Млечна баница

>> петък, 16 септември 2011 г.




Ммммм, какъв вкусен детски спомен само...
Вярно, едно време си нямахме шоколадите Milka, стотиците изкушения на Nestle, Lindt и т.н. световноизвестни брандове, но пък си имахме чудни домашно приготвени неща, на които даже и те биха завидели.
Едно от тези вкусни неща е млечната баница.
Не съм сигурна дали е българска рецепта като произход, но пък почти нямаше българско семейство, в което да не се приготвя често.
Когато бях малка, се опитах да я направя, но стана една ужасна каша, защото просто подредих корите за баница и ги залях с подсладено мляко.
Стана някакъв ужас, но поне опитах.
Преди няколко дена се сетих, че заради всичките модерни и съвременни рецепти, сякаш обърнах гръб на тези от доброто старо време.
Е, поправям се веднага и ви подарявам следващата вкусна хапка спомен.

Млечна баница






Продукти:

около 3/4 пакет кори за баница
1 пакетче краве масло
900 мл топло прясно мляко+още малко за допълнително заливане
3 големи яйца
захар на вкус (аз сложих 1 чаена чаша)
ванилия




Намажете дъното и стените на правоъгълна тава с мазнина.
Подредете корите, като обаче, се постарайте да ги слагате малко по-накъдрено, тоест, да се получи по-пухкава баница, а не равна и сплъстена.
Залейте ги с разтопеното краве масло и сложете в загрята фурна да се запекат, докато се зачервят добре.


През това време разбийте с миксер много добре млякото, яйцата, захарта и ванилията.
Залейте корите с тази смес и върнете отново във фурната.
Намалете степента на печене, добре е да е около 160 градуса.
Печете около 15-20 минути.
След изпичане, аз заливам баницата с още малко топло прясно мляко.
Ей така, да стане още по-сочна.


4 коментара:

fedora 16 септември 2011 г., 6:52  

Браво! Много я обичам, само дето досега само веднъж-дваж съм я приготвяла :)
Получила ти се е много добре :)

Ilio 16 септември 2011 г., 7:25  

Ох, че изкусително! Тази вечер ще направя! Мерси за идеята.

Анонимен,  19 септември 2011 г., 3:41  

Направихме я! Страхотна е! Благодаря ти!

Анонимен,  25 януари 2012 г., 15:25  

За първи път я правя, беше много вкусна..., благодаря:)

Стефи Златкова

Публикуване на коментар

Back to TOP