Студени кубчета

>> петък, 9 юли 2010 г.

Не мога да не ви дам още едно предложение , с което да ви стане сладко на душата ! :)
От известно време им се каня на тези  студени кубчета на Мелита  и точно , когато времето се развали и стана зима посред лято ,  се наканих .:))
Но то това си е типично за мен ! :)
Ще ви кажа само две неща за този десерт - лесно и божествено вкусно !
Сиропиран изстуден блат , топящ се в устата ,  нежна хладина от плътен крем и хрупкава шоколадова коричка , сякаш отхапана от сладолед " Ескимо " ... мммм ....


Студени кубчета








Продукти :

за блата :
8 яйца
8 супени лъжици захар
8 супени лъжици брашно
1 ванилия
3  - 4  супени лъжици какао
1 пълна чаена лъжичка бакпулвер 




за сиропа :
2  чаени чаши вода
2  чаени чаши захар
1 ванилия


за крема :
2 сметанови пудинга на  " Dr. Oetker "
( може да замените с 2 броя от ваниловите инстантни кремове 
без варене )
600  мл прясно мляко
захар на вкус
250  грама краве масло

за шоколадовата глазура :
150 грама млечен шоколад
150  грама краве масло
5 супени лъжици прясно мляко
3 - 4  супени лъжици захар




Разбийте яйцата и захарта на сняг и добавете останалите продукти за блата . 
Смесете ги много добре и изпечете блата на 170 градуса до готовност в намаслена и набрашнена правоъгълна тава . 
Проверявайте с клечка за зъби дали блатът е изпечен отвътре .
Оставете го да изстине напълно .

Направете сиропа от продуктите за него и залейте студения блат , докато още е горещ  . 
Отначало блата ще плува в сироп , но после ще поеме цялата течност . 
Надупчете го целия с вилица , да поеме сиропа по - лесно .
Аз направих по - малко сироп от посоченото количество и сега съжалявам. 
Нищо, другия път с 2 чаши . :))

Направете пудинга , умишлено е с по - малко мляко , за да може да се стегне после и да се реже добре .
След като пудинга е напълно изстинал ,  добавете мекото краве масло и разбъркайте добре до получаването на гладък крем  . 
Ако използвате пудинги без варене, ще си спестите чакането да изстинат ( пудингът също трябва да е направен с по - малко мляко от указаното на опаковката ) .
Сложете крема върху блата и приберете сладкиша в хладилника . 

Направете глазурата на слаба степен на котлона -  смесете всичко и разбърквайте . 
Изчакайте глазурата да започне да изстива , трябва да стане леко гъста - като крем ( ако трябва ,  вкарайте я за малко в хладилник ) .
След като глазурата се изстуди и се сгъсти ,  излейте я върху крема и я разпределето по цялата повърхност . 

Сервиране :  Дръжте сладкиша в хладилника , но няколко минути ,  преди да го сервирате ,  го вкарвайте във фризера ( или камерата ) и го извадете непосредствено ,  преди да замръзне .
Не трябва да замръзва !
Режете го във формата на кубчета . 




18 коментара:

Lety 11 юли 2010 г., 5:14  

Това изглежда неустоимо и наистина е лесно... Благодаря за хубавата рецепта. А снимките са страхотни.
хубава идваща седмица!

Анонимен,  12 юли 2010 г., 16:02  

Тортата е невероятна! Имах удоволствието да я опитам и съм влюбена в тази рецепта. Просто няма такова сладко изкушение като това. Трябва да се опита, не може да се опише с думи :)

Ginger Cookies 13 юли 2010 г., 7:03  

Много ви благодаря ! :) Наистина е вкусно и не по-малко важно е , че се приготвя лесно :)

Анонимен,  28 август 2010 г., 8:26  

Великолепен десерт, от известно време се канех на тази рецепта и днес най-накрая реших да я направя - определено си заслужаваше усилията :)

Ginger Cookies 28 август 2010 г., 8:39  

Радвам се , че ти е харесала рецептата ! :)
Една от любимите е на моите приятели и мрънкат да им я правя пак , но нямаааа . :))))))
Да четат тук и да готвят ! :))

Анонимен,  28 август 2010 г., 10:52  

Рецептата за това сладко изкушение не е сложна, просто изисква малко повече време за приготвянето му и не е за хора, които не обичат да се застояват в кухнята :)
А следващия път мисля да добавя орехи в блата, според мен ще стане още по-вкусно, ако това изобщо е възможно :)))

Ginger Cookies 28 август 2010 г., 13:59  

С орехи никак не е лоша идея . :)
Само един съвет , ако ми позволиш - ако ще добавяш смлени орехи , ще е добре да намалиш малко брашното . :)

Анонимен,  29 август 2010 г., 12:21  

Хоп-троп, пак аз :)
Снощи, по късна доба направих сладкиша, за да мога днес да ям :) Цялото ми семейство се влюби в този невероятен вкус. Утре ще занеса и на колегите ;)
Аз станах голям фен на твоя блог, Рони! Извини ме ако прекалявам с коментарите, но не мога да не споделя удоволствието от вкусните ястия, които правя, благодарение на твоите рецепти :)
Мария, Варна

Ginger Cookies 29 август 2010 г., 12:57  

Супееер, много се радвам , че толкова много сте харесали сладкиша ! :))
Изобщо не се притеснявай за коментарите , даже напротив ! :))
Радвам се страшно много на всеки нов коментар ! :)
Поздрави ! :))

stefoo 31 август 2010 г., 11:23  

Както вече разбра, умирам за шоколад и сладки неща, макар и понякога вредни, не мога без тях...А специално за тази рецепта, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще я пробвам. Страшно много ми харесва :))))

Ginger Cookies 31 август 2010 г., 13:03  

И ще се радвам да споделиш после резултата ! :)
Благодаря ! :)

Вяра,  12 септември 2010 г., 2:59  

Днес ги направих.Мисля,че се получи,но още не съм ги нарязала и незнам от вътре как е.Спазвах рецептата ти ,само вместо млечен шоколад сложих натурален.
Написах ти имейл,оказа се права ,че най вероятно съм копирала адреса с точката.Сега нямаше проблем.
Поздрави!

Ginger Cookies 12 септември 2010 г., 5:08  

Пиши после дали ти е харесала рецептата за кубчетата ! :)
Ще ти звънна ! :)
Поздрави и на теб ! :)

Вяра,  12 септември 2010 г., 8:06  

Дано не ставам досадна,но кубчетата са наистина невероятни и лесни за изпълнение.Щом аз се справих :)
Не станаха толкова красиви,но пък на вкус са страхотни.
Ето и мойта творба по твойта рецепта:
http://vqqra.snimka.bg/cooking/ledeni-kubcheta.533303.20574011

Ginger Cookies 12 септември 2010 г., 12:37  

Много се радвам, Верче , надявам се децата да са харесали десерта ! :)))
Не си досадна , как може да си помислиш такова нещо, пиши колкото желаеш .
Радвам се на всеки коментар , този блог е направен за всички вас ! :)))))))
Кубчетата ти са станали страхотни , браво ! :))))))

elena,  1 октомври 2010 г., 5:13  

Otdavna se kanq da napravq tezi kub4eta.Imam oba4e edin vapros: Tavata za blata s kakvi razmeri trqbva da e?

Ginger Cookies 1 октомври 2010 г., 7:19  

Тавата , в която аз ги приготвих е с размери
27 Х 22 см , а височината й трябва да е не
по - малко от 4 см , за да събере блата , крема и глазурата .
Поздрави ! :)

Анонимен,  9 декември 2010 г., 1:49  

Снощи правих този невероятен десерт и просто нямам думи да опиша каква наслада изпитваше цялото ми семейство докато опитваше от него.Поздравления за това,което правиш.

Публикуване на коментар

Back to TOP