неделя, 4 септември 2011 г.

Сладко от череши




Обичам сладка, конфитюри и мармалади от много малко плодове, да си призная.
Има какви ли не, но са единици тези, които консумирам.
Сладкото от череши, обаче, е един от тоталните ми фаворити.
Тази година го приготвих за първи път и вече почти нищо не остана за зимата- споделено с приятели или включено често в закуска, бурканчетата едно по едно изчезнаха.
Най-неприятната част е чистенето на костилките, но вече има помощни уреди за тази цел и това действие не е чак толкова досадно и трудоемко.
А и като знаете какво вълшебство ще си имате после в бурканчетата, това някак спира да ви вълнува.
Можете да сложите и бадеми, аз го направих в няколко бурканчета и после всички се избиваха за тях.
Ще знам за другата година, ще им напълня буркани с бадеми, а сладкото от череши си е за мен.:)


Сладко от череши






Продукти:
3 кг череши (моите са тъмни)- почистени
2800 грама кристална захар
ромова есенция
леко запечени бадеми по желание
1 равна чаена лъжичка лимонена киселина




Почистете черешите от костилките.
Сложете ги в голям съд и хубаво ги покрийте с всичката захар.
Оставете ги да престоят през нощта.
На другия ден ги сложете в голяма тенджера, заедно с отделилия се сос, да къкрят на средна степен на котлона.
Въоръжете се с търпение, защото изисква време.
Разбърквайте често и махайте образувалата се пяна.


След като сосът се сгъсти и черешите са готови, прибавете лимонената киселина и ромовата есенция и оставете за 2-3 минути на изключения котлон.
По желание прибавете и бадеми.


Още, докато сладкото е вряло внимателно започнете да пълните бурканчетата, които предварително сте измили и подсушили.
Затворете ги добре и ги оставете обърнати с капачките надолу за един ден.
Приберете на тъмно и хладно място.


7 коментара:

  1. O-o-o,да! От тъмни череши е милион пъти по-хубаво откокото от бели! Самода имаше кой да ги изчисти,че и уред и без уред много мразя това упражнение! Предлагам бартер- имам баба и дядо в Кюстендил- от мен черешите, от теб -чистенето:)))И после- кооперативно сладко!

    ОтговорИзтриване
  2. :))))) Да си призная, обаче, и аз правих сладкото на бартер- използвах помощ от приятели да ги изчистят, а от мен бяха материалите и приготвянето.:))

    ОтговорИзтриване
  3. по тази рецепта направих сладко от череши и мога да кажа че по хубаво сладко не бях правила.Страхотно е .

    ОтговорИзтриване
  4. ОООО, АЗ СИ ИМАМ ПОМОЩНИЦИ В КЪЩИ- НА 72 И 75 ГОД , ТА ТЕ ГИ ИЗЧИСТИХА НАБЪРЗО- 8 КГ ПОЧИСТЕНИ ИЗЛЯЗОХА.. АЗ САМО ПОКАЗАХ КАК СЕ ЧИСТИ С БЕЗОПАСНА ИГЛА...УТРЕ СУТРИНТА ЩЕ ГИ ПЕКА ВЪВ ФУРНА

    ОтговорИзтриване
  5. Аз пък сам си направих всичко. От брането на черешите от дръвчето на вилата ми, през чистенето на костилките с една пръчка, тъй като не си намерих нужния уред, до посипването със захар и накрая варенето. Много ми хареса идеята за рома, нямах есенция затова сложих просто ром. Сладкото стана уникално. За първи път правя подобно нещо.

    Мерси за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте!Разгледах много сладка,но Вашето ми допадна най-много!!!Искам да попитам колко бурканчета горе долу излизат от това количество?

    ОтговорИзтриване
  7. Имат ли някакъв срок на годност, в смисъл ако се приготвят сега, до кога могат да се консумират? :))

    ОтговорИзтриване