неделя, 22 август 2010 г.

French Fougasse ( Фугас )

Фугас  сигурно е най - красивия хляб ...  поне за мен .
Това е хляб ,  произлязъл от Provence, Франция и е много близък по вид до италианската фокача .
Този плосък френски хляб може да бъде приготвен с билки, сирена, сушени домати, маслини , бекон , ядки  - с всичко , с което ви харесва . 
Освен че може да има формата на дантела , листо или на дървото на живота , фугас може да бъде направен и в затворена, калцоне версия .
Тестото на фугаса ,  който ви предлагам ,  може да бъде използвано и за основа на пица .
Ако пък някой ден направите сладко тесто ,  можете да си отделите малко от него и  да се насладите на фугас с шоколадов чипс ,  поръсен с кафява захар например.
Всичко е въпрос на въображение ! :))


French Fougasse ( Фугас )







Продукти ( за 1 фугас ) :

2 чаени чаши бяло брашно
1 чаена чаша топла вода
3 супени лъжици зехтин
1 пакетче суха мая
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
сух риган
маслини " Каламата "  ( почистени ситно нарязани )
1 жълтък за намазване




Разбъркайте маята с малко от топлата вода и захарта и ги оставете покрити за около 10 минути ,  докато маята шупне .
После прибавете брашното , останалата вода и солта и омесете добре .
Добавете и останалите продукти и ги размесете  с тестото . Ако тестото ви лепне по пръстите , намажете леко ръцете си с още малко зехтин и така ще работите лесно .
Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса минимум час и половина .
Поставете на  дъното на тава  хартия за печене и сложете втасалото тесто върху нея .
С длани разточете тестото до получаването на желаната от вас форма . Аз го разточих като нещо средно между листо и триъгълник .
С остър нож направете разрези и с пръсти ги разтворете добре .
Оставете фугаса да втаса още 20 - 30 минути , намажете го с жълтък и го изпечете в предварително загрята на 190 градуса фурна .
Ако изключите жълтъка в рецептата , фугас става подходящ и за веган последователите .



8 коментара:

  1. Този хляб,както всички ,които правиш изглежда толкова хубав,че ще си го направя.Интересно,лесно и вкусно.Страхотни снимки!

    ОтговорИзтриване
  2. Съблазнена за пореден път .Изкушена да опитам и аз.

    ОтговорИзтриване
  3. И аз го намирам за особено красив - наистина е като дантела или дърво. А как ухае... Правя го по рецепта на Диана от "Опитайте" с типово брашно, но някой път ще пробвам и с бяло, че у дома се харесва и белия хляб. Благодаря за рецептата. Поздрави и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви сърдечно ! :)
    Наистина фугас е не само красив, но и страшно вкусен . :)
    И най - хубавото е , че не си затворен в някакви задължителни параметри , а можеш да го приготвиш с добавката , с която пожелаеш . :)

    ОтговорИзтриване
  5. О, да, наистина много красив е хлябът и също тъй апетитен!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  6. Lesno,efektno i mnogo vkusno.Blagodarq za receptata!

    ОтговорИзтриване
  7. Рецептата е невероятна,вчера имахме гости и я опитах за пръв път... всички останаха страшно очаровани. Фугасът наистина е много красив и вкусен. Това е втората рецепта, която опитвам от блога ти и се получава супер. Благодаря ти, Вероника, все така да ни радваш с рецепти :))

    ОтговорИзтриване