Обърнат кейк със смокини

>> сряда, 14 септември 2011 г.




Моята приятелка ми донесе смокини.
И понеже не бяха достатъчно за сладко, реших, че ще ги вкарам в употреба, като ги сложа в обърнат кейк.
Взех за основа тази рецепта.
Е, вкусно е, няма какво да си кривя душата, скоро май няма да започна пак диетата си.
Сложих смокините цели, защото исках да се усещат силно.
Ако искате да ви се получи красиво и смокините да се виждат, когато обърнете кейка, нарежете ги на колелца, за да не потънат в кексовата смес.
Аз умишлено исках да са цели, така се усещат много повече и сладкиша не е толкова тестен.
Сервирах го с топка сладолед, която, обаче, забравих да сложа, когато снимах кейка.
Нищо, ще си представяте, че е там.:)
И въпреки, че кейкът ми не е кой знае колко изящен и прекрасен като визия, каква ти естетика при наличието на тоя вкус, който ще усетите, ако го опитате.:)


Обърнат кейк със смокини
(Upside Down Figs Cake)




Продукти:

около 15 големи смокини

за карамеления сос:
1 чаена чаша кафява захар
1/2  чаена чаша краве масло

за тестото:
2  чаени чаши бяло брашно
6 супени лъжици смлени бадеми
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/2  чаена лъжичка сол
1  3/4 чаена чаша захар
1  пълна чаена чаша меко краве масло
4 големи яйца или 5 средни
3/4  чаена чаша заквасена сметана
ванилия



Карамелизирайте захарта и сложете маслото.
Внимавайте да не се изгорите.
Когато се получи карамелен сос, в който няма бучки захар, махнете го от котлона и го изсипете в тавата, в която ще печете.
Моята е с диаметър 26 см.
Предварително си бях напръскала тавата със спрей против залепване по стените.
На дъното не е нужно, защото от соса няма как да залепне кейкът.
Сложете смокините върху карамеления сос.
Пуснете фурната да загрява на 160 градуса.
Не трябва да се пече на силна фурна.



Сега да приготвим тестото.
Смесете всички сухи съставки.
Разбийте маслото и сметаната.
Добавете яйцата едно по едно, а после постепенно и всички останали сухи съставки.
Разбийте много добре всичко с миксера, докато се получи гладка смес.
Излейте я върху смокините и соса и сложете да се пече.
Пече се около 1 час-1 час и 15 минути , но това няма как да ви кажа с точност.
Проверявайте с клечка за зъби, не усилвайте фурната.


След като е изпечен го оставете за около 10 минути леко да изстине, но не трябва да изстива много.
Още, докато е горещ кейка, обърнете го върху поднос.
Има доста сос, така че нека да е по-дълбок, за да не се излее настрани.



4 коментара:

Еликсир 15 септември 2011 г., 4:24  

Един от най-любимите ми сладкиши!
Само че аз го сиропирам допълнително ,въпреки соса от карамела!
Великолепен ти е станал,Рони!

Хубав ден пожелавам!:))

fedora 15 септември 2011 г., 4:32  

Жесток е, Рони! :))

Анонимен,  15 септември 2011 г., 5:07  

Изглежда неустоимо, Рони! Снощи доядох смокините сурови, но ако купя пак ще спретна това!

Funky_F 17 септември 2011 г., 5:22  

Невероятно вкусен сладкиш .. беше :))) ометохме го за отрицателно време. Благодаря за рецептата. Със сигурност ще се повтори :)

Публикуване на коментар

Back to TOP