събота, 3 септември 2011 г.

Салам торта "Трюфел"




Тази рецепта е вариация на популярната у нас салам торта, просто е с по-изявен какаов вкус и нотка на бонбони трюфел.
Друг път ще публикувам рецепта и на стандартната салам торта.
Количеството на захарта в рецептата оставям на вашата лична преценка, според вашия вкус, както и дали като мен ще я сервирате със сладко от череши или с нещо друго.


Салам торта "Трюфел"






Продукти:
1 пакетче чаени бисквити (използвах "Роден край" с какао)
90 грама меко краве масло
около 150 грама орехи
2 супени лъжици горчиво какао
пудра захар на вкус
4-5 супени лъжици прясно мляко
ромова есенция
какао за поръсване



Смелете бисквитите на прах.
Нарежете ореховите ядки, не ги смилайте.
Смесете всички продукти, омесете ги и оформете във формата на салам, завийте добре в найлоново фолио.
Оставете сладкиша да стегне в хладилника, докато се втвърди добре.


Извадете го от найлона, сложете го в подходящ поднос и поръсете с какао.
След като си отрежете желаната доза за консумиране, останалото съхранявайте в хладилник, защото омеква.


3 коментара:

  1. Няма такъв вкусен десерт като салам - тортата, още от времето на моето детство, когато я хапвах само по гости в приятелки, тъй като майка ми не обичаше да приготвя много много десерти, но другите майки за щастие компенсираха. А с аромат на ром и много шоко - вкус е още по-вълшебно. Отлична рецепта, включвам я в бъдещите ни десерти в следващите дни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Харесва ми! Миналата седмица, след голямо туткане, най-сетне се наканих и направих любимата тортана принц Уилям - долу-горе като салам торта, ама във форма на торта и с много шоколад :)) Голямо размазване падна вкъщи :))

    Чудесна рецепта, Рони :)

    ОтговорИзтриване