понеделник, 25 октомври 2010 г.

С вкус на есен ...

Рядко ми се случва да не знам какво да кажа и как да започна...
Но сега е един от тези случаи, защото трябва да представя една дама, на която винаги съм се възхищавала и тайно съм се надявала да мога да познавам някой ден.
Нейният прекрасен сайт  "Вкусно и красиво"  дълго време е бил и продължава да ми бъде вдъхновение в моята лична кухня и много пъти ме е карал да го разглеждам със затаен дъх.
Кеми е от хората, които стоят изключително деликатно и с финес в нет пространството, но видиш ли нейните рецепти, тя неизменно се нарежда сред фаворитите ти в кулинарията.
Ще ви кажа нещо, което и самата Кеми не знае-преди месеци, когато се борех с оскъдната бг информация на тема кулинарна фотография, попаднах на един форум, в който тя, изпълнена с изключителна позитивна нагласа и отзивчивост, помагаше на всеки, който иска съвет от нея.
И тогава си помислих : "Колко би било хубаво, ако мога да се престраша и да й пиша, това е жена, от която човек има какво да научи."
Е, не го направих във форума, но пък раждането на моя блог ми даде прекрасен повод да се реша да я потърся.
Реакцията на Кеми към поканата ми  гостуване при мен не ме учуди никак, защото от човек, който е зареден с доброта и огромна вътрешна красота, не можеш да получиш друго, освен мило отношение.
А когато получих рецептата и снимките й, за пореден път останах без думи пред абсолютната прецизност, естетика и стил, които ме покориха при вида им.
В нейните кулинарни и фотографски творения  никога няма нещо излишно, нито пък му липсва нещо, просто талант, дар от Бога.

Кеми, благодаря ти, че прие поканата ми, искам да знаеш, че за мен е голяма чест да представя твоя рецепта в блога ми.
Пожелавам ти винаги да имаш в себе си този творчески хъс и усет към вкусното и красивото, и да не спираш да ни радваш.


Мус от тиква
( текст и снимки :  "Вкусно и красиво" 





Обичам утрините тихи,
поръсени от капки дъжд.
Небето с облаци покрито-
намръщило се изведнъж.

С воал завила е мъглата
отсреща - близката гора
и спуща се от планината,
дъх на свежест и смола.

Притихнало е, но красиво
утрото през есента...
Природата е мълчалива,
събрала радост и тъга.

Художник ли е нарисувал
на двора старата липа,
и по едно е оцветявал
в златисто нейните листа.

Не мога с думи да опиша
утрото през есента...
То със земята сякаш диша,
изпълнено с красота.

автор на стихотворението: stela50

Не мога да опиша по-добре есента от авторката на това стихотворение.
Именно всички тези аромати, цветове и настроения на есента ме накараха да приготвя за вас, читателите на " Ginger Cookies " този десерт. След като получих поканата от Рони, седнах с чаша кафе на прозореца и започнах да ровя в мислите си какво искам да приготвя, че то да бъде, лесно, вкусно и актуално за сезона...е, измислих, нещо с тиква, имах такава, тя беше точно в цветовете на листата, които виждах през прозореца, ами това е....
Опитайте и вие... ще се убедите, че резултата е впечатляващ, повярвайте ми :)





Продуктите, които ще ви трябват са:

500 гр варена или печена тиква
5  големи жълтъка
1 чаша  кафява захар
3  1/2  чаша пълномаслена сметана
1 ч л канела
1 / 2  ч л джинджифил
1 / 4  ч л индийско орехче
1 / 2  капсула ванилия
щипка сол
100 гр настърган шоколад
топинг карамел или карамелен сос
2 с л ром
1 пълна чаена лъжичка желатин



Приготвяне:
1 чаша = 240 мл

Разбийте жълтъците със захарта и  3 / 4 чаша сметана много добре.
На котлон със средна температура сложете в касерола и бъркайте, докато се сгъсти и се получи пухкав крем.
Охладете крема в съд с ледена вода при непрекъснато бъркане.
Добавете всички подправки и солта.
Смесете с охладената и пюрирана тиква.
В дуг съд разтворете желатина с рома.
Оставете за няколко минути да набъбне и разтворете на водна баня.
Добавете към тиквената смес и разбъркайте.
Разбийте 1 / 2 чаша сметана на сняг и добавете към сместа, разбъркайте
внимателно.
Приберете муса в хладилник и оставете за минимум 8 часа или за една вечер.




Сервирайте в стъклени чаши като редувате тиквен мус и сметаната, която сте разбили отново на сняг.
Между тиквата и сметаната поръсвайте настърган шоколад.



Завършете със сметана и залейте с тънка струйка карамелен топинг.





Остава само да му се насладите с приятели или с любимите ви хора.


11 коментара:

  1. Очарователна гостенка и пленяващ десерт! Благодаря и на двете за удоволствието!

    Усмивки от мен :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Кеми е един наистина прекрасен човек, кулинар, фотограф!

    Рецептата и снимките го доказват за сетен път! Истинска феерия от аромати, вкус на есен, истинско изкушение!

    Благодаря на двете ви за чудесната публикация :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Рони, не разбрах за теб, но познамвам Кеми лично - талантлив, деликатен и мил човек. Пътищата ни се разминаха най-вече поради липса на време, но отношението ми към нея е непроменено - приятелско и искрено. Кеми, ще се радвам и при теб да е така. Поздравления за рецептата и чудесното представяне и да цункаш малката/вече пораснала/ Инес.

    ОтговорИзтриване
  4. Ронка, искам да те поздравя за новия ти изключително интересен и талантлив гост! Аз също често съм разглеждала сайта й и съм оставала очарована от уменията й. Много ми харесва рецептата за муса и в сезона на тиквата няма как да не я опитам. Благодаря на Креми за чудесното предложение, а на теб за поредната приятна изненада в блога ти!

    ОтговорИзтриване
  5. И аз се присъединявам към поздравяващите!
    Тук отново е много уютно и есенно!
    Каквото и да кажа, все ще е малко, тъй че най-добре да ви прегърна :)

    Усмивки

    ОтговорИзтриване
  6. Рони, бих искала още веднъж безкрайно да ти благодаря за любезната покана! За мен беше истинско удоволствие да гостувам в твоя личен кът! Надявам се и аз да се запознаем наистина един ден! :)))

    Благодаря на всички за хубавите думи! Радвам се, че ви харесва предложението ми!

    Весе, прегръдки от мен! Знаеш, че са взаимни чувствата ни и надявам се отново да се срещнат пътищата ни!

    Хубава вечер желая на всички!

    ОтговорИзтриване
  7. Поздравявам те за избора на гост!Добре дошла на гостенката,от която има какво да се научи! Страхотно стихотворение,фантастичен каротинов мус,чудесно прадложение с любимата ми ТИКВА!Благодаря и на двете Ви за насладата!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесна гостенка е Кеми, и се радвам, че и аз лично я познавам и ми е била вдъхновение в моите изначални кулинарни напъни.И макар, че отдавна не съм писала в сайта й, надничам при всеки удобен момент- там е като кулинарен бутик! Е, фотограф- изящен, като нея никога няма да стана, не съм наясно ни с теорията, като нея, нито имам нейното дръзновение, но...важното е да се забавляваме, нали!
    И на двечките пожелавам усмихнати есенни дни !
    Мария

    ОтговорИзтриване
  9. Рони, прекрасен избор на гостенка.
    Кеми, много хубав десерт. Правила съм нещо подобно, но като гледам съставките вкусът ще е невероятен.
    Поздрави и за двете :)

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря на всички за прекрасните коментари ! :))

    Кеми, ти си страхотна и още веднъж искам да ти поднеса благодарността си, че прие поканата ми да гостуваш в блога ми ! :)

    ОтговорИзтриване