вторник, 12 октомври 2010 г.

Шоколадови бонбони с лешници

Купих си няколко блогчета много хубав  шоколадов кювертюр ( който направо си се хапва като шоколад ) с нагласата да приготвя една торта . Обаче, както често се случва при един типичен Стрелец, всичко е предпоследно и тортата се превърна в бонбони .
Не че в магазина няма шоколадови бонбони, ама друга си е тръпката да си ги завъртиш ти вкъщи и да си ги направиш точно, както ти се хапват в момента ! :)
Вярно, иска се чакане, защото топлия шоколад изисква не малко време, за да се стегне .
Но кой е казал, че в кухнята всичко трябва да бъде аламинут ... :)
Има си гъдел и в чакането, в това да не знаеш какво ще се получи накрая, дали ще се хареса на вас и семейството ви, всичко това е част от магията на предизвикателството .
Можете да използвате млечен или бял шоколад, можете да смесите и двата вида, или пък да вкарате и специфичната нотка на натуралния шоколад, решението е
ваше !
Също така може да сложите по един цял лешник вътре, а защо не да придадете друга форма на бонбоните ... идеи много !
Но каквото и да направите, мисля, че всички вкъщи ще бъдат много щастливи да се почерпят с най - милата почерпка, дори и без повод - бонбоните, създадени от вашите ръце !


Шоколадови бонбони с лешници




Продукти :

350 грама шоколад ( млечен, бял или натурален, може и смес )
3 - 4 супени лъжици прясно мляко
20 грама краве масло

за лешниковата паста :
3 / 4  чаена чаша ситно смлени лешници ( предварително изпечени от вас и обелени )
1 супена лъжица пудра захар
1 пълна супена лъжица какао " Нескуик "
2 супени лъжици разтопено и леко охладено краве масло
3 ванилии
ромова есенция  ( опция при избор на натурален шоколад )

за декорация :
разтопен на водна баня бял шоколад ( около 40 грама )
1 чаена лъжичка краве масло


Изпечете лешниците за около 12 - 13 минути и след като изстинат, ги обелете ! Дори и да останат някъде люспички, не се притеснявайте, но положете все пак максимални усилия ! :)
Смелете ги на много ситно в блендер, а после добавете и останалите продукти за лешниковата паста и я смелете в блендера отново до хомогенност !
Разтопете шоколада на водна баня на средна към слаба степен на котлона, водната баня е задължителна ! Инъче рискувате шоколадът да загори и да се прецака
всичко !
След като шоколадът се разтопи напълно, добавете маслото и млякото и разбъркайте интензивно !
Консистенцията ще се промени леко, но не се плашете !
След като успеете да разбъркате всичко и да го размесите добре, махнете шоколадовата смес от котлона !
Изчакайте я леко да се поохлади и я смесете с лешниковата паста !
Сега започва голямото чакане ! :))


Понеже вече е студено навън, изкарайте готовата смес на терасата и я оставете, докато стегне до степен пластелин, готов за моделиране !
Оформете бонбоните в желана от вас форма ! Те ще омекнат малко от топлината на ръцете ви, но накрая всичко ще си е както трябва !


Украсете бонбоните с леко охладената смес от белия шоколад и маслото !
Оставете бонбоните на хладно място в кутия да стегнат и са готови за консумация !


3 коментара:

  1. Какво да кажа - страхотна си!!!
    Аз също приготвям у дома бонбони /по по-различна технология на моята скъпа приятелка Mariana G - виртуоз в бонбоноправенето и не само/
    Непременно ще направя тези твои бонбонки за специален повод. Усмихнат ден/и как няма, толкова си позитивна/

    ОтговорИзтриване
  2. Това е нечовешко! :)))
    Тук трябва човек да влиза хапнал порядъчно, иначе става много лошо :)))
    Възхитена съм, Рони! Снимките ти са невероятно нежни и стилни, както и поднасянето :)

    Хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  3. Изглеждат вълшебно, но ако сама си ги направя...сама и ще си ги хапна :-) Такива грехове не допускам вкъщи, че няма спасение :-)

    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване