неделя, 24 октомври 2010 г.

Торта " Reform "

Видя ли торта с орехи, не мога да устоя !
Обожавам вкуса на тези ядки и те са ми любимите, няма бадеми, няма лешници, шам фъстък и т.н.  хай видове, орехите винаги са ми били фаворит !:)
Още от малка съм влюбена в техния вкус и аромат и с нетърпение очаквах големия орех на село да се окичи с големите си зелени плодове и  да започнат да падат по земята .
Аз ги събирах и нямах търпение да си счупя няколко от тях и да си извадя от пресните ядки, а ръцете ми да се боядисат от сока на зелената обвивка . :)
Скоро не съм имала възможността да опитам пресни млади орехи, но вкъщи винаги имам една голяма торба с обелени ядки, от които си открадвам всеки път, щом попаднат пред очите ми . :))
Но стига съм ви занимавала с носталгичните ми пристъпи ! :))
Започнах с подобна увертюра, защото тортата, която искам да ви предложа също има в себе си някаква носталгична нотка и тя е свързана с мекия орехов вкус и с непретенциозната визия, които напомнят на някоя наследствена мамина или бабина рецепта, изровена от някой стар оръфан тефтер !
И точно там, в истинския домашен мирис се крие цялата красота на тази невероятно наситена и богата на вкусови усещания торта !
Не знам историята на торта " Reform "  и не смятам да ви занимавам с това, единственото, което знам за нея е, че е сръбска рецепта, но тя изключително напомня и на нашите български домашни торти !
И както е написано и в сайта, от който взех  рецептата :

 " Ние не знаем откъде идва революционното име на тортата, но знаем какво   се крие в него :  неустоима крем-торта, направена от най - добрия шоколад и крехки кори от орехи, които усещаш как хрупкат в устата ! "

Тортата, освен реформаторска :), наистина е и революционна, защото при всяка хапка ще усетите невероятна експлозия от хармонично балансирани вкусове, а плътния и кадифен шоколадов крем и пръхкавите крехки блатове с вкус на прясноизпечена ореховка, просто ще ви завладеят ! Уверявам ви ! :))
Enjoy ! :))


Торта " Reform "



Продукти :

за блатовете :
10 белтъка на стайна температура
300 грама пудра захар
300 грама ситно смлени орехи
2 супени лъжици бяло брашно

за крема :
10 жълтъка
100 грама течен шоколад ( аз използвах Нутела )
180 грама захар
250 грама меко краве масло
2 чаени лъжички нес кафе ( по желание )








Тази торта ще я направим малко отзад напред, първо ще започнем с крема, тъй като той трябва да престои в хладилника, за да стегне !
Разбийте леко жълтъците със захарта и ги сложете на слаб котлон и задължително на водна баня ! 
Разбърквайте интензивно и непрекъснато до сгъстяването им ! 
Отнема време, знам, но имайте търпение ! 
Ако засилите котлона, рискувате да си направите сладък омлет и всичко да отиде по дяволите ! :) 
След като жълтъците и захарта са придобили гъста кремообразна консистенция, махнете ги от котлона и прибавете шоколада и маслото ! 
Разбъркайте много добре, докато се смесят напълно компонентите и приберете крема в хладилника !




 
Сега да направим блатовете, а те са 5 на брой !  
Разбийте белтъците и захарта на гъста пяна, след това прибавете орехите и брашното и с шпатула ги разбъркайте, докато се смесят идеално !
Намажете 25 см кръгла тава с мазнина и брашно ( или я застелете по дъното и стените с хартия за печене  )! 
Разпределете си сместта да ви стигне за 5 равни части и изпечете всеки блат на 180 градуса за около 15 минути ! 
Фурната, както винаги, трябва да е предварително загрята !
Не препичайте блатовете много, трябва да имат лек кехлибрен цвят, а не да стават тъмни или наситено златисти !
При изваждане от тавата ще са меки, но ще видите как след минути ще станат стегнати !
След като изпечете всички блатове ги оставете да изстинат напълно !
Сглобете тортата, като редувате блат - крем - блат - крем  и  т.н. до изчерпване на продуктите !
Можете да декорирате тортата с настърган или пък с разтопен млечен шоколад, както и с разбита сладкарска сметана ! 
Аз настъргах един шоколад детска " Милка " . :))
Оставете готовата торта  за половин - един час да стегне леко в хладилника !
Да ви е сладко, а то ще ви бъде, повярвайте ми ! :)))



14 коментара:

  1. ОЛЕЛЕЕЕЕЕЕЕ МАЙКО:))!!!!!
    Тортата е уникално красива и сигурно е,и много вкусна:))) БРАВО Рони пак си се справила брилянтно.Ама и заглавието си го бива "Reform"
    Отново поздравления:)) И да ти е честито новото "диваче" Куки да те радва много :* Джули

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда страшно изкусителна! Аз не си падам по орехови десерти, но тази торта бих опитала с удоволствие! Заглавието много и подхожда :-)

    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  3. Наслада за очите, радост за небцето...

    ОтговорИзтриване
  4. Hayırlı günler, ellerinize sağlık çok leziz ve iştah açıcı bir görüntüsü var.
    Bugün bloglardan seçmelerde kutsal sofranın cevizli kurabiye tarifi yayınlandı.
    http://gencalsabahattin.blogspot.com/

    Saygılarımla.

    ОтговорИзтриване
  5. Рони, винаги съм харесвала твоите рецепти. Имаме много сходни вкусове и следя блога ти с огромен интерес. С тази торта, обаче, просто изби рибата! Аз съм пристрастена към орехите и сега изпаднах в орехова абстиненция:) Имам въпрос. Става ли за покриване с фондан? Дъщеря ми има рожден ден съвсем скоро и ако тази торта може да бъде декорирана, това ще бъде моя избор:)

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасна е, но ти си знаеш :)))
    И аз много обичам десерти с ядки, добре че не правя често, че не ми се мисли какво ще си говорим после с кантарчето :)))

    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря на всички за прекрасните думи и за подкрепата, която ми давате, и чрез която ме насърчавате да продължавам !:)
    Лулу, за мен почти няма торта, която да не може да бъде покрита с фондан, хихихи, защото аз не съм твърде наясно с правилата там, а се хвърлям смело. :))) По принцип, блатовете са стегнати- те са като едни големи ореховки ( макар и крехки,а не каменни ), крема след охлаждането също стяга доста, ако успееш да изравниш тортата отстрани чрез изрязване или с повече слоеве фондан или марципан, мисля, че ще успееш. А и ти си доста добра, така че не се съмнявам, че ще я покриеш. :))) Щом и ти си луд фен на орехите, обещавам ти един вкус, който ще те подлуди, тази торта вече ми е супер сериозен фаворит! :)))

    ОтговорИзтриване
  8. И аз усещам, че тази торта ще стане от любимите ми, изглежда невероятно вкусна! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Невероятно вкусно излежда...браво Рони:)

    ОтговорИзтриване
  10. тази торта е страхотнааа..Браво!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей Рони,тортата изглежда много вкусна!!!Утре ще я приготвя и ще пиша ,но не се и съмнявам за чудесния вкус!Поздрави,Мая

    ОтговорИзтриване
  12. Рони,при мен тортата стана наистина много сладка.Вместо 300 гр.пудра захар в блатовете,аз го сложих в крема-какво съм чела и аз не знам.Сложих течна несладка сметана,после от крема ми остана колкото за едно руло да свия....но стана в крайна сметка...Следващия път за мен ще важи-3 пъти чети ,един път сложи.Приятен ден!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Много искам да благодаря за невероятната рецепта и подробното описание... Днес приготвих тази торта за един много специален рожденник и по неговите думи "По вкусно нещо не бил ял през живота си" :-)
    Още веднъж БЛАГОДАРЯ и бъди все така вдъхновена, за да вдъхновяваш и нас :-)
    Твой верен почитател: Илияна Бончева :-Д

    ОтговорИзтриване
  14. ynikalna imnogo vkysna.zaslygava si da pokanish priateli da opita tazi vkysotia.

    ОтговорИзтриване