Хрупкави калмари

>> сряда, 7 септември 2011 г.




Както често се оказва, най-простичките неща в кухнята са най-трудните.
Напоследък все така се получаваше, че където и да седна и си поръчам калмари, все не ми допадаха.
Или бяха с много дебела панировка с яйца и галета, или пък ми ги сервираха само с брашно, но в следствие на  прекалено дълга термична обработка и в същото време, нарязани на тънко, това им придаваше вид и вкус на ластичета за коса.
Не че съм опитвала ластичета за коса, но предполагам, че няма да се различават твърде.:)
"Не Ви ли харесаха?"-питаше сервитьорката.
"-О, не, няма проблем, просто се нахраних с другите неща."- любезно отговарях аз, прикривайки разочарованието си.
А аз исках просто едни най-обикновени по-дебелички шайби калмари с лека, хрупкава царевична коричка.
Накрая отидох до един рибен магазин и си купих туби калмари и си ги приготвих така, както най-много ги обичам.
Толкова е простичка тази рецепта, че чак се чудех дали си струва да я публикувам.
Само че, както се оказа след не малко разочарования, явно си струва.:)

Хрупкави калмари






Продукти:

туби калмари
хималайска сол на вкус
прясно смлян пипер меланж
прясно изцеден лимонов сок
царевично брашно




Почистете калмарите от вътрешната им кост.
Попарете ги за 2-3 секунди във вряща вода и свалете мантията на тубите.
Това е онази неприятна ципа, които често попада в устата ни и се чудим как деликатно да извадим, без да направим лошо впечатление на хората около нас.
Нарежете калмарите на дебели шайби, аз ги режа с дебелина около 2-3 см.
Свиват се малко при пърженето, имайте предвид това.
Сложете ги в гевгир (за да се отцеди излишната вода от тях), осолете ги, поръсете ги с пипера, добавете и лимоновия сок и оставете калмарите да престоят така около 20-30 минути в хладилника.


Загрейте дълбок тиган с много мазнина, да се получи като маслена баня.
Овалвайте всяка шайба в царевично брашно, изтупайте леко и изпържете до златисто.
Слагайте ги върху кухненска хартия, за да се отнеме поне малко ненужна мазнина.
Консумирайте веднага.
Можете да си приготвите и един бърз сос с майонеза, съвсем малко кисело мляко, сол и чесън, по желание сложете и малко пресен копър, лимонов сок и смлени орехи.


По същата технология за овкусяване и пържене на калмарите можете да си приготвяте и рибени хапки.



11 коментара:

Еoc 7 септември 2011 г., 12:59  

Рони, страхотни са калмарите :) аз у дома обикновено ги пълня, следващия път ще опитам и твоето предложение :)
Хубаво утре от мен!

Milena 7 септември 2011 г., 13:36  

Рони, това със сигурност са най- апетитните калмари! И мен ме изкуси да опитам рецептата!

Поздрави, Милена :-)

Mарияна 7 септември 2011 г., 13:44  

Много хрупкави и вкусни,като златни парички!

Анонимен,  8 септември 2011 г., 1:01  

Изглежда много вкусно!
рокля

Vili Konova 8 септември 2011 г., 13:04  

Рони, такава скорост си набрала , че не смогвам да се облизвам.
Браво, чудесни рецепти и представяне!

Еликсир 8 септември 2011 г., 13:33  

Рони,за мен определено си заслужаваше да ги публикуваш,защото отдавна се каня да си направя,по същите причини,които те разочароват и теб,но все още не съм!Благодаря,че сподели,а снимките са великолепни и подчертават идеално ,че си се справила отлично и с тази рецепта!

Хубав петък пожелавам!:)

Ellie 9 септември 2011 г., 8:58  

I love Calamari...and yours looks fantastic!! I LOVE, LOVE your recipes:)!!

Анонимен,  9 септември 2013 г., 7:45  

zashto si mislite che hrupkavite kakamari sa nai vkusni

Ginger Cookies 12 септември 2013 г., 0:46  

За какамари никога нищо не съм си мислила.

Анонимен,  20 октомври 2013 г., 7:43  

така приготвени са невероятно вкусни всички са доволни от вкуса

Kremena 9 август 2014 г., 23:40  

Здравей, Рони! В търсене на рецепта за приготвяне на калмари, попаднах на твоята. Апетитният им вид ме привлече веднага. Приготвих ги и останахме много доволни от вкуса им. Благодаря ти! Вече са част от любимите ни мезета за бира.
Поздрави и слънчев уикенд!

Публикуване на коментар

Back to TOP