Сиропирани орехови арабски сладки

>> вторник, 13 септември 2011 г.




Още, когато видях рецептата, знаех, че тези сладки ще бъдат приготвени задължително вкъщи.
Това е традиционна рецепта за сладки от Близкия Изток.
Излишно е да казвам, че почти не хапнах от тях-напоследък не ми върви в това, ама как да се уреди готвача, като срещу него стоят 10 гладни хуни.
Опитах си 2, толкова ми оставиха.
Когато ги приготвите, скрийте си повече, защото рискувате да изпаднете в моята ситуация.
Сладките са толкова сочни, толкова ароматни и вкусни, че наистина е трудно да се устои на това изкушение.
От тази доза получих към 50 броя сладки.
Задължително ги оставете да престоят поне 10 часа, за да попие сиропа в тях, защото в началото са твърди.

Сиропирани орехови арабски сладки






Продукти:

3  1/2 чаена чаша бяло брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/6 чаена лъжичка сол
1/4 чаена чаша прясно изцеден портокалов сок
1 супена лъжица портокалови кори (настъргани)
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена чаша олио
6 пълни супени лъжици захар
1 чаена чаша смлени орехи


за медения сироп:
1 чаена чаша мед
1/2 чаена чаша захар
2/3 чаена чаша вода
1 супена лъжица портокалов сок (прясно изцеден)



От всички продукти омесете меко тесто.
Застелете голяма тава с хартия за печене.
Пуснете фурната да загрее на 190 градуса.
Оформете малки топчета, които леко издължете и ги подредете в тавата.
Натиснете ги с вилица по средата, за да се получат линии.
Оставете място между сладките, защото се надуват при печенето.
Печете ги до леко зачервяване.


Времето зависи от фурната ви, при всеки е различно.
Още, докато са горещи и не са се втвърдили, сложете им по една орехова ядка отгоре.
По желание, запечете леко ядките предварително.
След като изстинат напълно сладките, залейте ги с медения сироп (трябва да е горещ).
Той се приготвя като кипнете за 5 минути всички продукти за него.
Аз ги подредих в тава и ги полях в нея, защото сиропа е гъст, не попива веднага и ако ги слагате в поднос, рискувате соса да изтече.
Поръсете с канела по желание.
На другия ден бяха сиропирани и готови за сервиране.


10 коментара:

Габи 13 септември 2011 г., 12:23  

Ех, Рони просто ме спечели още от заглавието! Много уважаваме вкъщи сиропирани сладкиши, а щом има и орехи просто няма шанс да остане нещо :) Не знам как си успяла да опазиш сладки за снимките :) Записвам си веднага рецептата в списъка за приготвяне! Хубава вечер!

Ginger Cookies 13 септември 2011 г., 13:13  

:))))) Мъжът ми едва ме изчака да ги щракна тия 4 броя, всичките накуп беше невъзможно да бъдат заснети.:)))
Дано ги харесате у вас, Габи.
Поздрави.:))
Stefania, thank you.:)

Ilio 14 септември 2011 г., 0:03  

Изглеждат невероятно изкушаващи!!!

Зорница М. 14 септември 2011 г., 1:04  

Рони, ще ми трябва лигавник след като видях сладките, уникални са!
Поздрави :)

Гисчо 14 септември 2011 г., 12:48  

Мммммммм!Толкова сочни изглеждат!Страхотни са!

Инес Субашка 4 февруари 2012 г., 23:20  

Уникален сайт! Много хубави рецепти и си личи, че правиш всичко с огромно желание! Поздравления! :)

Анонимен,  22 август 2015 г., 2:25  

samo deto sladkite na sa arabski a sa grucki i se kazvat MELOMAKARONA

Ginger Cookies 29 ноември 2015 г., 9:04  

Гръцки или арабски - яжте и се наслаждавайте!

Lorraine 24 декември 2015 г., 10:36  

За трета поредна година ги приготвям за Коледа...невероятни са!
Променям обаче нещо в рецептата-добавям 1 яйце към тестото,иначе ми се трони и не мога да оформя топче.

Публикуване на коментар

Back to TOP