Домашен течен шоколад

>> понеделник, 11 октомври 2010 г.




Влизам в магазина, искам да си купя течен шоколад.
Виждам десетки марки и разновидности на шоколад, но го няма оня-Шоколадът, който с брат ми с трепет очаквахме да стане готов и да ни позволят да ядем от него.
А започнехме ли да топим лъжичките си в буркана, всеки броеше хапките на другия да не би някой да изяде една лъжичка повече от другия.
И точно тези лъжички, пълни с най-вкусния сладък крем, бяха по-силни от
най-голямата магия.
Нямаше по-вкусно нещо на света от домашния течен шоколад.
После чувахме едно строго: "Стига толкова!" и магията угасваше...до следващия достъп до буркана.
"Е, соц времена, то е нямало друго тогава, затова ви се  е струвало така", ще каже някой.
Може и така да е, но този спомен за мен е по-скъп и от спомена за най-скъпата храна, която съм опитвала, а шоколадът, който караше детските ни бузки да се зачервяват от щастие, винаги ще бъде най-вкусния шоколад на света за мен.
Опитах се да събудя тази магия и макар, че на вкус стана същото, ми липсва моя брат, с който да гоним лъжиците си във вкусния шоколад, а буркана весело да потраква от техния допир...
Ясенчо, другия път, като дойдеш на кака на гости,  ще направя такъв шоколад, обещавам ти.


Домашен течен шоколад





Продукти :
(за около 800 грама шоколад)

300  грама качествено сухо мляко 

6 супени лъжици какао на прах  (ако какаото е сладко, намалете захарта)

300 мл прясно мляко

250 грама пудра захар

1 пакетче краве масло (125 грама)

3 ванилии






Измерете продуктите точно, не забравяйте, че една чаена чаша течност няма същия грамаж като една чаена чаша сухо вещество например.
Разделете млякото на 2 части, затоплете ги добре, но едната част мляко трябва да бъде почти гореща.

 

В нея разтворете хубаво сухото мляко, маслото и какаото, разбърквайте, докато всичко се разтвори напълно.
В другата половина сложете останалите продукти и ги разбъркайте много добре.
Смесете всичко и отново разбъркайте до получаването на гладка хомогенна смес.



Затворете в бурканчета и приберете за няколко часа в хладиника, докато шоколадът стегне и се изстуди добре.
Моят шоколад престоя една нощ в хладиника и на другия ден беше просто
ммммм...



29 коментара:

ẴŦĬ₦ẵ`` 11 октомври 2010 г., 7:44  

Това определено ми е любимата рецепта в блога. Като дете мама ми е правила такъв шоколад и още си спомням вкуса му, все едно преди секунди съм го яла. При нас нямаше война за буркана, защото мама го изсипваше в чашки, но това не означава, че не брояхме кой колко е изял хаххаа. Доста пъти съм я карала да ми направи пак такъв шоколад и отговора е, че на магазина има толкова много видове, че няма смисъл човек да се занимава в къщи да си прави. И въпреки това на магазина няма такъв шоколад. Сега определено ще я изпробваме тази рецепта, поне като не искат да ми направят сама ще си направя хахаххах

Maria Miteva-Christou 11 октомври 2010 г., 7:46  

Отдавна не се бях сещала за течен шоколад...
И аз знам рецептата от майка си :)

Магдалена,  11 октомври 2010 г., 8:11  

Хаха, каква ирония :) Онзи ден и аз приготвих такъв шоколад, стана точно като едно време :) Толкова бързо се пренесох 10-15 години назад... беше невероятно :)

stefania 11 октомври 2010 г., 8:57  

Un post di un goloso e ..utile , bellissimo grazie

fedora 11 октомври 2010 г., 9:30  

Чувала съм за домашен течен шоколад, но никога не съм яла, както и правила (двете неща не са взаимно изключващи се :)))
Ще се поправям! Представям си какво мазане ще падне у нас (онзи ден разтопявах малко шоколад за едни кексчета и остана малко в тенджерката. В резултат имах един шоколадов нинджа вкъщи :)))

Хубава вечер, Рони :)

Йоана 11 октомври 2010 г., 11:46  

О, да! Това е най-вкусния шоколад. Моята майка го изсипваше в малки чашки от зелено стъкло, които и до днес си останаха "чашките за течен шоколад". :-)
Историята ти е толкова близка до моята - и аз имам по-малък брат, на когото все обещавам да приготвя нещо. :-)

Ginger Cookies 11 октомври 2010 г., 12:22  

Много ви благодаря , мили дами ! :))
Инче , опитай този бг соц шоколад на всяка цена , уверявам те , че мазане няма да стигнете . Ще изкарате най- големите лъжиц и ще го метнете набързо :)))) Дано ви хареса ! :))

Йоана, добре дошла , много се радвам , че дойде в моя блог ! :)) Поздравявам те и за твоето страхотно местенце и за сръчните ти ръце ! :)))

Ginger Cookies 11 октомври 2010 г., 12:23  

Исках да кажа " до мазане " и " лъжици " , хахахахаааа :)))))

ева,  11 октомври 2010 г., 13:09  

чудесна идея и попадение е твоята рецепта за домашен шоколад, Рони!
поздравления скоро ще бъде направен и излапан както едно време :)!

Ирония Идиотова 11 октомври 2010 г., 22:20  

Ще ти призная нещо, Джинджър...вече отварям страницата на блога ти многооо внимателно,надничам изад рамо направо, щото дечурлигата като видят,че зяпам някоя твоя рецепта и веднага-" Ииииии, виждаш ли колко лесно ставало , пък тииии.Искаме от тооваааа"...И сега? Течен шоколад..Ти милост нямаш ли бе, жено!!!


:)))))))) Спомням си го много добре шоколада.Маман омазваше "Негърското дупе" с него.Благодаря за припомката:)))

пп- и както винаги -аплаузи и за снимките. Страхотни са!

Станимира 11 октомври 2010 г., 22:56  

И на нас със сестра ми течният шоколад ни беше много любим. Рецептата на майка беше с яйца и без прясно мляко, но ще пробвам и твоята рецепта. Между другото, сестра ми направила течния шоколад по нашата рецепта на племенника и той не му обърнал никакво внимание ?!... други времена, други хора :), но за нас е най-вкусното нещо на света, наистина :). Поздрави и хубава седмица!

vesela 12 октомври 2010 г., 0:40  

Бройте ме и мен с шоколада и по-малкия брат.
Мама не е записала рецептата и аз правих по разни други, но все не ми се получава - отдолу остава течната част, а отгоре каро кора по-плътната, не се хомогенизира, като престои.
Ще пробвам твоята рецепта, Рони/ще си позволя, виждам, че така те наричат тук/, вижда ми се по-различна като технология. А изглежда чудесно шоколада ти.

Ginger Cookies 12 октомври 2010 г., 8:38  

Привет и на вас, мили дами, и благодаря за чудните думи ! :))
Иронийка, да поздравиш хубавите си деца и не се скатавай, ами се мятай в кухнята, хихихихии, само с пържоли не става, душа. :))))
Веси, много ще се радвам, ако това се окаже шоколадът, който си спомняш от детството си! :)) И да, Рони е супер за обръщение, малко кучешко, ама откакто се помня, все така ми казват и ми харесва :)))))))))
Мира, права си, други времена, даже едни мои приятели не бяха и чували за такъв домашен шоколад, модерна работа :)))))))

Milena 13 октомври 2010 г., 6:25  

Ооо, върна ме в детството, когато и аз си правех такъв течен шоколад :-) Ех, какви времена бяха само :-) Благодаря за рецептата, Рони! Това е една от "изгубените" ми рецепти, кой знае къде съм я попиляла. А с удоволствие бих си направила това изкушение отново :-)
Страхотни снимки!

Поздрави, Милена

Valentina 14 октомври 2010 г., 11:47  

Страхотен блог ginger cookies! :)
направих течения шоколад и стана нещо фантастично! По-добър е от онова време, по-добър е от всичко което продават в магазина, направо е номер едно!!! :)))

П.С. направих и пържените кюфтета, също са много много добри! :))))

Анонимен,  22 октомври 2010 г., 16:21  

Дааа, имало едно време, едни деца - братче и сестриче, които обаче си нямали майка, а мащеха.
Не познавали течния шоколад, но обичали джинджърови кукиз и така...попаднали на блога на Вещицата - Рони. :-)
нищо лично

Анонимен,  30 октомври 2010 г., 10:17  

Здравей Вериника,
отдавна търсех тази рецепта по нашият края й казвахме Лактан сухо мляко... Така или иначе един съвет към останалите фенки на този готин блог-ползвайте фино сухо мляко... Няма да казвам фирмата, но от нейното сухо мляко моят течен шоколад има леко зърнест вид, иначе пропорциите и последователността съм ги спазила, а вкуса си е същия, Лек уикенд от мен
Теди

Ginger Cookies 31 октомври 2010 г., 4:32  

Теди, няма проблем да кажеш фирмата . :))
Умишлено не съм споменавала категорично каква марка да използва всеки, защото това зависи от персоналните финансови възможности, но разбира се, колкото по-качествено е сухото мляко, толкова по-хубав ще е резултата ! :))
Надявам се шоколада от моята рецепта да е този, която се доближава до шоколада, който харесваш ! :))

Анонимен,  1 ноември 2010 г., 9:26  

О да, Вероника, вкуса е точно същият, но ползвах пакетчета на радиком от по 50 гр, просто такива имаше когато ме обзе мерак за тази рецепта .. .
Аз отдавна я търсих рецептата, но в тетрадката на майка ми точно тази я нямаше - има навик да ги даде на някой, който после не връща хахаха
Благодаря ти за слънчевият блог
Теди

Наталия Митева,  29 ноември 2010 г., 6:35  

Рони искам да те питам нещо. Защо сухото мляко ми става на бъчки? 2 пъти го правя шоколада-страхотен е ,но млякото ми става на бучки. Дай съвет....

Ginger Cookies 29 ноември 2010 г., 7:17  

Каква марка сухо мляко използваш, това е много важно?
Достатъчно горещо ли ти е млякото, в което го разтваряш? Това също е от основно значение.

Анонимен,  15 февруари 2011 г., 8:44  

:(( Аз пробвах преди 2 дни да направя течен шоколад и намерих единствено на Радиком сухо мляко. Не ме притеснява, че тук там имаше бучици, ами вкусът. Първият ден беше чудесен, точно като от детството ми, но на следващия ден, за моя огромна и изключително неприятна изненада, вкусът беше СОЛЕН! Единственият продукт, в който имам съмнения, че е довел до този резултат, е сухото мляко. Ужасно съм разочарована! :((
На някой случвало ли му се е такова нещо? Някак си съм убедена, че е от сухото мляко на Радиком, но има ли друго, с което се постигнали трайно хубав вкус?
Мария

Ginger Cookies 15 февруари 2011 г., 9:11  

Със сигурност проблема е в сухото мляко.
Опитай с хубаво и не българско сухо мляко, разликата ще е много голяма.
Поздрави.:)

Анонимен,  31 март 2011 г., 16:16  

Аз го правя за втори път с Радиком. Първия път не доживя до втория ден, не вярвам и този път да изкара дотам. ;)Не стана на бучки, разбих го в шейкър-каната.
Моят шоколадов спомен е за една леска, която даваше най-вкусните лешници, но за жалост много малко, само една купичка. Мама правеше течен шоколад и го поръсваше с натрошени белени лешници, мммм. :)))

Анонимен,  24 юни 2011 г., 9:50  

Случайно търсейки из гугъл рецепта за домашен течен шоколад попаднах на този сайт и съм повече от очарована. Моите най - искренни поздравления и благодарности. Вече се чудя коя от всички рецепти в сайта да направя първо.

Анонимен,  16 март 2012 г., 19:44  

Aз рецептата я знам не с прясно мляко ,a с вода. не съм я правила и затова се чудя каква ще бъде разликата в крема и вкуса. ти какво мислиш?

Ginger Cookies 17 март 2012 г., 2:52  

Здравей, винаги има разлика във вида и във вкуса в крем, в зависимост дали е с вода или с мляко. За мен лично, винаги е в полза на варианта с мляко.

Gwendoline 21 септември 2012 г., 13:00  

Има нещо в рецептата, което определено не е както трябва. Половината от прясното мляко е твърде малко количество течност, за да може в него да се разтворят цели 300 грама сухо мляко, дори ако добавим към това количество 125-те грама разтопено масло. Може би трябва захарта да се разтвори в цялото количество мляко, след което сухото мляко да се прибави към подсладеното прясно мляко. Мисля, че получаването на бучките ще се избегне, до голяма степен, ако се спази тази последователност. Аз купих сухо мляко Dutch Lady, което, доколкото знам, е сред добрите на пазара (поне кондензираното мляко на същата марка е идеално за дулсе де лече :)), но пак ми се получиха бучки. Наложи се да мина цялата смес през цедка. Това го давам като идея на всички, които се сблъскат с подобен проблем, защото никакво бъркане с миксер не може да се справи с това.
Освен всичко друго, мисля, че какаото е твърде много. Никак не ми се получи този приятен светлокафяв цвят от снимките. Моят течен шоколад стана доста по-тъмен, което поне на мен не ми харесва.
Дано споделеното е било от полза на тези, които са решили да изпробват рецептата. Поздрави и да ви е сладко!

Ginger Cookies 22 септември 2012 г., 11:04  

Надявам се, че не намеквате, че съм приготвила шоколада на снимките по друга рецепта, а на читателите си предлагам някаква друга.:))
Иначе, благодаря за съветите.:))))

Публикуване на коментар

Back to TOP