Tres Leches

>> събота, 9 октомври 2010 г.

Днес пак  се развихрих в кухнята  ! :)
А и много исках да пробвам хубавия подарък - кухненска ръкавица ,  който ми направи моя гримьор Иван след екскурзията си в Англия ! :)
Всички приятели от нашата компания получихме подаръци , но моят освен , че е красив ,  ще ми бъде и верен помощник дълго време ! :))
Благодаря за подаръка , Въч , спечели си една голяма торта ! :)

Навярно някой от вас ще направи асоциация с популярното у нас реване и колкото ще бъде прав , толкова и няма да бъде !
В превод заглавието  Tres Leches  означава 3 млека , а другото му име ,  Pan Tres Leches ,  от испански значи хляб с 3 млека .
Мекият пухкав блат е напоен с 3 вида мляко - подсладено кондензирано , кондензирано мляко и сметана .
Произходът на популярния десерт " Tres Leches "  ,  подобно и на торта " Павлова "  ,  е ябълка на раздора между няколко държави .
Според   wikipedia  , първата известна рецепта на десерта  е с адрес Никарагуа .
Този факт обаче лично за мен няма такова значение   . :)
Това , което ме впечатли и спечели в него е , че мекия и сочен блат , напоен щедро с 2 вида кондензирано мляко и сметана ,  е вкус ,  който опиташ ли ,  никога няма да забравиш !
Този десерт е много популярен в Латинска Америка , а идеята за сиропирането на десерта навярно идва от Европа от по - стари рецепти за десерти  ( италианското Тирамису , например ) .

Вариации на  десерта :
Използвайки блата , сиропирането става с вода , ром и захар , а десерта е известен като pastel boraccho  ( "пиян кейк " )  и е много популярен  в  Мексико и Централна Америка .
В Карибите например , вместо кондензирано мляко , използват кокосово . Понякога и те добавят ром .
Можете да срещнете този десерт и в комбинация с ядки или плодове . Черешите са нещо обичайно за декорация , а понякога се слагат и в блата .
В някои ресторанти в Тексас или Флорида добавят и прекрасното Dulce de leche , а десерта се нарича Cuatro leches  ( " Четири млека " ) .

Който от вариантите да изберете , този десерт е достоен да бъде нареден сред любимите на всяко семейство и подходящ за всеки празник !


Tres Leches



                                                                                                                                                                     
Продукти :

1  чаена чаша бяло брашно
5 яйца
1  чаена чаша захар
3 ванилии
1 / 3  чаена чаша прясно мляко
1  1/2  чаена лъжичка бакпулвер
щипка сол

за заливката :
1 консерва подсладено кондензирано мляко
1  голяма чаена чаша кондензирано мляко ( неподсладено )
1 / 2  голяма чаена чаша сладкарска сметана



Загрейте фурната на 180 градуса !
Смесете брашното , солта , ванилиите и бакпулвера !
Разбийте яйцата със захарта на гъста пяна , а после прибавете прясното мляко !
Разбийте добре с миксера и започнете да прибавяте постепенно брашното и останалите съставки , като не спирате да разбърквате ! 
Изсипете сместта в тава ( подготвена за печене с мазнина и брашно или облепена с хартия за печене ) ! Тавата , в която аз пекох е с диаметър 26 см .
Изпечете блата до готовност , но внимавайте да не го изпечете повече от необходимото !
Блатът трябва да е мек и въздушен !

Оставете блатът да изстине напълно !
Надупчете го по цялата повърхност с шиш или с вилица !
Подгответе си заливката ,  като смесите съставките за нея и ги разбъркате добре !


Залейте студения блат и го оставете да престои 3 - 4  часа , докато се напои добре !


Разбийте 1  чаена чаша сладкарска сметана със захар на вкус и намажете сиропирания сладкиш !
Сервирайте изстуден !





Допълнение : ако сложите по - голямо  количество продукти за заливката , няма да сбъркате ! :)))

( адаптирано от тук )

19 коментара:

Анонимен,  9 октомври 2010 г., 11:44  

Добър вечер, Ginger! Не съм от тези, които редовно пишат, но следя блога ти редовно. Най-после се завърна след няколко дни отсъствие, за което аз лично се притесних да не би да си решила да спреш да ни изненадваш и да си минала на фотосинтеза. Завръщането заслужава бурни аплодисменти. Относно десерта съм - speechless. Всичко се вижда много добре. Само мога да си представя какви вкусови емоции поражда и как ескалират. В тон с новата ти ръкавица, (със здраве да си я ползваш), те поздравявам с нещо колкото лондонско, толкова и интернационално - какъвто е и произходът на сладкиша, при което както музиката, така и емоциите също ескалират. Дано ти хареса:)
http://www.youtube.com/watch?v=BseWwvpT34A
Have a good evening:)
Татяна Иванова

todorka 9 октомври 2010 г., 11:50  

Този сладкиш се нарежда сред любимите ми,толкова е сочен ммм...нямам търпение да го направя!:)))))

Daniela Dineva 10 октомври 2010 г., 0:50  

Ginger, отново невероятно предложение си направила. Кондензираното мляко е доста сладко, въпреки че в блата няма захар, не става ли прекалено сладко?

Ginger Cookies 10 октомври 2010 г., 2:30  

Дани , и в блата има захар . Инъче така е по рецепта , така са го измислили . :))
Лично , според моя вкус никак не стана прекалено сладко , абсолютно балансирано ми идва .:))
Аз при сервиране добавях и прясно мляко в чинийката и блата поглъщаше и него . :))
Честно казано , дозата за сиропиране спокойно може да се увеличи по собствена преценка от тези , които обичат силно сиропираните десерти . :))

Ginger Cookies 10 октомври 2010 г., 2:32  

Татяна , много хубави думи, благодаря ти от сърце ! :)) Благодаря ти и за поздрава , много ми хареса ! :)
Пожелавам ти хубава и спокойна неделя !:)

fedora 10 октомври 2010 г., 10:14  

Напълниха ми се очите с цвят, Рони :)
Ръкавичката със здраве да си я ползваш и при още много вкусотии да ти е в помощ :)

Прегръдки :)

maxim 10 октомври 2010 г., 10:40  

Тази торта е уникална! С всеки изминал ден доказваш, че си невероятна кулинарка и отлична домакиня!Това е един от най-хубавите кулинарни блогове, които съм посещавал! И не само като оформление а и като съдържания:)
Сега искам да ти пожелая да направиш още поне 5 торти и да ги донесеш на Съботната сбирка на Клуб "Принцеса" в Комплекс "Бели нощи" гр.Бургас!

Ginger Cookies 10 октомври 2010 г., 10:44  

Милата Ина , както винаги позитивна и толкова сърдечна , благодаря ти ! :)))

Въч или Максим , все за същото психо :) става въпрос , благодаря за хубавите думи , и обещавам една торта с много крем като реверанс за подаръка !:)))

maxim 10 октомври 2010 г., 10:49  

АААА такааааааа :) Ще ти донеса още ръквици от целия свят :)) И наистина нямам търпение да хапна от някоя от твоите невероятни торти.......кейк, кейк, кейййк :)

Ginger Cookies 10 октомври 2010 г., 11:40  

Имаш я тортата , обещала съм ! :))

Валери,  11 октомври 2010 г., 0:21  

Благодаря за поредната страхотна рецепта! Обичам сочни сладкиши и усещам, че този ще се нареди сред любимите ми, наистина изглежда много вкусно :)

Ginger Cookies 11 октомври 2010 г., 6:17  

Валери, ти си един от редовните ми читатели и ти благодаря страшно много за това ! :))
Дано ти хареса рецептата ! :)

Валери,  11 октомври 2010 г., 11:12  

Има много кулинарни блогове, които преглеждам от време на време, но тук ми е най-приятно :) Не само заради прекрасните рецепти, интересните уводни думи и професионалните снимки - просто има някакво ведро настроение в твоя блог, което зарежда с енергия!
Колкото до рецептата - доста добре се получи, но заливката ми се стори малко, за следващия път ще предвидя повече :)

Ginger Cookies 11 октомври 2010 г., 11:46  

Прекрасни думи, страшно много съм ти благодарна ! :)))
Радвам се , че усещате позитивната ми нагласа към всички ! :)))
А за заливката си прав, и на мен тази по оригинала ми се стори малко и затова написах допълнението в края на рецептата , и на мен ми дойде малко сиропчето . :))))
Но пък е хубаво , че и при сервиране можеш да си досиропираш всяко парче , ако искаш . :))
Поздрави ! :))

Rummy 13 октомври 2010 г., 5:27  

Здравей Вероника! Това звучи невероятно вкусно!
Непременно ще го пробвам.
А снимките ти са божествени!
Сърдечни поздрави!

Анонимен,  8 януари 2011 г., 13:37  

В блата няма никакво масло?

Дарина,  30 септември 2012 г., 1:37  

Правих тортата вече няколко пъти.Който иска да опита нещо нетрадиционно като вкус,може да си я направи.Още по-вече,че изработването е с минимална степен на трудност.Благодаря на Ginger за това предложение!

Публикуване на коментар

Back to TOP