сряда, 27 октомври 2010 г.

Тиквеник със сметана

Няма начин и аз да не се отчета с някаква рецепта с тиква ! :)
И в никакъв случай няма да е единствената през есенно-зимния период .
Тиквеникът е изключително позната сладка баница у нас и изобщо нямам за цел да ви ошашкам с някаква сензация :)), но всеки уважаващ себе си блог, трябва да има поне един вариант в списъка си с рецепти . :)
Този, който аз ще ви предложа е вит и не е нещо невиждано, но пък е много вкусен, заради ароматните подправки в плънката и заливката с участието на сладкарска сметана ( леко видоизменена идея, която взаимствах от блога на Дими ) .
Няма да ви карам да точите кори, тези от магазина вършат страхотна работа в случая ! :)
А и няма да ви се наложи досадното стъргане на тиквата ( което лично мен ме изнервя ужасно ) .
Този тиквеник не е много тестен и с много кори, а е по - сочен и с по - силно усещане за тиквена плънка .

П.П. Снимките са среднощни, моля ви за извинение за качеството !:)

Тиквеник със сметана

  

Продукти :

около 500 грама тиква
5 пълни супени лъжици захар
3 ванилии
1 / 4 чаена лъжичка канела
1 / 4  чаена лъжичка джинджифил
1 / 4  чаена лъжичка индийско орехче
1 чаена чаша счукани орехи
олио
готови точени кори (при мен малко повече от половин пакет)

за заливката :
100 мл газирана вода
80 мл течна сладкарска сметана
сусам за поръсване


 Нарежете тиквата на дребни кубчета, не е нужно да са с идеална форма ! 
Сложете тиквата да се запържи в мазнина, заедно със захарта, а после намалете котлона, сложете капак я задушете до пълното й омекване !
След като тиквата е омекнала, махнете я от котлона, прибавете останалите продукти за плънката и я намачкайте !


Слагайте във всяка кора по 2 пълни супени лъжици плънка, разпределете я по цялата й повърхност и навийте на руло ( но навивайте от по - късата страна на кората, а не да станат тънки и дълги рула ) !
Работете така до изчерпване на плънката и запълване на тавата !
Залейте тиквеника с газираната вода, а после със сметаната !


Полейте леко с олио и поръсете със сусамови семенца !
Печете на 190 градуса до зачервяване на коричката на тиквеника !
Сервирайте по желание с топка сладолед !


10 коментара:

  1. Много обичам тиквеник и незнам защо толкова рядко правя. Твоя изглежда ужасно вкусен и сега ми се прияде безнадеждно...

    ОтговорИзтриване
  2. Рони, ти пак събуди сигурно съседите посред нощ с аромата...
    И аз обичам тиквеник, а рецептата на Дими отлежава по папките в очакване да направя, ще добавя сега и тази.
    Лулу, защо безнадежно - тичай към къщи и спретни един!
    Ще се осмеля да предложа и един мой вкусен поглед към тиквата и тиквеника - http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,908.msg127537.html#msg127537

    ОтговорИзтриване
  3. E, имах си аз да няма джинджърче :)))
    Чудесно изглежда, Рони!

    ОтговорИзтриване
  4. Снимките са супер! :))))) Браво на нашата кулинарка!!!! :)))))))) Силвето

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятно вкусен изглежда, Рони! Ама това време наистина е тиквено :-)

    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря на всички за хубавите думи ! :))
    Моят съпруг хич не си пада по тиквеник и ще трябва да си го ям сама .:))
    Жалко, че не сте наблизо да си го поделим ! :))

    ОтговорИзтриване
  7. Пробвах рецептата на Дими миналата есен, звучеше ми нестандартно, останах много доволна. И тук виждам неустоимо вкусно изпълнение, май ме навиваш да правя скоро:)

    ОтговорИзтриване
  8. Хей.. прекрасен е тиквеникът: невероятно апетитен е станал с тези препечени корички - пръстите си да оближе човек! И как ми се прияде.. :-)))

    Рони, драго ми е, че съм ти била полезна с идея!

    Поздрави най-сърдечни и пожелания за здрави, топли и уютни, все така вкусни есенни дни :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Дими, ти си прекрасна!
    От теб човек може да се научи на много неща и да се вдъхнови от безкрайните ти идеи ! :))
    Благодаря ти за милите думи, добре дошла ! :)))

    ОтговорИзтриване