Марудник

>> вторник, 6 септември 2011 г.




Що е то марудник и има ли почва у нас?
Има и още как.
И не само в Родопите, за чийто регион са характерни тези пухкави палачинки.
Марудниците са нещо средно между катми и палачинки, само че за разлика от катмите, не се приготвят с мая и прясно мляко, а със сода бикарбонат и кисело мляко, а освен другите разлики, основната с палачинките е, че са и по-дебели.
Когато приготвям марудници, разделям сместа на две части, едната я оставям класическа, а в другата добавям повече захар и по този начин си имам вкусни родопски палачинки и за сладка и за солена плънка.
Ако имате хубав сач, на който да печете, благородно ви завиждам, защото така ще се насладите на истинския вкус на марудника.
Опитайте, това е една чудесна българска закуска.
Ще се превърне в нещо много любимо на всички в дома ви.


Марудник






Продукти:

500 грама кисело мляко (не гъсто)
500 грама брашно
2 яйца
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сода бикарбонат



Смесете киселото мляко със содата и изчакайте малко да шупне.
После в дълбока купа сложете всички продукти и разбийте до получаване на гъсто гладко тесто (като кексово).
При една читателка сместа се е получила прекалено гъста, така че, ако желаете, добавете си още мляко.
При мен нямаше проблеми, но имайте това предвид.
Загрейте тиган на котлона, но след загряването, намалете степента на котлона.
Пример: при максимална степен на един котлон от 10 степени, работете на 5 степен.
Не трябва да работите на силен котлон, защото отвън ще почернеят, а отвътре ще останат сурови.
Намазнете тигана с олио и с голям черпак сипете от сместа, помагайте си за разстилането с черпака, защото тестото е много гъсто.
Ако имате сач, просто ще бъде идеално- точно на сач се приготвя автентичния марудник.
Не се старайте да става много тънък слоя тесто, както са палачинките, например.
Запечете марудника хубаво и от двете страни.
След изпичане, намажете всеки марудник с краве масло.
Консумирайте с плънка по ваш вкус.


19 коментара:

Габи 6 септември 2011 г., 12:34  

Колко изкусително пухкави и златисти са тези палачинки :) Не съм правила по този начин, но звучи много апетитно! Съвсем скоро опитах истински родопски катми приготвени на сач и са наистина нещо божествено! Хубава вечер!

Olga 6 септември 2011 г., 12:42  

Този марудник звучи като "Меден рудник" :D Майтапът на страна, но изглежда супер вкусно.Само не се ли къса при обръщане?Като правих палачинки с кисело мляко и доста се късаха.Хубава вечер, Рони!

Ginger Cookies 6 септември 2011 г., 12:49  

Хаххахаа, наистина така звучи, не се бях замислила.:)))
Не се къса, оставям го хубаво да се изпече от едната страна и после с мнооого широка решетъчна равна лъжица обръщам.
Ще ти кажа една тънкост- първо разклащам тигана, за да съм сигурна, че всичко е отлепено, с вилица надигам единия край, пъхам лъжицата под цялата палачинка и се обръща много лесно. А и когато тигана е добре намаслен, това помага много.
Успех.:)

Еликсир 6 септември 2011 г., 13:57  

Грабвам си един марудник на мига,толкова вкусни ми изглеждат!Пък и с домашно сладко кой би отказал!Разкош!

Хубава седмица,Рони!

КАТЕРИНА 6 септември 2011 г., 22:21  

Браво,Рони!Изглеждат превъзходно!Обожавам ги:)
Пожелавам ти прекрасен ден:)

pep-4o 7 септември 2011 г., 6:21  

Чудни са, Рони! Много приятно зачервени!
Имам и сач, като правя нашите катми, ще пробвам и тези марудници!

Надя 10 септември 2011 г., 11:13  

Дали тестото за марудниците може да се забърка от вечерта?

Ginger Cookies 10 септември 2011 г., 14:55  

Няма да е добра идея, защото е със сода. Забъркването на тестото отнема буквално 3 минути, няма смисъл да го правите от предния ден.:)

Margaritalp 10 септември 2011 г., 21:30  

Ох, забърках половин доза, но се получи тесто като за пица. Защо така? По равно количество ли трябва да са брашното и киселото мляко? Много гъсто се получи, няма как с черпак да се гребне като за палачинки.

Ginger Cookies 11 септември 2011 г., 2:34  

Тестото трябва да стане като кексово като консистенция и с черпака да си разстилате сместа в тигана или върху сача.

Ginger Cookies 11 септември 2011 г., 2:46  

Проверих в нета и други рецепти, някъде даже брашното е още повече от моето в съотношение с млякото.
Нямам идея защо има проблем при теб, навсякъде рецептата е такава.
Тестото за марудника не е като на палачинките, различни са доста.

Анонимен,  12 септември 2011 г., 4:01  

Със сигурност има неточност в пропорциите на брашно и кисело мляко. Там където сте гледали, че млякото е по-малко има и вода. Направих ги по вашата рецепта и тестото наистина стана твърдо като за разточване. Като добавих още почти двойно количество кисело мляко се получи. Станаха наистина вкусни. Пак ще направя

Ginger Cookies 12 септември 2011 г., 5:34  

Съжалявам, че сте имала проблем, при мен се получиха.

Ginger Cookies 12 септември 2011 г., 5:39  

Ще добавя пояснение към рецептата, че който иска може да си го прави по-рядко.
Аз нямах проблеми, както се вижда на снимките ми.
И не, няма вода в рецептите, с които сравних.
Радвам се, че поне Ви харесаха на вкус.
Поздрави.

Анонимен,  16 октомври 2011 г., 11:47  

Възможно е да съм изпуснал яйцата при готвенето :P да спомена, че вкусът беше доста добър въпреки това :)

Анонимен,  23 януари 2012 г., 13:47  

Обичам ги, заради марудничетата ще си купим сач:),
но и така са прекрасни:)

Стефи Златкова

Анонимен,  18 март 2012 г., 4:52  

Здравей Вероника!Ужасно много мразя да пиша в интернет, но тук просто не можах да се въздържа.Блога ти е меко казано страхотен!От всички които ми попаднаха и разгледах през последният месец и половина /а те са над 20/,твоят успя да ме впечатли много,много... Толкова, че вчера съм влезнала в блога ти в 9.00 сутринта и приключих в 24.00. Днес станах в 8.30 и отново съм тук. Сега е 13.30 и не се очертава скоро да стана.Много ми е приятно, но има един недостатък. Задните ми части станаха на "Ш" и са придобили формата на стола.
Другият който успя да ме впечатли толкова е http://www.mycookingbookblog.com на Мария Митева-Христоу, от там разбрах за твоя.
Вчера, след като си бях свалила около 30 рецепти от твоите към 18.00 часа, разбрах всъщност коя си /извинявай, не харесвам много поп-фолк/и бях много изненадана. Не знам кога намираш време за всички тези вкуснотии, а и да ги качиш тук. Знам че отнема доста усилия и труд, покрай всички други професионални и женски задължения. Ние жените нали сме мултифункционалн, затова понякога вършим и работата на мъжете, но това е друга тема. Поздравления за това което правиш и продължавай, защото наистина ти се отдава!
Благодаря за страхотните рецепти. С пожелания за много, много успех във всичко което правиш! Така и така съм тук ще се включа с малко помощ за тези на които не им се е получило тестото.
Разликата в консистенцията най вероятно се е получила от брашното и киселото мляко.Някои брашна поемат повече течност, други по малко. Киселото мляко на различните фирми е с различна гъстота /предполагам и различна доза съдържание на вода/.На мен доста често напоследък взе да ми се случва този гаф, затова си приготвям определената в рецептата доза брашно и я прибавям на части.Надявам се да съм помогнала.

Ginger Cookies 18 март 2012 г., 11:15  

Здравей, твоя коментар ме накара да се усмихна и да се почувстван страхотно.
Ето такива думи ми дават стимул и сигурност, че този блог има смисъл да съществува.
Изключително мил коментар, сърдечно ти благодаря, оценявам казаното от теб и благодаря за отношението.:)
Поздрави.

Анонимен,  19 март 2012 г., 2:29  

Здравей! Пак съм аз. Май се пристрастявам.Вече трети ден, съм по цял ден /и половин нощ/ в блога ти.А съм стигнала само до половината. Вкъщи ще ме убият. Започнаха да ме подиграват, че цял ден се ровя в кулинарен сайт, а съм ги уморила от глад. До сега не бях срещала толкова сполучливи рецепти на едно място.Защо не издадеш книга? Определено ще има голям успех.
Засега чао, защото се връщам обратно към рецептите.

С.М - онази, която мрази да пише
П.С Ужас, започвам да пиша в интернет

Публикуване на коментар

Back to TOP