сряда, 18 август 2010 г.

Късър




Да не си помислихте, че  свинските ми хапки  са самотни тази вечер?
Имат си компания и то каква ...
Скоро имах удоволствието да вечерям с истинска турска кухня, една от любимите ми сред всички световни кухни и много ми хареса едно от ястията- късър.
Приготвя се от булгур, зеленчуци и разни други вкусни добавки .
Много свеж вкус, особено ,  ако го сервирате добре охладено , ще получите комплименти . :)
Днес се опитах да приготвя късър абсолютно импровизирано ,  без да знам дали спазвам някакви правила за приготвянето му.
Резултатът  съвпадна с предварителния план,  който си бях начертала.
И макар, че в турската кухня няма как да видим ястие със свинско месо,  то тази вечер моя късър ще бъде пръв приятел именно на ястие от прасенце.
Той е в идеална комбинация с месни рецепти.
А и да ви кажа откровено, това може би ще се превърне в любима салата на любителите на хубавата студена ракия, стига да ми се доверят да си го приготвят.
Опитайте, късър определено си заслужава да бъде дегустиран.


Късър









Продукти:
1 / 2  чаена чаша булгур
1 домат
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 люта чушка
1 глава червен лук
зелен лук
2 големи скилидки чесън
сол
захар
зехтин
кимион
млян бахар
пресен лимонов сок
доматено пюре ( гъсто )
пиперково пюре
магданоз

Накиснете булгура във вряла вода и го покрийте.
След като абсорбира течността го изцедете леко.
Добавете пюретата. Количествата им е според вашите предпочитания , аз исках да получа много наситен цвят и вкус .
Обелете домата и махнете семките му и воднистата му част .
Нарежете много на ситно всички зеленчуци, наситнете ги с блендер най - добре и ги смесете с булгура.
Овкусете с подправките , лимоновия сок и зехтина , количеството им също е според вашия личен вкус.
При нужда балансирайте киселината от доматите с малко захар.
Отгоре разпръснете нарязана на тънки колелца зелена люта чушка и пресен магданоз.
Охладете и сервирайте.


4 коментара:

  1. Брей, че вкусно изглежда и звучи!
    Чудесно е, напълно пасва на моя вкус. Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря , Федора , искрено се надявам да ти хареса ! :))
    Аз съм му голям фен , просто няма такава салата , разядка, абе, универсално нещо е тоя късър . :))

    ОтговорИзтриване
  3. само дето късъра по принцип се прави от други продукти (макар, че варират) и изглежда ето така

    http://www.google.com/images?q=k%C4%B1s%C4%B1r&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=bg&tab=wi&biw=1280&bih=685

    твоят е много течен... иначе със сигурност е вкусно и по тази рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  4. Вски има свободата да го приготви както иска в собствената си кухня , нали ? :))
    А и кулинарията е не само спазване на рецептите на някой друг . :)))

    ОтговорИзтриване