Хляб " Мляко и масло "

>> вторник, 3 август 2010 г.

Ако някой ми беше казал , че в 22 .00 часа вечерта ще меся и пека хляб,  нямаше да му повярвам.
Да, ама не!
Пекох , че пушек се вдигаше (това последното само образно казано , слава Богу:)).
Не знам дали ще ми повярвате,  но този хляб е някакво уникално вкусово съчетание между хубава пита , кроасани и козунак , невероятно вкусно нещо.
Бях приготвила и пържоли,  но изобщо не можаха да ме впечатлят на фона на това ароматно маслено хлебно творение.
А освен невероятния вкус,  хляба е и изключително лесен-просто смесваме всичко, чакаме и печем.

ПП .Извинете ме за качеството на снимките,  но имайки предвид ненормално късния час, в който правих хляба,  е разбираемо липсата на такова, нямаше как да се получат добре.
Важното е обаче, че хляба стана, както се изрази майка ми, нахално хубав.


Хляб " Мляко и масло "








Продукти :
500 грама бяло брашно240 мл  прясно мляко60 - 70  грама краве масло2 яйца ( единия жълтък за намазване )1 чаена лъжичка захар ( не много препълнена )10 грама сол ( или на вкус )1 пакетче суха маясусам за поръсване








Сложете в голям съд всички продукти и месете,  докато се смесят много добре. 
Покрийте с кърпа и оставете тестото да втаса поне 40 минути, да не засичаме минутите, но трябва да удвои обема си. 
Тестото трябва да е меко, леко лепкаво, няма да добавяме повече брашно в него, а само ще си помагаме с набрашняване на ръцете и на плота,  на който ще работим. 
Та така, да продължим.
Извадете го, размесете го пак малко върху набрашнена повърхност, оформете като хляб и го сложете в подходяща тавичка за печене.  
Оставете го да втаса още поне 30 - 40 минути покрит на топло (топлото е важно),  докато удвои обема си.
Загрейте добре фурната на 180 градуса.
Намажете втасалия хляб с жълтъка,  поръсете със сусам и печете около 30 минути (до готовност).











Това страхотно хлебче, което се късаше "на конци" като козунак,  беше изядено до трохичка с печени чушки и чеснови вратни пържоли,  които се приготвят така:
Осолете ги от двете страни, поръсете ги с черен пипер. 
В тиган с мазнина сложете малко скилидки чесън (с люспите)  да се запържат,  докато се ароматизира мазнината. 
Извадете чесъна и изпържете пържолките до златисто.



20 коментара:

todorka 3 август 2010 г., 13:43  

Нима има нещо по-хубаво от топъл домашно приготвен хляб ,от невероятния му аромат!А твоя е станал нахално хубав.Да ви е сладко!))))))))))))

todorka 3 август 2010 г., 13:48  

А и много се допълва с тези ароматни сочни пържоли в компанията на печените чушки....)))

Lety 3 август 2010 г., 14:25  

Ееее това се казва изкушение!
Страхотно изглежда и като отявлен любител на тестени неща ще трябва да го изпробвам.
Благодаря за рецептата!
поздрави и пожелание за хубави и вкусни летнн дни!

Dani 3 август 2010 г., 21:53  

Хлябът изглежда много апетитно, поздравления :)
Би ли ми казала размерите на съдинката за печене, че на моменти имам проблем, защото едната ми сякаш е много тясна?
Хубав ден!

Ginger Cookies 4 август 2010 г., 2:21  

Ех, моята майка пак ме похвали, благодаря ти ! :)))

Много сте мили всички , благодаря и на
вас , Дани и Лети ! :)))

Дани, тавичката е с размери 30 х 11 см , купих я от " Метро " . :)

Лети, пожелавам ти едно весело , вкусно и слънчево лято и на теб ! :)

Ginger Cookies 4 август 2010 г., 2:24  

Забравих да ви кажа, че ако сложите сиренце или кашкавал в хлебчето, направо ще си стане една чудесна закуска . :))))
Рецептата си е направо 2 в 1 - може да е или хлебче или закуска . :))

Ilio 5 август 2010 г., 23:01  

Този хляб е ПРЕСТЪПНО вкусен! Снощи го замесих и тази сутрин го опитахме за закуска! Мммм... Невероятен. Единственият му недостатък е, че до довечера сигурно вече ще е свършил ;)

Ginger Cookies 6 август 2010 г., 2:15  

Ех, че хубави думи, благодаря и на теб ! :))
Днес ме зарадвахте с невероятни коментари ,СТРАХОТНО! ! ! :)

ева,  7 септември 2010 г., 9:23  

Впечатлена съм....от хубавия блог и приятно изненадана от теб Вероника, в тази ти светлина.:)
Рецептата ме грабна веднага /падам си по месенето и уханието на ръчно правен хляб с подправки или без/!
Поздрави от една нова твоя фенка! :)

Ginger Cookies 7 септември 2010 г., 13:45  

Ева, благодаря ти безкрайно за топлите думи ! :)) Надявам се да се чувстваш уютно тук ! :))

ева,  8 септември 2010 г., 11:30  

Наистина е уютно и приятно, така се чувствам тук, в твоя блог, Вероника! :)
Хубава вечер и топла и цветна пристигаща есен! :)

Ginger Cookies 8 септември 2010 г., 12:24  

И аз ти пожелавам много топлина в сърцето и в дома ти ! :))

Валери,  24 септември 2010 г., 7:11  

Имам всички необходими продукти и довечера мисля да направя хлебчето, изглежда вкусно :)

Ginger Cookies 24 септември 2010 г., 10:37  

Успех и дано ти хареса ! :)
Само как ще ухае в кухнята ти тази вечер ... :)

mimoza,  10 ноември 2010 г., 13:27  

Меся от 15 годишна / сега съм на 30 тихо да не чуе някой ; )/ и какво ли не ми е минало през ръцете, днес в търсене на нещо различно реших да пробвам този хляб.
Е след любимата ми погача "Сидни" - аз съм си я кръстила така ,от баба е - та след нея това е най хубавото нещо което съм пекла.Супер поресто, леко, ПЪРХАЩО вълшебство.Незнам защо ми прилича на Тинкърбел от Питър Пан- така и съм си я кръстила.Всички я одобриха с ммммм, даже малкия който е на 1г. одобрително мляскаше.
Със сигурност ще пробвам и още рецепти от теб.
:)

vesela 22 ноември 2010 г., 0:16  

Рони, и тук да благодаря за вкусната /при мен/ питка с мляко и масло, която приготвих за деня на християнското семейство вчера. Чудесна беше!

Анонимен,  2 декември 2010 г., 3:15  

ХЛЯБА Е СТРАХОТЕН !ОТ КАКТО ВИДЯХ РЕЦЕПТАТА ВЕЧЕ Е ОСНОВЕН ХЛЯБ В НАШЕТО МЕНЮ !

Анонимен,  13 януари 2011 г., 4:33  

ХЛЯБА Е СТРАХОТЕН!

Gena Nankina 5 февруари 2011 г., 7:47  

Днес присъстваше на обяд заедно с кюфтенцата и ....май останах без думи да те хваля.

пламеннна,  2 март 2011 г., 10:22  

Ох,в момента го пека тоя хлебец и направо обикалям фурната като гладно коте.Мисля,че ще стане страхотен

Публикуване на коментар

Back to TOP