четвъртък, 29 юли 2010 г.

Ризото с морски дарове

Ето го и другото ми ястие от днешното речно - морско меню .
Можете да замените някой от морските дарове с друг или да добавите още някой към тези , тук няма правила  .
Но едно е сигурно , на всяка цена трябва да спазим традицията ризотото с морски дарове да се консумира с мнооооого студено бяло вино ! :))


Ризото с морски дарове 








Продукти :
200 грама сварени скариди
100 грама сварени рапани
100 грама варени миди
6- 7  броя замразени рулца от раци
1 чаена чаша бял ориз
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 / 2  пакетче краве масло
сух риган
сол
черен пипер
2 супени лъжици соев сос
каперси
прясна мащерка
1 зеленчуков бульон
пресен лимон 









Разтопете маслото и запържете лука .
След като лука омекне, добавете ориза и го запържете , докато стане прозрачен . 
Изсипете 1 чаена чаша вода към него , сложете бульона , счукания 
чесън ,  ригана и оставете да къкри леко . 
После добавяйте вода ,  колкото е необходимо ,  докато ориза стане готов напълно .  Нарежете рулцата от раци на 3 части и ги сложете при ориза ,  докато се затоплят . Прибавете и останалите морски дарове . 
Не ги дръжте на котлона повече от 1 минута ,  тъй като са предварително сварени и рискувате да станат твърди като гума от повече топлинна обработка .
Махнете ризотото от котлона , овкусете със соевия сос , черен пипер , ако има нужда още сол , прибавете и каперсите и прясната мащерка , както и прясно изцеден лимонов сок . 
Сложете капак и оставете ризотото да поеме всички аромати за няколко минути ,  преди да сервирате . 




3 коментара:

  1. Това ризото изглежда просто фантастично!

    ОтговорИзтриване
  2. Като човек, който успя и да го опита, мога да кажа, че и на вкус е също толкова фантастично :))))

    ОтговорИзтриване
  3. Много ви благодаря и на двете ... Наистина понякога чак се засрамвам от толкова мили думи .
    Благодаря сърдечно ! :)))))))))))))))

    ОтговорИзтриване