Торта " Reform "

>> неделя, 24 октомври 2010 г.

Видя ли торта с орехи, не мога да устоя !
Обожавам вкуса на тези ядки и те са ми любимите, няма бадеми, няма лешници, шам фъстък и т.н.  хай видове, орехите винаги са ми били фаворит !:)
Още от малка съм влюбена в техния вкус и аромат и с нетърпение очаквах големия орех на село да се окичи с големите си зелени плодове и  да започнат да падат по земята .
Аз ги събирах и нямах търпение да си счупя няколко от тях и да си извадя от пресните ядки, а ръцете ми да се боядисат от сока на зелената обвивка . :)
Скоро не съм имала възможността да опитам пресни млади орехи, но вкъщи винаги имам една голяма торба с обелени ядки, от които си открадвам всеки път, щом попаднат пред очите ми . :))
Но стига съм ви занимавала с носталгичните ми пристъпи ! :))
Започнах с подобна увертюра, защото тортата, която искам да ви предложа също има в себе си някаква носталгична нотка и тя е свързана с мекия орехов вкус и с непретенциозната визия, които напомнят на някоя наследствена мамина или бабина рецепта, изровена от някой стар оръфан тефтер !
И точно там, в истинския домашен мирис се крие цялата красота на тази невероятно наситена и богата на вкусови усещания торта !
Не знам историята на торта " Reform "  и не смятам да ви занимавам с това, единственото, което знам за нея е, че е сръбска рецепта, но тя изключително напомня и на нашите български домашни торти !
И както е написано и в сайта, от който взех  рецептата :

 " Ние не знаем откъде идва революционното име на тортата, но знаем какво   се крие в него :  неустоима крем-торта, направена от най - добрия шоколад и крехки кори от орехи, които усещаш как хрупкат в устата ! "

Тортата, освен реформаторска :), наистина е и революционна, защото при всяка хапка ще усетите невероятна експлозия от хармонично балансирани вкусове, а плътния и кадифен шоколадов крем и пръхкавите крехки блатове с вкус на прясноизпечена ореховка, просто ще ви завладеят ! Уверявам ви ! :))
Enjoy ! :))


Торта " Reform "



Продукти :

за блатовете :
10 белтъка на стайна температура
300 грама пудра захар
300 грама ситно смлени орехи
2 супени лъжици бяло брашно

за крема :
10 жълтъка
100 грама течен шоколад ( аз използвах Нутела )
180 грама захар
250 грама меко краве масло
2 чаени лъжички нес кафе ( по желание )








Тази торта ще я направим малко отзад напред, първо ще започнем с крема, тъй като той трябва да престои в хладилника, за да стегне !
Разбийте леко жълтъците със захарта и ги сложете на слаб котлон и задължително на водна баня ! 
Разбърквайте интензивно и непрекъснато до сгъстяването им ! 
Отнема време, знам, но имайте търпение ! 
Ако засилите котлона, рискувате да си направите сладък омлет и всичко да отиде по дяволите ! :) 
След като жълтъците и захарта са придобили гъста кремообразна консистенция, махнете ги от котлона и прибавете шоколада и маслото ! 
Разбъркайте много добре, докато се смесят напълно компонентите и приберете крема в хладилника !




 
Сега да направим блатовете, а те са 5 на брой !  
Разбийте белтъците и захарта на гъста пяна, след това прибавете орехите и брашното и с шпатула ги разбъркайте, докато се смесят идеално !
Намажете 25 см кръгла тава с мазнина и брашно ( или я застелете по дъното и стените с хартия за печене  )! 
Разпределете си сместта да ви стигне за 5 равни части и изпечете всеки блат на 180 градуса за около 15 минути ! 
Фурната, както винаги, трябва да е предварително загрята !
Не препичайте блатовете много, трябва да имат лек кехлибрен цвят, а не да стават тъмни или наситено златисти !
При изваждане от тавата ще са меки, но ще видите как след минути ще станат стегнати !
След като изпечете всички блатове ги оставете да изстинат напълно !
Сглобете тортата, като редувате блат - крем - блат - крем  и  т.н. до изчерпване на продуктите !
Можете да декорирате тортата с настърган или пък с разтопен млечен шоколад, както и с разбита сладкарска сметана ! 
Аз настъргах един шоколад детска " Милка " . :))
Оставете готовата торта  за половин - един час да стегне леко в хладилника !
Да ви е сладко, а то ще ви бъде, повярвайте ми ! :)))



14 коментара:

Анонимен,  24 октомври 2010 г., 9:44  

ОЛЕЛЕЕЕЕЕЕЕ МАЙКО:))!!!!!
Тортата е уникално красива и сигурно е,и много вкусна:))) БРАВО Рони пак си се справила брилянтно.Ама и заглавието си го бива "Reform"
Отново поздравления:)) И да ти е честито новото "диваче" Куки да те радва много :* Джули

Milena 24 октомври 2010 г., 9:54  

Изглежда страшно изкусителна! Аз не си падам по орехови десерти, но тази торта бих опитала с удоволствие! Заглавието много и подхожда :-)

Поздрави, Милена

Augusta 24 октомври 2010 г., 12:21  

Наслада за очите, радост за небцето...

Fuat Gencal 24 октомври 2010 г., 14:50  

Hayırlı günler, ellerinize sağlık çok leziz ve iştah açıcı bir görüntüsü var.
Bugün bloglardan seçmelerde kutsal sofranın cevizli kurabiye tarifi yayınlandı.
http://gencalsabahattin.blogspot.com/

Saygılarımla.

Lulu 24 октомври 2010 г., 23:15  

Рони, винаги съм харесвала твоите рецепти. Имаме много сходни вкусове и следя блога ти с огромен интерес. С тази торта, обаче, просто изби рибата! Аз съм пристрастена към орехите и сега изпаднах в орехова абстиненция:) Имам въпрос. Става ли за покриване с фондан? Дъщеря ми има рожден ден съвсем скоро и ако тази торта може да бъде декорирана, това ще бъде моя избор:)

fedora 25 октомври 2010 г., 0:26  

Прекрасна е, но ти си знаеш :)))
И аз много обичам десерти с ядки, добре че не правя често, че не ми се мисли какво ще си говорим после с кантарчето :)))

Хубава нова седмица!

Ginger Cookies 25 октомври 2010 г., 0:32  

Благодаря на всички за прекрасните думи и за подкрепата, която ми давате, и чрез която ме насърчавате да продължавам !:)
Лулу, за мен почти няма торта, която да не може да бъде покрита с фондан, хихихи, защото аз не съм твърде наясно с правилата там, а се хвърлям смело. :))) По принцип, блатовете са стегнати- те са като едни големи ореховки ( макар и крехки,а не каменни ), крема след охлаждането също стяга доста, ако успееш да изравниш тортата отстрани чрез изрязване или с повече слоеве фондан или марципан, мисля, че ще успееш. А и ти си доста добра, така че не се съмнявам, че ще я покриеш. :))) Щом и ти си луд фен на орехите, обещавам ти един вкус, който ще те подлуди, тази торта вече ми е супер сериозен фаворит! :)))

Валери,  25 октомври 2010 г., 0:59  

И аз усещам, че тази торта ще стане от любимите ми, изглежда невероятно вкусна! :)

Маги 25 октомври 2010 г., 5:08  

Невероятно вкусно излежда...браво Рони:)

Анонимен,  22 ноември 2010 г., 1:38  

тази торта е страхотнааа..Браво!

Анонимен,  13 март 2011 г., 5:34  

Здравей Рони,тортата изглежда много вкусна!!!Утре ще я приготвя и ще пиша ,но не се и съмнявам за чудесния вкус!Поздрави,Мая

Живка 4 април 2011 г., 8:22  

Рони,при мен тортата стана наистина много сладка.Вместо 300 гр.пудра захар в блатовете,аз го сложих в крема-какво съм чела и аз не знам.Сложих течна несладка сметана,после от крема ми остана колкото за едно руло да свия....но стана в крайна сметка...Следващия път за мен ще важи-3 пъти чети ,един път сложи.Приятен ден!!!

Анонимен,  25 януари 2012 г., 14:51  

Много искам да благодаря за невероятната рецепта и подробното описание... Днес приготвих тази торта за един много специален рожденник и по неговите думи "По вкусно нещо не бил ял през живота си" :-)
Още веднъж БЛАГОДАРЯ и бъди все така вдъхновена, за да вдъхновяваш и нас :-)
Твой верен почитател: Илияна Бончева :-Д

Анонимен,  14 февруари 2013 г., 6:38  

ynikalna imnogo vkysna.zaslygava si da pokanish priateli da opita tazi vkysotia.

Публикуване на коментар

Back to TOP