петък, 30 септември 2011 г.

Крем супа от тиква и моркови




Днес ще ви покажа една бърза, лесна, вкусна и много полезна супа.
В България сме свикнали да консумираме тиквата в сладък вариант, но ако опитате тази рецепта, ще се убедите, че нейното приложение е прекрасно и при солените ястия.
Тиквата е от т.нар. плодови зеленчуци, тя е изключително полезна, а на всичкото отгоре е и ниско калорична.
Съдържа много витамин С, калий, фосфор, калций, магнезий, желязо, каротин, аминокиселини и е подходяща за бъбречни и сърдечно съдови заболявания.
Другият оранжев приятел в тази рецепта е морковът.
Той също не отстъпва на тиквата като полезни вещества в състава си.
Морковчето си е цяла витаминозна бомба, каротина също е в изобилие, освен това съдържа и калций и целулоза.
Също като тиквата и при него има наличие на калий, фосфор, магнезий.
Изключително полезен за косата, ноктите и кожата, морковът си е абсолютна природна козметика.
Хайде, сега си ги представете в комбина-тиквата и моркова и сами ще се убедите в полезните качества на моята днешна супа, която ви подарявам от сърце.


Крем супа от тиква и моркови






Продукти:

около 300-350 грама тиква
5-6 средни моркова
1 среден картоф
половин глава целина
1 голяма глава кромид лук
хималайска сол на вкус
листа целина
1 супена лъжица къри
прясно смлени смесени пипери
зехтин
лимонов сок (прясно изцеден)


Почистете тиквата, лука, картофа и морковите и ги нарежете на средно големи парчета.
Не се старайте във формата, защото после ще се пасират.
Настържете целината и я прибавете към тях, листата оставете за по-късен етап в приготвянето.
Сложете ги да се варят и 5 минути, преди да са готови, прибавете малко зехтин, кърито и листата целина.
Свалете от котлона и овкусете със сол, лимоновия сок и пиперите.
Пасирайте и сте готови да сервирате.
Може да си приготвите и крутони, ако желаете.
Гъстотата я определяте вие, разбира се, сами ще си определите водата в супата.
Дано ви допадне рецептата.


4 коментара:

  1. Здравей Вероника! Пробвахме рецептата и супата е чудесна. Сложихме и малко индийско орехче, а поднасянето е с авокадо или червено цвекло на кубчета /по-скоро за украса/. Всичките ти рецепти са много добре описани и представени със снимка! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. днес е петков ден-начало на зимата и....тиквата-отивам да сси купя тиква ище направя тази така апетитно изглеждаща ссупа

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна супа. Лесна рецепта, а вкуса е превъзходен.

    ОтговорИзтриване
  4. Току що направих супата и се получи много вкусна. Сложих само целина суха подправка, и без пипер, тъй като нямах налични :)
    Пак ще я приготвя :)

    ОтговорИзтриване