петък, 2 юли 2010 г.

Пиле в глинен съд с гъби и лютеница

Нали сте чували тази много вярна мисъл  :
" Накарай мързеливия на работа , да те научи на акъл ! " :)
Казвам ви това ,  защото то има много голяма връзка със следващата ми рецепта .
Тя е от тези рецепти ,  които съм си съчинявала , когато никак, ама никак не ми се е готвело , а се е налагало да приготвя нещо за ядене .
Вкъщи много харесваме пилето ,  приготвено по този мързелив начин .
Толкова е лесно за приготвяне , а в същото време е от тези рецепти ,  които те карат да си оближеш пръстите , сякаш са правени майсторски .
Ако ми се доверите , ще се убедите колко е вкусно това пиле , приготвено в глинен съд с хубава лютеница и цели гъбки .


Пиле в глинен съд с гъби и лютеница









Продукти :

пиле ( аз използвах 10 парти бутчета )
1 / 2  бурканче лютеница ( от тези от 265 грама , аз използвах детската лютеница на 
" Олинеза " )
1 / 2  чаена лъжичка сух босилек
1 / 2  чаена лъжичка червен пипер ( ако обичате пикантни храни , сложете и лют )
черен пипер
сол
1 буркан цели мариновани печурки
зехтин
магданоз или целина за поръсване

Измийте пилето , осолете го много добре и го сложете в гювеча . 
Поръсете го с млян черен пипер .
Изсипете върху него и гъбите от буркана и ги разпределете около пилето .
В малък съд смесете лютеницата , босилека , червения пипер и прибавете малко вода
( да стане сос средна гъстота ) .
Полейте пилето с тази смес .



Отгоре излейте малко зехтин , сложете капака на гювечето и го пъхнете във фурната да се пече .
Аз пекох около 2 часа на 190 градуса .
Сервирайте с пресен магданоз или целина .

Нали ви казах , че е много мързелива тази рецепта ?  :)))




12 коментара:

  1. Рони, това дали няма да стане със свинско месце, че вкъщи ММ не яде пилешко :(
    Мария, Варна

    ОтговорИзтриване
  2. Ще стане , Миме , с едно хубаво вратно свинско месце , нарязано на хапки , ще стане чудесно ! :))

    ОтговорИзтриване
  3. Ехааа, поредния героизъм в кухнята с тази рецепта, но не с пиУешко, а със свинско месце, ммммм ..
    Аз и на колегите нося от тези ястия да опитат, та вече, Рони, имаш овации и от тях :)
    Мария, Варна

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно ! :))))) Ти направо си стана спец по моите рецепти, сигурна съм, че се справяш уникално ! :))))
    Поздрави ! :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Хихи, да, но ти си виновна за моите успехи в кухнята :)))
    Прицелила съм се в печената скумрия с плънка сега. Аз НЕ обичам риба, но съм сто процента сигурна, че така приготвена ще ми хареса. Ще споделя утре :))
    Мария, Варна

    ОтговорИзтриване
  6. Ти направо си шампион в готвенето, браво, много ти се радвам ! :))))

    ОтговорИзтриване
  7. Рони, благодарности от цялото фемили. Дори все по-капризната ми напоследък дъщеря си облиза пръстите, права си, че това е ястие е изключително бързо и лесно, а ужасно, ама ужасно вкусно.
    Нареждам рецептата в любими!
    И много ти се радвам.

    ОтговорИзтриване
  8. Веси, изключително съм щастлива, че тук има такива прекрасни приятелско настроени хора като теб! :)))
    Поздрави на всички в твоя дом, пожелавам ви много топлина и уют! :))

    ОтговорИзтриване
  9. Вероника, страхотна рецепта - у дома много се хареса пилето, приготвено по този начин.Благодаря ти,че сподели рецептата с нас:).
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Много изкусително! :) Поздравления!
    Имам едно въпросче - пилето цяло ли се пече или се реже?
    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  11. Както съм описала в рецептата, приготвих ястието с бутчета. Ако искате да я направите с цяло пиле, а не само с бутчета или други части, нарежете го, по-добре ще е. Дано ви хареса.:)

    ОтговорИзтриване
  12. nqmam marinovani gubi v momenta, kakvo 6e kajete za presni gubi?? ;-)

    ОтговорИзтриване