно-чревния тракт
- поддържа клетъчните функции
- помага за  заздравяване на раните
- предпазва от сърдечносъдови заболявания
- съдържа всички жизненоважни вещества и е много подходяща за деца и бременни жени

Как да съхранявате киноа ?
Тъй като това растение покълва много бързо ( до 12 часа ) е добре да го съхранявате в хладилник .
Но дори и да покълне , това не е проблем ,  тъй като именно покълналата киноа е най-полезна, защото се активират нейните ензими, съдържанието на витамини и минерали се увеличава многократно .


Киноа с домати и бамя






Продукти :

1 чаена чаша киноа , сварена в 2 чаени чаши вода
млада сурова бамя
1 морков
1 глава червен лук
пресен копър
1 розов домат
хималайска сол
зехтин
бял пипер

Напоследък готвя изцяло с хималайска сол и е време да представя на тези от вас , които все още не са я използвали , този невероятно полезен за организма ни природен феномен, който всички наричат " бялото злато " .

 

Но да се върнем към рецептата . :)

Обелете и и нарежете на ситно домата .
Измийте , почистете и нарежете бамята . Същото направете и с лука и моркова .
В тиган сложете малко зехтин и изсипете зеленчуците в него .
Оставете ги да къкрят на слаба степен на котлона , докато леко омекнат .
Нека да си останат леко хрупкави , да са свежи , а не преварени .
Овкусете ги с малко трапезна хималайска сол и с пипера .
Махнете ги от котлона и ги смесете със сварената киноа .
Сервирайте със ситно нарязан пресен копър .


4 коментара:

ghost13 29 август 2010 г., 10:35  

Много хубава рецепта, отдавна се каня да пробвам и аз киноа.
Поздрави и спорна седмица!

Ginger Cookies 29 август 2010 г., 11:02  

Много ми е приятно ,че ти допада рецептата ! :)
Обезателно опитай киноа , ще ти хареса , наистина е многолика , умее да пленява чрез коренно
различни ястия . :))
Спорна седмица и на теб ! :))

пепеляшка 29 август 2010 г., 11:18  

И аз ползвам от доста време Хималайска сол, а за киноа отдавна се каня да опитам- ето и подходяща рецепта....
С усмивка
Пепеляшка

Ginger Cookies 29 август 2010 г., 11:29  

Ех , че хубаво - първият ти опит с киноа да е по моя рецепта ! :)
Благодаря ти много ! :)
Поздрави ! :)))

Публикуване на коментар

Back to TOP