Да върнеш времето назад - Прасковки

>> събота, 7 август 2010 г.

Напоследък нещо ме е подгонила носталгията , но не тази по родината или по нещо , имащо отношение към любовта , а носталгия по детските ми години .
Надявам се ,  че това не е свързано с някаква криза след 30 - те ! :)))))
Вярвам  ,  че всички ще се усмихнете ,  когато видите следващата рецепта ,  защото сигурно няма човек от нас  ,  който да не е държал в ръцете си една от тези сладки и с огромна наслада и зачервени от вълнение детски бузки да не е гризал лакомо
от тях . :)
Дали с пълнеж от шипков мармалад или пък с каквото и да е друго ,  тези прасковки са един от незабравимите ни спомени , те са  вкус ,  който ни е белязал завинаги с нежната ръка на ония ,  най - прекрасните ни години ...






Да върнеш времето назад - " Прасковки "









Продукти :
( за около 30 броя )

4 яйца
250 мл олио
250 грама захар
2 ванилии
2 чаени лъжички бакпулвер
4 супени лъжици брашно 

500 грама брашно

за плънката :
течен шоколад " Нутела "
смлени орехи






Смесете всички продукти ( без 500 грама брашно ) и оставете сместта да престои 1 час . След това прибавете и него . 
Ще получите меко и лепкаво тесто ,  но не се притеснявайте -  когато намокрите ръцете си с малко вода , с него се работи лесно .  Само да не пропусна да ви кажа -  не си мокрете много ръцете ,  ще се намокри и тестото .
Загрейте фурната на 180 градуса . 
Оформете топчета с размера на малък орех и ги изпечете в тава върху хартия за печене . Оставете място между тях,  защото увеличават размера си .
Половинките на прасковките трябва да си останат светли след изпичането .



Издълбайте внимателно всяка половинка ,  сложете от плънката и ги слепете по 2 .

Разтворете червена и жълта боя в 2 отделни съда в малко прясно мляко .
Потопете едната половинка в червената , а другата - в жълтата боя .
Не ги задържайте дълго време , направете го по - бързо ,  за да не се намокрят прекалено .
Помогнете си с кухненска хартия , ако се намокрят повече .
Покрийте ги с кристална захар .
След като изсъхнат от боядисването , ги приберете  в кутия или някакъв плик ,  за да омекнат .
( източник )



13 коментара:

Lulu 7 август 2010 г., 8:35  

Много обичах прасковки! Аз личнно никога не съм правила. Запазвам си рецептата и като си прибера децата задължително ще я пробвам!

Tanita 7 август 2010 г., 12:20  

Любимите ми сладки като малка! Как ми се иска да си взема няколко... Имам рецептата от майка ми и няколко пъти съм правила, пълнежа е по-различен, но не се и съмнявам че и с Нутела са много вкусни!

Ginger Cookies 7 август 2010 г., 16:01  

Много се радвам на думите ви , благодаря ви от сърце ! :)
Танита , добре дошла в блога ми ! :))))

Станимира 8 август 2010 г., 9:56  

Имам много хубави спомени от правенето на прасковки в моето детство. Благодаря, че ми напомни за тях. Твоите праскови изглеждат чудесно. Поздрави и приятни дни!

Milen@ 10 август 2010 г., 0:14  

О, наистина ме върна във времето с тези вкусни сладки :-) Незабравими са, както и спомените за тях. Приказни снимки и прекрасен блог!

Поздрави, Милена

Ginger Cookies 10 август 2010 г., 1:57  

Сърдечно ви благодаря , момичета ! :))
Милена , вчера тъкмо разглеждах твоя блог, много ценни съвети и насоки даваш , благодаря ти много ! :)

Milen@ 10 август 2010 г., 4:02  

Мерси за милите думи! Радвам се, че блогът ми се намира за полезен. Макра, че тази година съм го оставила малко на заден план :-( След лятната ваканция смятам да наваксам :-)

Ginger Cookies 10 август 2010 г., 9:06  

Наистина блогът ти е чудесен, особено за новобранци в сладкарството като мен ! :) Ще те следя редовно и съм сигурна, че ще науча много полезни неща от теб . :))

pep-4o 18 август 2010 г., 14:36  

И моите любими сладки от детството :) Само че, преди години аз помагах на мама да ги прави, сега дъщеря ми помага, за което се радвам, доста труд си е. Дали ще запази добри спомени като мен?
Много хубави снимки, Джиднжър, така захаросани - да посегне човек да си вземе едната :)
А с Нутела ще пробвам пълнежа, примамлив е :)
Поздрави за красивия и вкусен блог!
Пепа

Ginger Cookies 19 август 2010 г., 8:12  

Благодаря ти много, Пепи ! :))
Няма начин и твоята дъщеричка да не запази добри спомени от тях , това са вечните сладки , които просто ухаят на детство . :))
Надявам се да ти харесат с шоколад , макар че с едно хубаво сладко са също превъзходни . :))))

Анонимен,  20 март 2011 г., 5:41  

Здравей, Рони!

Прасковите са ми любими за приготвяне, когато нещо не съм на кеф или просто, когато се нуждая да внеса уют вкъщи:) Моите изглеждат точно по същия начин, само че още от дете си ги знам с пълнеж от шипков мармалад:) Тъй като обаче и "Нутела" много харесвам, може да пробвам твоя вариант, мерси за идеята! Сещам се и за нещо друго - у нас има един тефтер, където рецептата им е записана в два варианта - един от баба ми и един от мама. В по - старият набухвателят (бакпулвер) си се слага директно в брашното. Но, при това условие, аз, тъй като имам чувствителен нос, долавям при печене и след това лек дъх на сода. В по - новият вариант това се избягва чрез добрия, стар номер да разтвориш содата/ бакпулвера (зависи каква ти е рецептата) в малко кисело мляко. Стават супер! Всъщност, сега се замислям, че номерът с млякото е май само за сода, за бакпулвер май не съм го срещала... Нищо. Ако съм сгрешила, някой по - опитен ще ме поправи:) Зарадвах се, че още има хора, които ги приготвят!

Поздрави: Мод

Анонимен,  3 април 2011 г., 10:53  

а какво се прави с другите 500 гр, брашно,които не се слагат към тестото?

Ginger Cookies 3 април 2011 г., 12:47  

Нещо не разбрах въпроса, брашното се добавя към тестото в следващ етап, описала съм го в рецептата.

Публикуване на коментар

Back to TOP