След като ви показах как приготвям миди по Бургаски, днес искам да ви предложа още една също толкова лесна рецепта.
В повечето градове, които са далече от морето, е много трудно да се намерят миди с черупки и се срещат предимно под формата на замразени мидени ядки.
И тъй като с тях могат да се приготвят не малко неща, като салата с миди и лук, миди пане, паста с миди, представям ви още едно тяхно приложение.
Това, което ви съветвам като нещо основно, е да ги размразите добре и да изчакате леда да се махне напълно, както и излишната вода.
Когато това стане факт, сте готови да се захванете с приготвянето на днешната рецепта.
И нещо извън темата, подготвям се психически да направя 2 рунд на двубоя "Вероника срещу кроасаните".
Ще ми паднат все някой ден, няма измъкване.
Миди с ориз на фурна
Продукти:
350-400 грама миди (почистени)
1 чаена чаша ориз
3 чаени чаши вода (ако имате рибен бульон, ще бъде още по-добре)
1 глава кромид лук
1 морков
прясно смлян черен пипер
джоджен
риган
сол на вкус
В тиган с масло задушете ситно нарязания лук и моркова (на кубчета).
Когато омекнат, прибавете ориза и го запържете, чрез непрекъснато разбъркване.
Запържете го, докато стане "стъклен".
Прибавете всичката вода (или бульон) и оставете на котлона, докато оризът стане почти напълно готов.
Разбърквайте от време на време, работете на средна степен.
Овкусете със сол, пипера, джоджена и ригана и го изсипете в тава.
Прибавете и мидите и разбъркайте.
Запечете ориза в предварително зарята на 200 градуса фурна за няколко минути, докато стане напълно готов.
Ако не сте избързали с махането на ориза от котлона, във фурната около 10 минути ще са абсолютно достатъчни.
Ммммм,пак ми напимни бургаските миди,ама и тези не лъжат никак!Страхотна вкусотия!Залепнах за монитра!С тези хубави домати ще е било фантастиш,Ронка!
ОтговорИзтриване