четвъртък, 28 октомври 2010 г.

It`s Pizza Time

Обичам пица, че кой не я обича!
Вярно, нямам пещ на терасата (не че не предложих това на съпруга ми и получих един поглед ала " Ти добре ли си ? "), но това не ми пречи от време на време да си меся тесто и да си представям, че и моята пица може да се доближи до тази, която пекарите вадят с големи дървени лопати от жаравата.
Това, разбира се, е само фантазия, защото именно мястото за печене оказва решаващо значение за крайния резултат, а моите пици се пекат във фурната ми.
Всички сме чували историята как се е родила пицата - за една домакиня, която месела тесто и детето й, издебвайки я като не го наблюдава, сложило отгоре домати и нещо си там  друго.:))
Не знам дали това е истинския първоизточник на любимата на милиони хора пица, но е факт, че тя е покорила целия свят.
Има различни видове пица - с характерна и строго определена комбинация на продуктите рецепта и такава пица, каквато всеки от нас си прави с продукти
по избор .
Ето няколко вида автентични италиански пици :

Neapolitan pizza  - автентичната рецепта е с домати и моцарела и по-интересното е , че тестото се оформя с ръце, а не с точилка и не трябва да бъде по-дебело от 3 мм .Пицата се пече около 60-90 секунди на температура 480 градуса на огън от дъбова дървесина.
  

Lazio style - италианска пица, консумирана в много райони в Италия, тестото е  сходно на това на английските мъфини и е по - дебело ( 1-2 см ), пече се по-дълго време .  Тази пица има подвидове :

Pizza romana - с домати, моцарела, аншоа, риган, зехтин
Pizza vivienese - с домати, моцарела, немска наденица, риган, зехтин
Pizza capricciosa - моцарела, домати, гъби, маслини, артишок, шунка, зехтин
Pizza quattro stagioni - почти същите продукти като на горната пица, но не са смесени, а се подреждат на сектори
White pizza - или бяла пица, с различни видове сирена, сметана, може да се сложи чесън и пресен босилек
Ripieno или Calzone - затворена пица с няколко продукта като моцарела, сирене рикота, колбас

( информация

Има и други видове пица, които не спадат към италианските .
Много страни като Америка, Израел, Индия, Кореа, Австралия, Бразилия, Непал, Пакистан също имат своите вариации на любимото тестено чудо .
Днес и аз бях под неговото въздействие и си направих едно мини пица парти. :)


 It`s Pizza Time



  



Продукти :

за тестото ( за 2 средни пици ) :
2  1/2  чаена чаша бяло пресято брашно
1  1/3  чаена чаша хладка вода
1  чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
1 пакетче суха мая
1 пълна супена лъжица зехтин


Загрейте фурната на максималната температура, която има тя 
( горен и долен реотан ) !
Смесете всички продукти и омесете тесто ! 
Тестото ви ще бъде много лепкаво, но точно така трябва да бъде ! 
Разделете го на 2 части, поръсете всяка част с малко брашно, за да ви е по- лесно да го отделите от съда ! 
Набрашнете си и ръцете и с пръсти разстелете тънки кръгове върху леко набрашнена хартия за печене !
Сложете плънка по ваш избор и изпечете пицата за около 7 - 8 минути ( или до леко зачервяване ), като сложите тавата на най-долния рафт на фурната ! 



Моите пици са със следните плънки :
- моцарела, домати ( осолени и с премахнати семки, люспи и вода ), сух риган, бекон, зехтин и пресен босилек
- чедър, моцарела, бекон, маслини, люти чушки, сметана, сух риган 


18 коментара:

  1. mmm.....to4no kakto go obi4am- tyni4ko i hrupkavo testo s mocarela i maslinki! Napravo use6tam aromata na presniq bosilek!!!

    ОтговорИзтриване
  2. да попитам :)
    оставяш ли приготвеното тесто да втасва известно време.., че съм в процес на издирване на най-доброто тесто за пица... и пробвам всички подобно изглеждащи сполучливи варианти :)

    ОтговорИзтриване
  3. Не, не го оставям да втаса, ако обаче искаш тестото да бухне повече, можеш да го оставиш да втаса около 40-50 минути .:)
    Аз харесвам пици с много тънко тесто . :)

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен блог!! Поздравления! Всички предложения са невероятни! И аз обичам така: тънка основа и дебеееела плънка.:-))

    ОтговорИзтриване
  5. И аз се присъединявам към любителите на тънка основа и много пищна плънка :))
    Фантастични снимки, Рони!
    Както съм гладна като вълк, не ми се мисли какво количество бих опустошила от тези пици :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ммм, ароматно и толкова неустоимо! С тънък блат, точно по вкуса ми! Разкошни са!

    Хубав уикенд, Рони :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Hai guarnito le tue pizze in modo gustoso ..posso immaginarle come sapore e penso che il tuo connubio ingredienti sia buono e chic , ciao

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви, мили момичета ! :))
    Пожелавам ви една топла и уютна недела и успешна нова седмица ! :))

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей, Рони!
    В петък правих пица с твоето тесто, страшно много ни хареса :)
    Поздравления за чудесният блог и благодарности за споделените вкусни рецепти!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей, много се радвам, че си тук.:))
    Благодаря ти за хубавите думи!:)))

    ОтговорИзтриване
  11. Рони, вчера правих твоето тесто за пица.Страхотни станаха пиците.Мой приятел ги прави два пъти преди мен и каза, че са най-вкусните, които е ял.Даже ме бъзикаше да си снимаме пиците и да сравняваме.Та след толкова подигравки, запретнах ръкави и си омесих тестото.Не съжалявам въобще, че се омазах и мих после.Резултатът си струваше всяка минута работа!
    За някой от настъпващите празници ще зарадвам семейната трапеза с торта "Реформа".Легнала ми е на сърце, откакто я видях.
    Поздравления за чудесните рецепти!Ще си крадем идеи постоянно!
    Хубав ден!:)

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесно, много се радвам, тестото наистина е страшно вкусно и ви благодаря, че ми се доверихте.:)))
    А за идеите-вземайтес пълни шепи колкото искате, всичко, което публикувам тук е от сърце.:)))

    Тортата "Реформа" -мммм, отсега ти завиждам благородно.:))

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей, поздравления за чудесния блог !!!! Какви неща си сътворила !!!! , а как ме изкушават тортите...но и тяхното време ще дойде! Поздравления още веднъж :) (Хубава изненада, всъщност :)
    Сега за пиците. Все още не съм намерила идеалното тесто за домашна пица - и аз обичам тъничко, но пък като има мая в тестото съм оставяла да втаса(досега). Скоро ще пробвам и твоето вълшебно тесто за пици :)
    А рубриката за ресторантите - струва ми се чудесна идея, дано не си се отказала да я развиеш.
    Хайде, аз продължавам с обиколката из рецептите ти като ти пожелавам още един просто щастлив ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте на всички! Вероника, пиците ти изглеждат умопомрачително и бременният ми мозък цъка от недоволство, че ми липсват продукти в хладилника...
    Относно най-вкусното тесто за пица - аз поне го открих преди няколко месеца и има съвсем минимални разлики в мерките с това на Вероника. Допреди това си мислех, че най-вкусното тесто е по рецептата на пицария "Верди", но то е далеч по-ангажиращо откъм продукти и ми идва тежко и доста хлебно, макар пиците да стават тънки с него. А тестото, към което се пристрастих и вече си ползвам за всякакви печива с плънки е следното:
    тесто за 2 пици с диаметър 30см
    400г брашно (толкова е по рецепта и го пробвах, но ми допадна експеримента с по-малко количество, така че аз винаги го правя с не повече от 340г)
    200мл вода
    суха мая (ползвам на д-р Йоткер)
    1ч.л. сол
    1ч.л. захар
    4с.л. зехтин (може и олио)
    Омесва се тесто, което на мен дори с 340г не ми лепне, но определено е трудно за разточване, а и не е необходимо. Аз лично си го оставям да втаса за 40-50мин на най-слаба фурна (50 градуса), покрито. Но предполагам, че пак е хубаво и без втасване, щом Вероника казва. Аз просто не съм пробвала. Пиците стават тънки и мога да изям цяла, ако не прекаля с плънката :)) Обаче обичам да ми е претрупано отгоре и за съжаление се предавам след половината :Р
    Не съм пробвала с точно тези комбинации от предложенията на Вероника и с най-голямо удоволствие ще си поправя този пропуск! Успех, мила! :)
    Мария

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте, всеки път като гледам тези изкусителни пици се каня да направя. Днес съм си купила всички продукти, даже специална тава с нож :P, така...на сухата мая (няква френска и пакетчето е 40г) пише, че е за 500-1000г брашно, та...искам да попитам няма ли да дойде много за 2 1/2 чаши брашно и трябва ли да сложа по-малко?

    ОтговорИзтриване
  16. Слагайте смело, така иначе иначе тестото не втасва.:) Направете си много тънък блата. За да е вкусен, тестото трябва да е много лепкаво, после чрез набрашняване на плота, ръцете и повърхността на тестото ще си помагате за правенето на блата, но вътре в самото тесто не слагайте повече от нужното с цел да не е лепкаво. ТРЯБВА да е лепкаво. Да ви е сладко на всички вкъщи.:))

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря за бързия отговор, но понеже нямам голям опит като домакиня реших срам, не срам да попитам преди да започна :) и аз ги обичам мн тънки и хрупкави :) почвам ги, стискайте палци да не останем гладни с приятеля ми тази вечер, хихихи

    ОтговорИзтриване
  18. Само като видях тези разкошни видове пица със сирена и домати и какво ли още не веднага започнаха да огладнявам, в момента не се сещам по вкусно ястие от него и поздравления за този който я е измислил.Няма как да посетиш тази страна и да не се насладиш на истинска италианска пица, а това, че ни давате и невероятните рецепти с които можем да придобием домашен такъв вкус е разкошно и много ви благодарим.Веднага ще направя Неаполитано пък дано да се получи.Когато сложиш и нужните подправки пицата става идеална.Снимките са красиви, пък и ако имаш деца те лесно могат да ти помогнат като подредят нещата от горе.

    ОтговорИзтриване