Канелени питки с ябълки и карамел

>> сряда, 13 октомври 2010 г.

От дълго време им се каня на тези питки, просто нямаше начин да не ги направя !
И въпреки, че знаех, че от цялата тава ще изям най-много една питка, предизвикателството си каза думата .
Вчера месих посред нощ  ( това си личи и по някои снимки ) ,  но пък с какъв ябълково-карамелено- канелен аромат събудих целия блок, не е истина ! :)
Котарака ми, разбира се, пак беше силно развълнуван, макар че си остана само с дишането на ароматните пари на питките . :))


Навярно също като мен ще срещете много разновидности на рецепти за канелени питки, но тази ме грабна най-силно .
Има много варианти за приготвяне на тези топящи се в устата тестени пухкави изкушения - с мармалад, шоколад, орехи, мед, могат да бъдат поляти с айсинг или друга глазура, така че винаги можете да експериментирате с плънката или заливката .



Канелените питки са изключително популярни в Северна Европа, както и в Северна Америка .
Размерът на питките варира в различните държави- най-малките са около 5 см , а най- големия им вариант е във Финландия и се нарича korvapuusti .
Те могат да достигнат диаметър 20 см и да са с тегло около 200 грама всяка .
Ако решите да изненадате семейството си с една такава вкусна закуска, имам опасенията, че всички ще се събудят още от аромата, който ще излиза от фурната ви и ще се наредят нетърпеливо около масата. :)
( информация и снимка )


Канелени питки с ябълки и карамел








Продукти:
за тестото :
4  1 / 2  чаени чаши бяло брашно ( пресято )
2 пакетчета суха мая
2 чаени чаши прясно мляко
1 / 2  чаена чаша кристална захар
2 щипки сол
1 / 2  чаена чаша олио
1 / 2   чаена лъжичка  сода бикарбонат
1 / 2   чаена лъжичка бакпулвер

за намазване на тестото и плънка :
3 / 4  чаена чаша разтопено краве масло
1 пакетче канела
3 / 4  чаена чаша кафява захар

за соса :
1 средна сладка ябълка
1 пакетче краве масло
1 чаена чаша захар
4 супени лъжици течна сладкарска сметана



Затоплете млякото с олиото и захарта, не трябва да завират, а само да станат топли
( да можете да държите пръста си в течността ) !
Разтворете маята вътре и сложете 4 чаени чаши от брашното ! Останалото брашно остава за един следващ етап от приготвянето на тестото .
Разбъркайте всички продукти много добре, покрийте с кърпа и оставете тестото да втаса поне 1 час !
След изтичането на това време, тестото ви трябва да изглежда така :


Добавете останалите продукти за тестото и го размесете пак ! Ако има нужда помогнете си с още малко брашно ! Не слагайте обаче повече от 2  супени лъжици повече брашно от посоченото в рецептата !

А сега да приготвим соса . Карамелизирайте леко захарта и изсипете всички продукти !
При добавянето им обаче внимавайте да не се изгорите - направете го след като сте махнали карамела от котлона и той се е " успокоил " от кипенето !
Върнете соса отново на котлона, намалете степента му на много слабо и го оставете там, докато всички компоненти се свържат напълно в хомогенен сос !

Обелете ябълката и я нарежете на много малки парченца !
Сега започваме да сглобяваме всичко, но преди това пуснете фурната на 190 градуса да загрее добре !
Знаете, че добре загрятата фурна е решаваща при печене !

На дъното на намазана с олио тава, изсипете карамеления сос, а върху него разпределете нарязаната ябълка !


На набрашнена повърхност разточете тестото на голям правоъгълник, намажете го с разтопеното масло, посочено в рецептата за мазане, поръсете с канелата и захарта !
Навийте го на руло и го нарежете на кръгове с дебелина около 2,5 - 3 см !
Подредете рулцата върху соса и ябълките !


Покрийте с фолио и печете 25 минути така !
След това махнете фолиото и печете още около 10 минути без него !



Обърнете питките върху поднос ( със соса нагоре ) и ... Enjoy ! :)))



21 коментара:

todorka 13 октомври 2010 г., 8:23  

След шоколадовата атака,тези канелени питки ме грабнаха отведнъж,по точно рулца наситени с аромата на карамел,канела и масло.Прелест ,как да им устоиш!Няма как да не направя!:)))))))))))))

stefania 13 октомври 2010 г., 10:34  

Che meraviglia il tuo gatto come si chiama la sua razza ? grazie un abbraccio

Ginger Cookies 13 октомври 2010 г., 10:51  

Thank you, Stefania ! :))
My cat is british shorthair( colour silver shaded ), he is my lovely baby and he has a good heart. :)))
Regards !:))

Ивейн 13 октомври 2010 г., 12:42  

Тези канелени рулца са и в моя списък за изпълнение. И ябълка и карамел..., само охкам като дойда тук!

fedora 13 октомври 2010 г., 14:58  

Леле, леле, тук пак са едни красоти, изкушаващи :)
Не знам, вече почвам да завиждам на прелестния ти котак :))) (имай предвид, че не си подам по котки, но щом този ми харесва, значи определено е мистър Котарак :) Гуш от мене за момчето :)))

Приятни канелено-ябълкови сънища, Рони :)

kathryn 14 октомври 2010 г., 3:23  

Много обичам да работя с тесто с мая и макар, канелата да не е сред любимите ми аромати, ще ги пробваме тия питки у дома.
А котарака е...само за мачкане!

Ginger Cookies 14 октомври 2010 г., 3:29  

Хахахха, kathryn, и аз това му казвам на моя кот, но нещо не е съгласен с мен ! :))
Инче, приличаме си значи по това, аз също имам слабост към други животинки- обожавам кучета, но тази порода разби представите ми за котешкия свят... всъщност, това човече даже и визуално не прилича много на котка, а за поведението да не говорим. :)))
Благодаря ви много ! :)))

kathryn 14 октомври 2010 г., 4:00  

Малко не е по темата, но като сме на думата да попитам. Той е "синя руска" или греша?
Аз съм абсолютен котколюбител, а това е една от любимите ми породи.

Ginger Cookies 14 октомври 2010 г., 4:11  

Не, Катрин, породата му е британска късокосместа котка, свят сребърна сянка, няма общо с руска синя котка. :)) Котките с цвят " синьо" имат друг цвят на козината- много тъмно сиво със синкав отенък . :)
Руската и британската котка са доста различни, руските са по- слабички и с триъгълни лица, а британците са като мечоци с кръгли личица, то се вижда и на снимката, де :)))

kathryn 14 октомври 2010 г., 4:13  

Объркала съм се, мислех, че е само друга разцветка. Така или иначе е прелестен! :)

Ginger Cookies 14 октомври 2010 г., 6:07  

Благодаря ти, много си го обичам моя котан-бузан ! :)))

Ирония Идиотова 15 октомври 2010 г., 5:33  

Та къде и кога викаш пак да се видим???!!:)))))

Силно се надявам да носиш една тава с тези питки, замаскирани в обикновен плик и Висан. Спешъли Висан!:)))
Не знам за теб, ама аз определно съм ти фен на блога. Адски много ме радваш, кака:))))Извини,че напоследък не се вясвам, но...( гледам засрамено)

Валери,  15 октомври 2010 г., 10:59  

Изглежда страхотно, а комбинацията от ябълки и канела направо я обожавам :) Май скоро ще се почва диета, ако продължа да посещавам блога ти :)

Lulu 16 октомври 2010 г., 14:35  

Аууу супер! Звучи невероятно вкусно! Харесах си още една страхотна идея за сутрешната закуска на дечурлигата!

vesela 17 октомври 2010 г., 4:23  

Аз пък вече ги направих, едва дочаках съботата, да не съм на работа, че и бях болна даже.
Какво да кажа - невероятно, вълшебно вкусни. Мекички, топящи се в устата, а карамелено-ябълковия сос...фантастично се връзва с канелата, сладки, благи, както казва една приятелка.
Съжалявам, че не мога тук да си ги покажа.
Благодаря за вкусните, интересни и красиви неща, които ни предлагаш, Рони!

Ginger Cookies 17 октомври 2010 г., 13:51  

Ееееех, че хубави неща сте написалииии ! :))))
Благодаря ви, мили хорааа ! :))))

Ирония, мадам, когато кажете ще ви водя на една квартална кръчма с благи мезета ! :))

Лулу, къде се загуби, липсваш определено, благодаря ти ! :))

Валери, както винаги, много мили думи, много съм ти благодарна за отношението ! :)))

Анонимен,  27 ноември 2010 г., 5:23  

Рони, тотално се изложих с това тесто, беше страшно лепкаво през цялото време, въпреки че сложих много повече брашно в опита си да го разточа, в крайна сметка с 300 зора изрязох някакви подобия на кръгове и сега се пече, дано все пак стане...а иначе аз го сложих на 1-вото ниво на решетката на фурната(моята е на 3 нива), трябваше ли да го сложа най-долу? ... като стане ще пиша :D

Ginger Cookies 27 ноември 2010 г., 12:53  

Много съжалявам, че е станало така, месенето определено си изисква практика.Следващият път ще успееш.:)
Тази рецепта я взех от един от най-любимите ми сайтове и също я правих за 1 път (това, което показвам в тази рецепта е първия ми опит), но рецептата проработи добре и нямах никакви проблеми.
По принцип добавянето на много брашно извън упоменатото в рецепта е голяма грешка- после печивото ще стане много сухо и твърдо. По-скоро трябва да опитваш да свикнеш да работиш върху набрашнен плот и с набрашнени ръце,а не да се прекали с брашното в тестото, това е практика, която като се усвои, дори и с лепкаво тесто (ако е нормално да е такова по рецепта), нещата стават.:)))
Поздрави!:)))

Анонимен,  29 ноември 2010 г., 9:11  

Здравей отново Рони :))), мерси за отговора, все пак искам да ти благодаря за рецептата и да се похваля, че въпреки проблема с тестото питките станах много вкусни и хубави...
Само да те питам информативно, когато пишеш мярка чаена чаша, колко милилитра горе-долу имаш предвид, защото по моите чаши това значи около 250 мл.
Благодаря ти предварително :))

Ginger Cookies 29 ноември 2010 г., 9:21  

И моята чаена чаша, която използвам за това, е 250 мл.
Поздрави, радвам се, че поне са станали вкусни.:))

Публикуване на коментар

Back to TOP