Кейк с Baileys , шоколад и бадеми

>> вторник, 20 юли 2010 г.

Ето мен и мен отново ! :)
Поизгубих се малко , но това е , защото не мога да устоя на морето и  оставих готвенето на заден план . А и доста време ми отнема направата на сайта ми и електронния магазин .
Надявам се , че причината ми е основателна и извиненията ми се приемат ! :)
И за да подсиля разкаянието си , днес ще се опитам да ви подкупя с нещо много вкусно - кейк с Baileys , шоколад и бадеми . :))
Фантастична комбинация , безспорно ....







Кейк с Baileys , шоколад и бадеми








Продукти :

за кейка :
4 яйца
1 чаена чаша захар
2 чаени чаши брашно
2 ванилии
2 чаени лъжички бакпулвер
шепа филирани бадеми за тестото и още за дъното на тавата
натрошен шоколад ( количеството по желание )
1 чаена чаша меко краве масло
4 супени лъжици Baileys

за глазурата :
1/2  чаена чаша краве масло
1/4  чаена чаша вода
1 чаена чаша захар
1/2  чаена чаша Baileys




Разбийте с миксер маслото , ванилиите и захарта . 
Прибавете постепенно яйцата едно по едно и продължавайте да разбивате интензивно .
В отделен съд смесете брашното и бакпулвера . 
Прибавете го към другата смес постепенно , сложете и ликьора .
Бъркайте сместта поне 10 минути . Това е важно , за да стане пукхав и мек кейка .
След като сте готови с тази процедура , спрете миксера и с помощта на дървена лъжица разбъркайте бадемите и натрошения шоколад със сместта за кейка . В избора на шоколад   можете да импровизирате , аз прибавих начупени на парченца десетина шоколадови бонбони  " Фигаро ". Така в кейка ми се озоваха и няколко лешника . :)
Намаслете добре подходяща форма за печене , поръсете леко с брашно повърхността й . 
Изсипете малко филирани бадеми на дъното й и изсипете сместта върху тях .
Печете около 30 минути на 180 градуса
( в предварително загрята фурна ) .



Докато кейка се пече , пригответе глазурата . 
Смесете всички продукти ( без ликьора  ) и ги разтопете на котлона . 
След като махнете глазурата от него , чак тогава прибавете Baileys - a .
Намажете целия кейк с глазурата , а с останалата част от нея заливайте парченцата при сервиране .

Изкупих ли вината си ? :))))) 





6 коментара:

todorka 20 юли 2010 г., 10:15  

Кухнята е сърцето на семейното огнище,а за да се приготви вкусна храна са необходими две неща,много любов и качествени продукти.Поздравявам те за новооткрития електронен магазин и ти желая успех,поздравления за новата визия на кулинарния блог и новия сайт!Късмет мила,обичам те!:)))))))))

Ирина 21 юли 2010 г., 6:58  

Чудесен сладкиш!

Поздравления и за онлайн магазина, макар че все още не е официално открит.

Ще си позволя да ти дам един приятелски съвет - увери се, че всички снимки и интернет ресурси, които си използвала, са със закупени права, тъй като можеш да имаш големи проблеми ако собствениците им разберат, че си ги ползвала. Казвам това, защото видях няколко снимки, които съм срещала в deviantART, но разбира се мога и да греша и да си закупила правото да ги ползваш.

Сърдечни поздрави и успех,
Ирина

Ginger Cookies 21 юли 2010 г., 7:12  

За малките снимки ли имаш предвид ? Ще попитам дизайнера откъде са и ако е нужно ще се коригират. Благодаря ти за съвета ! :)
А кейка определено стана много вкусен , макар , че не съм голям почитател на сладкишите без крем, това се получи много добре .

Тея, 32 г., гр. София,  1 септември 2010 г., 6:53  

На мен ми изглежда божествен!!! Ще се опитам да го направя... Дано да успея :))

Ginger Cookies 1 септември 2010 г., 8:33  

Ще успееш , никак не е трудно ! :))
Чакам отзиви после , успех ! :)))

Тея, 32 г., гр. София,  22 септември 2010 г., 6:00  

Здравей отново :)) Вчера направих кекса, стана невероятен, гледах с голямо удоволствие как се надига като вулкан във фурната. Имам много неуспешни опити с кексовете, което явно се дължи на неточни или неясни рецепти и си е друго когато всичко е написано точно, ясно и последователно :)) Единствената промяна, която направих от твоята рецепта беше, че сложих само една лъжица бейлис за да може да го похава и детенцето, а заливката направих шоколадова (с мляко, масло и шоколад) :))

Публикуване на коментар

Back to TOP