Presnac

>> сряда, 27 октомври 2010 г.

Щом видях за първи път снимка на това съблазнително сръбско ястие, почувствах, че това ще е една рецепта, която ще отговаря напълно на моя вкус и ще направя обезателно.
Само си търсех повод да го приготвя, тъй като аз не закусвам и типичните за закуска ястия трудно се наместват в кулинарния ми график.
Опитах се да намеря някакъв превод на думата Presnac, но не успях, но това изобщо няма да ми попречи да ви предложа 2 различни варианта за приготвянето му.
Единият е с месено тесто, а другият е нещо като суфле със сирена .
Аз приготвих първият вариант, но ще опитам и другия обезателно .

Presnac




Продукти :
за кората :
300 грама бяло брашно ( пресято)сол на вкусвода за приготвянето на меко и еластично тесто
за плънката :200 грама настъргано не много солено краве сирене
250 грама настърган кашкавал
2 яйца + 1 белтък
4 чаени лъжички царевично брашно
1 / 2  чаена лъжичка бакпулвер
1 жълтък за намазване



Омесете меко и еластично тесто.
Намажете го с олио.
Разточете го на много тънка правоъгълна кора (като за дърпана баница).
Смесете всички продукти за плънката и я разстелете по цялата повърхност на кората.
Сгънете я като плик и я сложете в намаслена и набрашнена тава.
Намажете тестото с жълтъка.


Печете 25 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
После увеличете температурата на 220 градуса и печете до зачервяване.



(източник )



Presnac 2

Продукти:
500 грама настъргано краве сирене250 грама настърган кашкавал 6 супени лъжици краве масло
5 яйца
1  1/2  чаена чаша бяло брашно
2 чаени чаши пълномаслено прясно мляко

Загрейте фурната на 190 градуса.
Разтопете маслото в тавата, в която ще печете и я намажете много добре.
Разбийте добре яйцата и прибавете останалите продукти към тях.
Вземете малко от разтопеното масло в тавата и прибавете и него към сместа.
Печете около 45 минути до зачервяване.
Оставете малко да постои на изключена фурна и тогава извадете готовото ястие.


( рецепта и снимка )

5 коментара:

elena,  28 октомври 2010 г., 0:50  

Prekrasno izglejdat i dvata varianta! Kato gledam produktite,ot koito sa prigotveni-nqma kak da ne e vkuno...taka,4e... moqta dieta e otlaga za ponedelnik...
Pozdravi Veronika, za dobriq ti vkus i za tova, 4e taka apetitno predstavq6 vqka recepta!

pep-4o 28 октомври 2010 г., 2:03  

аууу, и двата варианта изглеждат много примамливо и невероятно лесно!

Анонимен,  28 октомври 2010 г., 4:27  

Roni az u4a gotvarstvo i nie bqxme pravili sa6toto minalata godina be6e neveroqtno daje imam i snimka no nz kak da q ka4a za da q vidi6 be6e bojestveno.Kakto vinagi si se spravila neveroqtno BRAVOOOOOOOO :))))))))) radi

Milena 28 октомври 2010 г., 11:35  

Не го бях чувала, признавам :-) Но пък и двата варианта са страхотни! Апетитни снимки!

:-)

Ginger Cookies 28 октомври 2010 г., 13:14  

Много ви благодаря ! :))
Вторият вариант без тестото мисля, че ще ми допадне повече, ще опитам . :)))

Публикуване на коментар

Back to TOP