Касапско мезе

>> неделя, 10 октомври 2010 г.

Когато дойдох да живея в Бургас , определено останах изненадана от много ястия , типични за този край , и по - точно , от начина им на приготвяне .
Сърмите с кисело зеле или пълнените чушки,  които опитах тук, бяха коренно различни от тези, които бях свикнала да виждам в моя роден Великотърновски край .
В Бургас тези вкусни ястия са с мнооого кайма , а оризът е само като подробност , докато в родния ми град слагахме доста повече ориз .
Не че се сърдя на сърми с повече месо , напротив ! :)
Но не разликата между кухните на различните бг региони е целта на днешната ми публикация .
Искам да ви предложа едно страхотно мезе , което става и за разядка и за салата .
Научих тази рецепта от моя свекър ,  който е нейния главен майстор в нашето семейство ! :)
Тук , в Бургаския край много от касапите си приготвят това мезе и го хапват зачервени , докато се занимават с транжирането на прасето , поглъщайки го с горещи цвърчащи прясно изпечени мръвки и греяна ракия или червено вино,  потривайки премръзналите си ръце .
Касапаското мезе е на особена почит и вкъщи и с настъпването на зимния сезон то е почти непрекъснато на масата ни , особено ,  когато съм приготвила нещо със свинско месо .
За да се получи вкусно е много важно в никакъв случай да не режете праза в блендер или кухненски робот , а на ръка !
Машините смачкват праз лука и той започва да люти, а това проваля всичко, тъй като касапското мезе е приятно и меко на вкус  .
Няма точни пропорции за тази рецепта , добавяйте продукти и опитвайте ,  докато получите вкуса ,  който ви допада !


Касапско мезе




Продукти :

краве сирене ( около 200 грама , да не е сухо и много солено )
бялата част и малко от зелената на 1 стрък праз лук ( среден или голям )
олио , колкото поеме
около 1 равна чаена лъжичка сладък червен пипер



Нарежете много на ситно праза , използвайте бялата част и малко от зелената , останалия праз можете да сложете в яхния например . :))
В купа натрошете сиренето , прибавете и ситния праз лук !


Прибавете около 1 равна чаена лъжичка сладък червен пипер и олио ( на първо време около 30 - 40 мл ) !
Започнете да мачкате с вилица всичко и ако се наложи ,  добавяйте още пипер и олио !
Правете касапското мезе само с вилица , не изполвайте никакви автоматизирани помощни средства ! :)
Не прекалявайте с пипера , за да не започне да горчи мезето !
Това е всичко , ако имате търпение да го изчакате да се изстуди , ще се насладите на 100 % на вкуса му ! :)
Времето за изстудяване спокойно можете да уплътните в печене на скарата на оваляни в много подправки дълги ленти  свински гърди ! :))
И вратни пържолки стават . :))



9 коментара:

Анонимен,  10 октомври 2010 г., 7:41  

Супер! :) Силвето

Vania Georgieva 10 октомври 2010 г., 11:07  

Ооо, тъкмо имам два стръка праз! Още утре ще опитам и ще пиша как е станало, мъжо и сирене и праз обожава!

Ginger Cookies 10 октомври 2010 г., 11:39  

Супер, много се радвам , че ще ми се довериш ! :))
Дано и съпругът ти го хареса това касапско мезенце ! :)))
Поздрави ! :)

Сузка,  11 октомври 2010 г., 0:54  

Още като видях рецептата ми хареса-сиренце,праз... все неща,които обичам и толкова простичък и лесен начин за приготвяне!Направих го и ... мммммммммммммм вкуснооо!!!Беше чудесно,наистина благодаря за рецептата :)

Ginger Cookies 11 октомври 2010 г., 6:12  

Сузка, много се радвам , че ти харесва и благодаря за чудесните думи ! :)))

Тея, 32 г., гр. София,  11 октомври 2010 г., 6:34  

Напоследък започнах много да си падам по праза :)) Забелязвам, че най-простичките рецепти обикновенно са най-вкусните. Аз правя едно такова мезенце с праз и всички си облизват пръстите :)) Съставките са само три - праз, боб-консерва и лютеница. И ето че сега виждам пак една такава простичка рецепта, която сигурно ще смая всички ценители на добрата кухня :)) ПОЗДРАВЛЕНИЯ...

Ирония Идиотова 15 октомври 2010 г., 5:38  

Ааааа..сеетих сееее:)) ( намиг)..Страхотна разядка. Отивам да плевя праза!:))))

Olga 8 ноември 2010 г., 6:21  

Преди малко си го спретнах върху препечена филийка.Няма такава вкусотия!

Публикуване на коментар

Back to TOP