Да, ама не!
Пекох , че пушек се вдигаше (това последното само образно казано , слава Богу:)).
Не знам дали ще ми повярвате, но този хляб е някакво уникално вкусово съчетание между хубава пита , кроасани и козунак , невероятно вкусно нещо.
Бях приготвила и пържоли, но изобщо не можаха да ме впечатлят на фона на това ароматно маслено хлебно творение.
А освен невероятния вкус, хляба е и изключително лесен-просто смесваме всичко, чакаме и печем.
ПП .Извинете ме за качеството на снимките, но имайки предвид ненормално късния час, в който правих хляба, е разбираемо липсата на такова, нямаше как да се получат добре.
Важното е обаче, че хляба стана, както се изрази майка ми, нахално хубав.
Хляб " Мляко и масло "
Продукти :
500 грама бяло брашно240 мл прясно мляко60 - 70 грама краве масло2 яйца ( единия жълтък за намазване )1 чаена лъжичка захар ( не много препълнена )10 грама сол ( или на вкус )1 пакетче суха маясусам за поръсване
Сложете в голям съд всички продукти и месете, докато се смесят много добре.
Покрийте с кърпа и оставете тестото да втаса поне 40 минути, да не засичаме минутите, но трябва да удвои обема си.
Тестото трябва да е меко, леко лепкаво, няма да добавяме повече брашно в него, а само ще си помагаме с набрашняване на ръцете и на плота, на който ще работим.
Та така, да продължим.
Извадете го, размесете го пак малко върху набрашнена повърхност, оформете като хляб и го сложете в подходяща тавичка за печене.
Загрейте добре фурната на 180 градуса.
Намажете втасалия хляб с жълтъка, поръсете със сусам и печете около 30 минути (до готовност).
Това страхотно хлебче, което се късаше "на конци" като козунак, беше изядено до трохичка с печени чушки и чеснови вратни пържоли, които се приготвят така:
Осолете ги от двете страни, поръсете ги с черен пипер.
В тиган с мазнина сложете малко скилидки чесън (с люспите) да се запържат, докато се ароматизира мазнината.
Извадете чесъна и изпържете пържолките до златисто.
Нима има нещо по-хубаво от топъл домашно приготвен хляб ,от невероятния му аромат!А твоя е станал нахално хубав.Да ви е сладко!))))))))))))
ОтговорИзтриванеА и много се допълва с тези ароматни сочни пържоли в компанията на печените чушки....)))
ОтговорИзтриванеЕеее това се казва изкушение!
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда и като отявлен любител на тестени неща ще трябва да го изпробвам.
Благодаря за рецептата!
поздрави и пожелание за хубави и вкусни летнн дни!
Хлябът изглежда много апетитно, поздравления :)
ОтговорИзтриванеБи ли ми казала размерите на съдинката за печене, че на моменти имам проблем, защото едната ми сякаш е много тясна?
Хубав ден!
Ех, моята майка пак ме похвали, благодаря ти ! :)))
ОтговорИзтриванеМного сте мили всички , благодаря и на
вас , Дани и Лети ! :)))
Дани, тавичката е с размери 30 х 11 см , купих я от " Метро " . :)
Лети, пожелавам ти едно весело , вкусно и слънчево лято и на теб ! :)
Забравих да ви кажа, че ако сложите сиренце или кашкавал в хлебчето, направо ще си стане една чудесна закуска . :))))
ОтговорИзтриванеРецептата си е направо 2 в 1 - може да е или хлебче или закуска . :))
Този хляб е ПРЕСТЪПНО вкусен! Снощи го замесих и тази сутрин го опитахме за закуска! Мммм... Невероятен. Единственият му недостатък е, че до довечера сигурно вече ще е свършил ;)
ОтговорИзтриванеЕх, че хубави думи, благодаря и на теб ! :))
ОтговорИзтриванеДнес ме зарадвахте с невероятни коментари ,СТРАХОТНО! ! ! :)
Впечатлена съм....от хубавия блог и приятно изненадана от теб Вероника, в тази ти светлина.:)
ОтговорИзтриванеРецептата ме грабна веднага /падам си по месенето и уханието на ръчно правен хляб с подправки или без/!
Поздрави от една нова твоя фенка! :)
Ева, благодаря ти безкрайно за топлите думи ! :)) Надявам се да се чувстваш уютно тук ! :))
ОтговорИзтриванеНаистина е уютно и приятно, така се чувствам тук, в твоя блог, Вероника! :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер и топла и цветна пристигаща есен! :)
И аз ти пожелавам много топлина в сърцето и в дома ти ! :))
ОтговорИзтриванеИмам всички необходими продукти и довечера мисля да направя хлебчето, изглежда вкусно :)
ОтговорИзтриванеУспех и дано ти хареса ! :)
ОтговорИзтриванеСамо как ще ухае в кухнята ти тази вечер ... :)
Меся от 15 годишна / сега съм на 30 тихо да не чуе някой ; )/ и какво ли не ми е минало през ръцете, днес в търсене на нещо различно реших да пробвам този хляб.
ОтговорИзтриванеЕ след любимата ми погача "Сидни" - аз съм си я кръстила така ,от баба е - та след нея това е най хубавото нещо което съм пекла.Супер поресто, леко, ПЪРХАЩО вълшебство.Незнам защо ми прилича на Тинкърбел от Питър Пан- така и съм си я кръстила.Всички я одобриха с ммммм, даже малкия който е на 1г. одобрително мляскаше.
Със сигурност ще пробвам и още рецепти от теб.
:)
Рони, и тук да благодаря за вкусната /при мен/ питка с мляко и масло, която приготвих за деня на християнското семейство вчера. Чудесна беше!
ОтговорИзтриванеХЛЯБА Е СТРАХОТЕН !ОТ КАКТО ВИДЯХ РЕЦЕПТАТА ВЕЧЕ Е ОСНОВЕН ХЛЯБ В НАШЕТО МЕНЮ !
ОтговорИзтриванеХЛЯБА Е СТРАХОТЕН!
ОтговорИзтриванеДнес присъстваше на обяд заедно с кюфтенцата и ....май останах без думи да те хваля.
ОтговорИзтриванеОх,в момента го пека тоя хлебец и направо обикалям фурната като гладно коте.Мисля,че ще стане страхотен
ОтговорИзтриване