Лучено хлебче

>> понеделник, 26 юли 2010 г.

С риск да се повторя банално ,  но пак да си кажа - умирам за неоформен, недодялан хляб с напукана коричка .
А когато в цялата тази първично - чаровна картинка се намеси и аромата на печен
лук , думите наистина не са способни да опишат изживяването .
Вадиш го от фурната и нямаш търпение с пръсти да си отчупиш хрупкавото крайче на още горещия хляб , а разчупиш ли го , от средичката се понася лека ароматна пара , която изпълва цялото ти същество и те понася там някъде , отвъд забързания и суетен свят , който те заобикаля ...
Няма по - голямо нещо от хляба , са казали хората , а когато той е роден в твоите ръце , то това е най-скъпия , мил и вкусен хляб на земята .
Опитайте моето лучено предложение и искрено се надявам това да бъде едно от
най - вкусните хлебчета , които сте опитвали ! :)
Не го съдете по недодялания външен вид , вътрешната му красота е огромна ! :))))))


Лучено хлебче



Продукти :
( за 1 хлебче , подходящо за 2 човека )

2 чаени чаши бяло брашно
1 пакет суха мая ( или прясна мая за това количество брашно )
3 / 4   чаена чаша вода ( максимум 1 чаша )
1 / 2  чаена лъжичка захар
2 / 3  чаена лъжичка сол
1 супена лъжичка зехтин
3 средни глави лук

Смесете водата със захарта и маята , оставете ги да шупнат за 
15 минути .
Добавете брашното , солта и зехтина и върху набрашнена повърхност омесете еластично и гладко тесто  .
Оставете го покрито да втаса за 1 час .
През това време нарежете лука на лентички и го запържете 
до омекване , изцедете го от мазнината .
Оставете го да изстине .
След като тестото е удвоило обема си , добавете към него лука и омесете отново всичко  .
Аз добавих и малко заатар . 



Ако искате може да сложите някакви семена или малко шарена сол . 
Но и само с лук ще е достатъчно ароматен хляба .
След като прибавите лука и омесите тестото отново , оформете го като хлебче и го сложете в тава с хартия за печене .
Оставете хлябът да втаса още 30 минути . 
Загрейте фурната на 190 градуса .
Направете разрези  върху горната страна на хляба , намажете го с ръце с малко топла вода с разтворена щипка сода бикарбонат в нея и го изпечете до готовност .




Публикуване на коментар

Back to TOP