Да правиш конфитюр си е цяла магия!
Но не, защото е трудно и не всеки го умее, а защото цялата процедура е толкова пленителна, толкова омагьосваща с уникални аромати, че на моменти наистина губиш представа къде си.
Като истинска магьосница, която приготвя чудотворна отвара, бъркаш с дървена лъжица, а от тенджерата излиза лепкава пара с карамелено-плодова нотка .
Бършеш от челото си капчицата, стичаща се от топлината, и нетърпеливо топиш пръст в горещата ароматна смес.
А сливите са се превърнали във вълшебно сладко, топло и ухаещо, и не можеш да се стърпиш да не си намажеш една филийка.
Както като бяхме малки...
Конфитюр от сини сливи
Продукти :
(за 2 средно големи буркана)
1 кг сини сливи
500 грама захар
1/2 чаена чаша вода
2 ванилии
1/2 чаена лъжичка канела
ромова есенция
Измийте сливите, срежете ги на 2 половинки и ги покрийте със захарта.
Оставете ги да престоят една нощ.
Този сорт сини сливи е по - кисел , затова опитайте как е като сладост и коригирайте със захар (или подсладител, за да не се прекали със захарта и конфитюра да стане "на камък" като изстине) .
При стандартните сини сливи (продълговатите), които са си 1000 пъти по-хубави за конфитюр и питайте ме защо го правя с тези, ама на, та за тях това количеството захар в рецептата ще е идеално.
След като изтече това време, сложете ги в тенджера, добавете останалите продукти и сложете да се вари на средна степен на котлона до сгъстяване на конфитюра.
При мен беше необходимо около 40 минути .
Ето и втори вариант:
Сладко от сини сливи на фурна
Продукти:
3 кг узрели сини сливи
1 кг захар
150 мл оцет
150 мл вода
индрише (по желание)
орехови ядки (по желание)
Почистете сливите и ги поръсете със захарта.
Оставете ги така да престоят цяла нощ .
На другия ден прибавете водата, оцета, индришето и орехите (ако желаете да е с ядки) и печете на 200 градуса, докато омекнат сливите .
Разбърквайте от време на време .
Затворете сладкото в буркани още, докато е горещо и обърнете бурканите с капачките надолу за една нощ .
Това е рецептата на моята майка .:)
И на мен ми се прииска да си намажа филийка :)
ОтговорИзтриванеПрекрасно изглежда. Аз още не съм стигнала до сините сливи - направих от ягоди и праскови, но ще си наваксам :)
Сърдечни поздрави!
Ооо , ягодки , страхотноооо ! :))
ОтговорИзтриванеТази година ги изпуснах и страшно се ядосвам на себе си ... Добре , че майка ми винаги прави от страхотните си сладка , че ще намажа от ягодовото чудо .:)
Благодаря ти много за милите думи , Лети ! :))) За 2 път правя конфитюр , първия път беше катастрофа . :))))))))))
Станало е чудничко,макар и това да не са точно сини сливи,направи си печения вариант и с малко ядки.Поздравления!:):):):):)
ОтговорИзтриванеДа , ще опитам , сега правя първи стъпки в консервирането . :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ! :)
Сладко от сини сливи на фурна
ОтговорИзтриване------------------------------------
3 кг узрели сини сливи
1 кг захар
200 мл оцет
индрише ( по желание )
орехови ядки ( по желание )
Почистете сливите и ги поръсете със захарта. Оставете ги така да престоят цяла нощ . На другия ден прибавете оцета, индришето и орехите ( ако желаете ) и печете на 200 градуса , докато омекнат сливите . Разбърквайте от време на време .
Затворете сладкото в буркани още , докато е горещо .
Това е рецептата на моята майка .:)
Тя направо е царица на тия неща , имам чувството , че от всичко може да сътвори някой вкусен сладък буркан . :)))
Малко съм те подвела с оцета,около 150мл една средна кафена чашка и толкова вода!А може индришето да се замени с канела,въпрос на предпочитание.Благодаря за комплимента,а виждаме какво умееш ти!:):):)Удоволствието от добрия резултат е несравномо!
ОтговорИзтриванеНесравнимо разбира се.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за пояснението ! :))
ОтговорИзтриванеЩе опитам рецептата веднага.Днеска обрахме дървото.Сливите са много сочни ароматни и вкусни.Никога не съм правела слатко от сини сливи сега ще ми е за първи път.Благодаря за рецептата която открих в интернета.
ОтговорИзтриванеА след като насипеш сладкото от първата рецепта, бурканчетата трябва ли да се стерилизират?
ОтговорИзтриване