Пиле в глинен съд с гъби и лютеница

>> петък, 2 юли 2010 г.

Нали сте чували тази много вярна мисъл  :
" Накарай мързеливия на работа , да те научи на акъл ! " :)
Казвам ви това ,  защото то има много голяма връзка със следващата ми рецепта .
Тя е от тези рецепти ,  които съм си съчинявала , когато никак, ама никак не ми се е готвело , а се е налагало да приготвя нещо за ядене .
Вкъщи много харесваме пилето ,  приготвено по този мързелив начин .
Толкова е лесно за приготвяне , а в същото време е от тези рецепти ,  които те карат да си оближеш пръстите , сякаш са правени майсторски .
Ако ми се доверите , ще се убедите колко е вкусно това пиле , приготвено в глинен съд с хубава лютеница и цели гъбки .


Пиле в глинен съд с гъби и лютеница









Продукти :

пиле ( аз използвах 10 парти бутчета )
1 / 2  бурканче лютеница ( от тези от 265 грама , аз използвах детската лютеница на 
" Олинеза " )
1 / 2  чаена лъжичка сух босилек
1 / 2  чаена лъжичка червен пипер ( ако обичате пикантни храни , сложете и лют )
черен пипер
сол
1 буркан цели мариновани печурки
зехтин
магданоз или целина за поръсване

Измийте пилето , осолете го много добре и го сложете в гювеча . 
Поръсете го с млян черен пипер .
Изсипете върху него и гъбите от буркана и ги разпределете около пилето .
В малък съд смесете лютеницата , босилека , червения пипер и прибавете малко вода
( да стане сос средна гъстота ) .
Полейте пилето с тази смес .



Отгоре излейте малко зехтин , сложете капака на гювечето и го пъхнете във фурната да се пече .
Аз пекох около 2 часа на 190 градуса .
Сервирайте с пресен магданоз или целина .

Нали ви казах , че е много мързелива тази рецепта ?  :)))




12 коментара:

Анонимен,  31 август 2010 г., 7:14  

Рони, това дали няма да стане със свинско месце, че вкъщи ММ не яде пилешко :(
Мария, Варна

Ginger Cookies 31 август 2010 г., 9:56  

Ще стане , Миме , с едно хубаво вратно свинско месце , нарязано на хапки , ще стане чудесно ! :))

Анонимен,  2 септември 2010 г., 10:49  

Ехааа, поредния героизъм в кухнята с тази рецепта, но не с пиУешко, а със свинско месце, ммммм ..
Аз и на колегите нося от тези ястия да опитат, та вече, Рони, имаш овации и от тях :)
Мария, Варна

Ginger Cookies 2 септември 2010 г., 11:19  

Чудесно ! :))))) Ти направо си стана спец по моите рецепти, сигурна съм, че се справяш уникално ! :))))
Поздрави ! :)))

Анонимен,  3 септември 2010 г., 7:27  

Хихи, да, но ти си виновна за моите успехи в кухнята :)))
Прицелила съм се в печената скумрия с плънка сега. Аз НЕ обичам риба, но съм сто процента сигурна, че така приготвена ще ми хареса. Ще споделя утре :))
Мария, Варна

Ginger Cookies 3 септември 2010 г., 10:33  

Ти направо си шампион в готвенето, браво, много ти се радвам ! :))))

vesela 6 ноември 2010 г., 11:51  

Рони, благодарности от цялото фемили. Дори все по-капризната ми напоследък дъщеря си облиза пръстите, права си, че това е ястие е изключително бързо и лесно, а ужасно, ама ужасно вкусно.
Нареждам рецептата в любими!
И много ти се радвам.

Ginger Cookies 7 ноември 2010 г., 6:22  

Веси, изключително съм щастлива, че тук има такива прекрасни приятелско настроени хора като теб! :)))
Поздрави на всички в твоя дом, пожелавам ви много топлина и уют! :))

Аелис 3 февруари 2011 г., 9:27  

Вероника, страхотна рецепта - у дома много се хареса пилето, приготвено по този начин.Благодаря ти,че сподели рецептата с нас:).
Приятна вечер!

Анонимен,  24 август 2011 г., 14:48  

Много изкусително! :) Поздравления!
Имам едно въпросче - пилето цяло ли се пече или се реже?
Благодаря предварително!

Ginger Cookies 24 август 2011 г., 15:35  

Както съм описала в рецептата, приготвих ястието с бутчета. Ако искате да я направите с цяло пиле, а не само с бутчета или други части, нарежете го, по-добре ще е. Дано ви хареса.:)

Анонимен,  10 септември 2014 г., 11:29  

nqmam marinovani gubi v momenta, kakvo 6e kajete za presni gubi?? ;-)

Публикуване на коментар

Back to TOP