" Медовик "

>> събота, 21 август 2010 г.

Ето на тази торта й се точа от доста време !
Много исках да я опитам и бях убедена ,  че някой ден ще я имам готова на масата вкъщи . :)
Очарова ме със семплата си визия и със силно изразения си характер
" для соц ребята " . :))
Братушките определено имат много вкусни храни и това няма да е първата типична руска рецепта ,  която ще представя в блога .
Ще бъда съвсем честна към вас , тази торта я приготвих по максимално лесния и мързелив начин - просто отидох в руския магазин в Бургас , купих си готови блатове за " Медовик " , малко сгущенка ,  която смесих с масло и я сглобих за отрицателно време .





За тези от вас обаче ,  за които това не е достатъчно и не е никакво предизвикателство , а искат да си я приготвят сами  " от - до " ,  ще напиша
рецептата  ,  която намерих в руски сайт и ми допадна като визия и пропорции .
Ще ви предложа и 3 варинта за крем , а  кой ще използвате ,  вие ще решите . :)

За втори път моя малък кот - мечок напада торта вкъщи и едва успявам да хвърля фотопарата , за да махна муцунката му от сладкото му изкушение . :)
Ето го мискинина ! :))


действие 1 - во , " Покушение над еклеровата торта " :



действие 2 - ро , " Я , да видя тъй както съм застанал , мога ли или не мога ... "


На него му хареса тортата ,  дано и на вас да ви допадне . :))



" Медовик "








Продукти и начин на приготвяне :

блатове ( около 7 броя ) :
4 чаени чаши брашно
6 супени лъжици мед
150 грама краве масло
3 супени лъжици прясно мляко
3 яйца
1 чаша захар
щипка сол
1 чаена лъжичка сода бикарбонат ( не я гасете )



В метален съд сложете меда , захарта , солта и млякото и на слаб огън ги затоплете до получаването на златист цвят . Добавете маслото и содата и увеличете леко котлона .
Разбивайте интензивно .
Сместта ще се запени и ще побелее , продължавайте да бъркате .
Махнете я от котлона и разбърквайте още 5 минути, сместта ще потъмнее .
Оставете я да изстине и добавете разбитите яйца .
Добавете постепенно и брашното и смесете продуктите много добре .
Трябва да се получи меко тесто .
Оставете тестото да престои поне 20 минути , за да се завърши окончателно процеса по готовността му  .
Разделете тестото на 7 равни части . На набрашнена повърхност разточете кръгли кори .
С помощта на чиния си ги изрежете на хубави кръгове , а изрезките можете да си изпечете после ,  да ги натрошите и да поръсите тортата отгоре .
Печете корите върху хартия за печене не повече от 10 минути на предварително загрята на 200 градуса фурна .
Внимавайте да не изгорят , ако ви е по - силна фурната !
Времето за печене е относително ,  както знаете . :)




За намазване на блатовете ви предлагам 3 вида крем.

1 вид крем  ( маслен крем )  :
1  1 / 2  консерва сгущенка ,  разбита с 200 грама меко краве масло


2 вид крем  ( сметанов крем ) :
1 литър течна сладкарска сметана
3 / 4  чаена чаша пудра захар ( това  със захарта е въпрос на вкус , разбира се )
ванилия


3 вид крем  ( варен крем ) :
4 яйца
1 литър прясно мляко
6 - 7 супени лъжици брашно
1 чаена чаша захар
100 грама краве масло
ванилия

Сглобете тортата ,  като редувате блат , крем ,  а между тях можете да сложите натрошена карамелизирана захар ,  а най - отгоре и орехчета . Преди да разрежете тортата,  трябва да минат поне 10 часа ,  за да омекнат корите  . Тази торта не е желателно изобщо да я слагате в хладилник ,  защото ще стане твърда .
Да ви е сладко ! :))






15 коментара:

pep-4o 21 август 2010 г., 23:42  

Тази торта винаги ме е "плашела" с труда си. Ама пък си нямаме руски магазин тук. Ще чакам да се захлади наесен и ще взема да се пробвам :)
Много е хубава твоята, Джинджър!
Поздрави, успешна и усмихната нова седмица!

Milen@ 22 август 2010 г., 1:10  

Май ще се огледам за руски магазин наоколо :-)
Разкошен изглежда твоят Медовик, Джинджър! А снимката с котето е страхотна :-)

Поздрави, Милена

Ginger Cookies 22 август 2010 г., 2:56  

Много ви благодаря , Пепи и Миленка, както винаги сте много мили с мен ! :))

Пепчо , като четох тази рецепта , май не е от най - пипкавите , имаше и по - ужасяващи за правене медовици . :)))

Миленка, тоя кот освен тортите , напада и кафето ми , дали всъщност имам котка вкъщи, хихихи ... :)))

maxim 22 август 2010 г., 3:53  

Моите поздравления за превъзходната торта, която беше уникална както на вкус така и на вид!
Радвам се, че този пък имаше повечко и съумяхме не само да я опитаме но и да преядем:)) Особено някои хора!
Джинджър, чакам си Чийза :)))

Ginger Cookies 22 август 2010 г., 3:55  

Имаш го, само да вземем сиренето :))

Lulu 22 август 2010 г., 4:22  

Джинджър, страхотна торта! Нали знаеш, че съм любител на соца и сега просто ти завидях благородно (и не чак толкова:)), че си я направила и опитала. Аз съм правила друга форма на медовик, която беше просто прекрасна! Съвсем скоро ще имам няколко повода да правя торти и мисля, че туко що си избрах рецепта:)

Ginger Cookies 22 август 2010 г., 8:06  

Да, Лулу , с теб нещо ни гони носталгия по соца . :))
И нищо, че имаше, както се казва , само 5 неща на кръст , ама са уникални и неповторими . :))
Доста торти ти се насъбраха, аз чакам с интерес тази , която си определила за малката принцеса . :))

ẴŦĬ₦ẵ`` 22 август 2010 г., 10:15  

Няма такава торта, уникална е, направо не съм яла никога до сега нещо подобно. Това ми е най-любимата торта. Винаги съм казвала, че обожавам шоколадови торти, но това беше до момента, в който не опитах тази. Няма такъв вкус! Съчетава най-любимите ми неща- мед, орехи и карамел. Направо ме върна в детските ми години, когато баща ми ми носеше от руските конфети :))) И макар да не е толкова напудрена и с декорации изглеждаше не по-малко впечатляващо от всички торти, които си правила. Определено ще се пробвам и сама да си я направя като ми се прияде пак, защото съм страшно запалена по този вкус. То си и пролича снощи хаххах, изядох света :))))

Ивейн 22 август 2010 г., 11:47  

Ще трябва да я правя скоро пак! Няма друг начин при такова прeдставяне :)
Поздрави!

Ginger Cookies 22 август 2010 г., 14:40  

Ивейнка, и теб те вкарах в беля . :)) Но ти си професионалист в тортите, така че тази няма да ти се опре . :))

Злати, благодаря ти за хубавите думи ! :)

Йорданка,  19 май 2011 г., 1:36  

Вчера посетих Берьозка-та, взех платки и сгущенка и другата седмица ще я направя за РД на мама. Иска ми се в крема да има сметанова нотка, дали ще се получи ако сложа заквасена сметана или ще се разтече?

Ginger Cookies 19 май 2011 г., 2:29  

Здравей, заквасена сметана няма да е много добър вариант, и заради консистенцията, и заради вкуса й. Ако държиш да е със сметанов вкус, можеш да комбинираш хубаво разбита течна животинска сладкарска сметана(подсладена по твой вкус)+сгущенка.:))

Ива,  30 октомври 2012 г., 6:34  

Здравей!Дано да не се обидиш от коментара ми ,но опита ми да направя тази торта претърпя пълно фиаско.Трябва малко по добре да се призентират рецептите.Например не пишеш колко ти е вместимостта на чашата, защото при мен отиде доста по голямо количество брашно 5 ч.ч ,че дори и повече в резултат на което много трудно се разточваха платките,да не кажа невъзможно върху хартията.С пръсти успях някак си да го разстила в тавичката,но след няколко начупени блата при ваденето.
Утре мисля да съединя начупените парченца с млечен крем и дано да се получи.
Хубав ден !!!

Петя Андреева 1 септември 2013 г., 6:07  

Здравейте,
Медовик е една от любимите ми торти, така че не мога да се сдържа и ще се изкажа и аз :)
Относно крема - аз разбивам с миксер една кутия подсладено кондензирано мляко с 250 гр масло, след това на вкус добавям заквасена сметана. Последният път добавих около 200 гр. Кремът не става кисел, а само става по-лек. Разбира се, това е въпрос на вкус :)

Stamen Nikolov 18 януари 2017 г., 14:51  

Ааа Пепи, щом аз я направих 2 пъти за един месец знчи за теб не представлява никаква трудност! Сега отивам да чета рецептата на братушките да видя дали или се различава от тази, която аз ползвам!

Публикуване на коментар

Back to TOP