събота, 23 октомври 2010 г.

Еврейско печено

Още когато попаднах на тази  рецепта , без да съм я опитала, знаех, че ще се превърне в много любима моя вариация за печене на месо .
Не мога да не споделя с вас тази лесна за изпълнение и доста завладяваща като вкус рецепта !
Вярно, ако си приговите това печено навън в някоя градинска пещ и се съберете около маса, сложена на открито и вятъра довява деликатно до вас мириса на село, ще се насладите на 100 % на цялото симпатично кънтри внушение, което оставя аромата на това месо, но и на закрито, в апартамента, няма да го върнем . :))
Оригиналната рецепта е с телешки гърди, но аз не съм  почитател на телешкото месо и веднага си го интерпретирах с любимото ми свинско вратно, а можете да си го направите и с голямо парче свински ребра или гърди . :)
Кой вариант  ще изберете, оставям на вас ! :)
От мен рецептата и снимков материал на тази вкусотия, която ви идва да си хапвате направо с ръце и да се омажете със сос . :))
Картофеното пюре е чудесно допълнение, но каквато и  картофена рецепта да си изберете за гарнитура, идилията ще е пълна ! :))
И най - хубавото е, че това месце се приготвя изключително лесно и няма да ви коства кой знае какви усилия, а накрая ще очаровате всички, сякаш сте голям професионален майстор на печеното ! :)
Подарявам ви една вкусна съботна семейна рецепта и с нетърпение ще очаквам отзивите ви ! :)


Еврейско печено






Продукти :

голямо цяло парче месо около 1 кг ( гърди, ребра или врат )
200 - 250  грама качествен кетчуп ( и да има сладка нотка )
1 / 2  пакет суха супа без фиде, ориз и т.н.  ( зеленчукова или по ваш избор )
черен пипер
сол на вкус
течен пушек ( опция )

Смесете кетчупа и сухата супа, добавете една чаена чаша вода и разбъркайте  добре !
Осолете месото от всички страни и го поръсете с черен пипер !
Ако изберете вратно месо, срежете го напречно, без да го прекъсвате докрай, за да стане като плочка, а не да стои като дебело парче месо ( на снимката ми е преди да го срежа, извинете :) ! По този начин ще си гарантирате добро изпичане на месото и по-обилно мариноване на всяка част от него !
Сложете месото в тавата, в която ще печете и го полейте с кетчупа и сухата супа !
Не слагайте мазнина, защото месото си е мазно и ще обогати соса достатъчно при печенето !
Оставете в хладилник да престои една нощ или минимум 10 часа !




Загрейте фурната на 170 градуса !
Покрийте месото с фолио, без да загъвате плътно тавата !
Печете около 2.30 - 3 часа, като намажете месото поне 4 пъти със соса по време на печенето !
Времето за печене е относително, според фурната, затова си следете този процес, месото ще се къса лесно и това е сигурния знак, че е готово !




Последните 30 минути обърнете месото да се запече от другата страна ( без фолио ), намажете и нея поне веднъж със сос !



След това извадете месото върху дъска, нарежете го на парчета и го върнете отново в тавата със соса !
Разбъркайте и сервирайте с гарнитура по избор !






6 коментара:

  1. Много, много апетитно месце!
    Колкото повече снимки показваш на загара на тавата, толкова повече ми се иска да вадя парче месо от фризера и да слагам да се маринова.
    Благодаря за споделената рецепта, Вероника и хубава неделя ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  2. Вероника, благодаря ти за прекрасната рецепта! Приготвих я неотдавна за един много специален повод и определено успях да впечатля гостите си с вкуса на ястието :) Сега ще бъде част и от трапезата ни за Коледа, защото стана любима на моето семейство. Весела Коледа на теб и на хората, които обичаш. С пожелание да бъдете здрави и все така да ни радваш с нови и все така вкусни идеи :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна рецепта!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересна рецепта, изглежда вкусно и задължително ще се пробва. Поздравления и за самият сайт като цяло, всичко е толкова интересно :)))

    ОтговорИзтриване
  5. направих го, но вместо вода сложих малко прясно мляко - стана страхотно, крехко и вкусно , а с гарнитурата ти от глазирани картофки мммм направо скрих топката на гостите :)
    поздрави, Капитана

    ОтговорИзтриване