вторник, 27 юли 2010 г.

Редена мусака

Ох, мусакичка , ох , кеф  ! :)))
За мен е голям празник вкъщи да има мусака , тъй като съпругът ми не й е любител , независимо от рецептата , и я правя рядко  .
Днес обаче реших , че дори и той да не опита , аз ще си изям цялата тава ! :)
Лично на мен повече ми допада редената мусака , отколкото стандартната и макар , че не спазвам старата технология на редената мусака  всяко картофче да бъде запържено , ми е достатъчно вкусна и диеторазваляща и така .
А и честно казано , редената мусака става много по - бързо от другата , което не е никак за пренебрегване .
Като визия също я харесвам повече .
Ако и на вас ви допадне , опитайте ! :))


Редена мусака








Продукти :

500 грама кайма смес
7 - 8 големи картофа
сух риган
10 пресни печурки
1 голяма глава лук
1 морков
2 супени лъжици лютеница
3 - 4 стръка пресен магданоз
сол
черен пипер



за заливката :
100 грама брашно
100 мл олио
2  чаени чаши прясно мляко
1 / 3  чаена лъжичка индийско орехче
сол
2 - 3 яйца



 
Нарежете картофите на кръгчета . Осолете ги и ги поръсете с черен пипер .
Подредете половината от тях на 2 реда , докато покриете дъното на тавата изцяло . 




Пригответе плънката от останалите продукти , като първо запържите леко гъбите , каймата и лука ,  а после прибавите и останалите неща . 
Не приготвяте плънката до пълна готовност , само до степен на леко омекване на продуктите.
Изсипете сместта върху картофите и я разстелете добре .




Отгоре подредете останалите овкусени със сол и черен пипер картофи  до пълното покриване на каймата , полейте ги с мазнина .
Сложете половин чаша вода и сложете мусаката да се пече на 200 градуса .
През това време пригответе заливката .
Смесете брашното и олиото и ги сложете на котлона . 
След като брашното се запържи много леко , прибавете млякото . 
Разбърквайте енергично . 
Когато бешамелът започне да се отделя от стените при разбъркване , махнете го от котлона .
Добавете индийското орехче и сол на вкус .
Сложете и яйцата .  Разбъркайте до получаването на гладка смес .






Когато мусаката е почти готова , залейте я със заливката и печете до зачервяване .



( съжалявам за лошата снимка , снимах на тъмно )


Ето я нашата редена мусакичка ! :))



3 коментара:

  1. Много сполучлива и лесна рецепта за любимата ми мусака и тази коричка на заливката!Това ще е моя начин за мусака!Благодаря ти за рецептата))))))))

    ОтговорИзтриване
  2. И аз благодаря за оценката ! :)
    Само едно тараторче и трябва на тази мусака и приказката е завършена . :)

    ОтговорИзтриване
  3. Винаги се подсещам за реда на нещата от тази рецепта.
    Благодаря ти !

    Като спра фурната, поръсвам с кашкавал и червен пипер.

    Вкусно

    ОтговорИзтриване