сряда, 13 октомври 2010 г.

Канелени питки с ябълки и карамел

От дълго време им се каня на тези питки, просто нямаше начин да не ги направя !
И въпреки, че знаех, че от цялата тава ще изям най-много една питка, предизвикателството си каза думата .
Вчера месих посред нощ  ( това си личи и по някои снимки ) ,  но пък с какъв ябълково-карамелено- канелен аромат събудих целия блок, не е истина ! :)
Котарака ми, разбира се, пак беше силно развълнуван, макар че си остана само с дишането на ароматните пари на питките . :))


Навярно също като мен ще срещете много разновидности на рецепти за канелени питки, но тази ме грабна най-силно .
Има много варианти за приготвяне на тези топящи се в устата тестени пухкави изкушения - с мармалад, шоколад, орехи, мед, могат да бъдат поляти с айсинг или друга глазура, така че винаги можете да експериментирате с плънката или заливката .



Канелените питки са изключително популярни в Северна Европа, както и в Северна Америка .
Размерът на питките варира в различните държави- най-малките са около 5 см , а най- големия им вариант е във Финландия и се нарича korvapuusti .
Те могат да достигнат диаметър 20 см и да са с тегло около 200 грама всяка .
Ако решите да изненадате семейството си с една такава вкусна закуска, имам опасенията, че всички ще се събудят още от аромата, който ще излиза от фурната ви и ще се наредят нетърпеливо около масата. :)
( информация и снимка )


Канелени питки с ябълки и карамел








Продукти:
за тестото :
4  1 / 2  чаени чаши бяло брашно ( пресято )
2 пакетчета суха мая
2 чаени чаши прясно мляко
1 / 2  чаена чаша кристална захар
2 щипки сол
1 / 2  чаена чаша олио
1 / 2   чаена лъжичка  сода бикарбонат
1 / 2   чаена лъжичка бакпулвер

за намазване на тестото и плънка :
3 / 4  чаена чаша разтопено краве масло
1 пакетче канела
3 / 4  чаена чаша кафява захар

за соса :
1 средна сладка ябълка
1 пакетче краве масло
1 чаена чаша захар
4 супени лъжици течна сладкарска сметана



Затоплете млякото с олиото и захарта, не трябва да завират, а само да станат топли
( да можете да държите пръста си в течността ) !
Разтворете маята вътре и сложете 4 чаени чаши от брашното ! Останалото брашно остава за един следващ етап от приготвянето на тестото .
Разбъркайте всички продукти много добре, покрийте с кърпа и оставете тестото да втаса поне 1 час !
След изтичането на това време, тестото ви трябва да изглежда така :


Добавете останалите продукти за тестото и го размесете пак ! Ако има нужда помогнете си с още малко брашно ! Не слагайте обаче повече от 2  супени лъжици повече брашно от посоченото в рецептата !

А сега да приготвим соса . Карамелизирайте леко захарта и изсипете всички продукти !
При добавянето им обаче внимавайте да не се изгорите - направете го след като сте махнали карамела от котлона и той се е " успокоил " от кипенето !
Върнете соса отново на котлона, намалете степента му на много слабо и го оставете там, докато всички компоненти се свържат напълно в хомогенен сос !

Обелете ябълката и я нарежете на много малки парченца !
Сега започваме да сглобяваме всичко, но преди това пуснете фурната на 190 градуса да загрее добре !
Знаете, че добре загрятата фурна е решаваща при печене !

На дъното на намазана с олио тава, изсипете карамеления сос, а върху него разпределете нарязаната ябълка !


На набрашнена повърхност разточете тестото на голям правоъгълник, намажете го с разтопеното масло, посочено в рецептата за мазане, поръсете с канелата и захарта !
Навийте го на руло и го нарежете на кръгове с дебелина около 2,5 - 3 см !
Подредете рулцата върху соса и ябълките !


Покрийте с фолио и печете 25 минути така !
След това махнете фолиото и печете още около 10 минути без него !



Обърнете питките върху поднос ( със соса нагоре ) и ... Enjoy ! :)))



21 коментара:

  1. След шоколадовата атака,тези канелени питки ме грабнаха отведнъж,по точно рулца наситени с аромата на карамел,канела и масло.Прелест ,как да им устоиш!Няма как да не направя!:)))))))))))))

    ОтговорИзтриване
  2. Che meraviglia il tuo gatto come si chiama la sua razza ? grazie un abbraccio

    ОтговорИзтриване
  3. Thank you, Stefania ! :))
    My cat is british shorthair( colour silver shaded ), he is my lovely baby and he has a good heart. :)))
    Regards !:))

    ОтговорИзтриване
  4. Тези канелени рулца са и в моя списък за изпълнение. И ябълка и карамел..., само охкам като дойда тук!

    ОтговорИзтриване
  5. Леле, леле, тук пак са едни красоти, изкушаващи :)
    Не знам, вече почвам да завиждам на прелестния ти котак :))) (имай предвид, че не си подам по котки, но щом този ми харесва, значи определено е мистър Котарак :) Гуш от мене за момчето :)))

    Приятни канелено-ябълкови сънища, Рони :)

    ОтговорИзтриване
  6. Много обичам да работя с тесто с мая и макар, канелата да не е сред любимите ми аромати, ще ги пробваме тия питки у дома.
    А котарака е...само за мачкане!

    ОтговорИзтриване
  7. Хахахха, kathryn, и аз това му казвам на моя кот, но нещо не е съгласен с мен ! :))
    Инче, приличаме си значи по това, аз също имам слабост към други животинки- обожавам кучета, но тази порода разби представите ми за котешкия свят... всъщност, това човече даже и визуално не прилича много на котка, а за поведението да не говорим. :)))
    Благодаря ви много ! :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Малко не е по темата, но като сме на думата да попитам. Той е "синя руска" или греша?
    Аз съм абсолютен котколюбител, а това е една от любимите ми породи.

    ОтговорИзтриване
  9. Не, Катрин, породата му е британска късокосместа котка, свят сребърна сянка, няма общо с руска синя котка. :)) Котките с цвят " синьо" имат друг цвят на козината- много тъмно сиво със синкав отенък . :)
    Руската и британската котка са доста различни, руските са по- слабички и с триъгълни лица, а британците са като мечоци с кръгли личица, то се вижда и на снимката, де :)))

    ОтговорИзтриване
  10. Объркала съм се, мислех, че е само друга разцветка. Така или иначе е прелестен! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ти, много си го обичам моя котан-бузан ! :)))

    ОтговорИзтриване
  12. Та къде и кога викаш пак да се видим???!!:)))))

    Силно се надявам да носиш една тава с тези питки, замаскирани в обикновен плик и Висан. Спешъли Висан!:)))
    Не знам за теб, ама аз определно съм ти фен на блога. Адски много ме радваш, кака:))))Извини,че напоследък не се вясвам, но...( гледам засрамено)

    ОтговорИзтриване
  13. Изглежда страхотно, а комбинацията от ябълки и канела направо я обожавам :) Май скоро ще се почва диета, ако продължа да посещавам блога ти :)

    ОтговорИзтриване
  14. Аууу супер! Звучи невероятно вкусно! Харесах си още една страхотна идея за сутрешната закуска на дечурлигата!

    ОтговорИзтриване
  15. Аз пък вече ги направих, едва дочаках съботата, да не съм на работа, че и бях болна даже.
    Какво да кажа - невероятно, вълшебно вкусни. Мекички, топящи се в устата, а карамелено-ябълковия сос...фантастично се връзва с канелата, сладки, благи, както казва една приятелка.
    Съжалявам, че не мога тук да си ги покажа.
    Благодаря за вкусните, интересни и красиви неща, които ни предлагаш, Рони!

    ОтговорИзтриване
  16. Ееееех, че хубави неща сте написалииии ! :))))
    Благодаря ви, мили хорааа ! :))))

    Ирония, мадам, когато кажете ще ви водя на една квартална кръчма с благи мезета ! :))

    Лулу, къде се загуби, липсваш определено, благодаря ти ! :))

    Валери, както винаги, много мили думи, много съм ти благодарна за отношението ! :)))

    ОтговорИзтриване
  17. Рони, тотално се изложих с това тесто, беше страшно лепкаво през цялото време, въпреки че сложих много повече брашно в опита си да го разточа, в крайна сметка с 300 зора изрязох някакви подобия на кръгове и сега се пече, дано все пак стане...а иначе аз го сложих на 1-вото ниво на решетката на фурната(моята е на 3 нива), трябваше ли да го сложа най-долу? ... като стане ще пиша :D

    ОтговорИзтриване
  18. Много съжалявам, че е станало така, месенето определено си изисква практика.Следващият път ще успееш.:)
    Тази рецепта я взех от един от най-любимите ми сайтове и също я правих за 1 път (това, което показвам в тази рецепта е първия ми опит), но рецептата проработи добре и нямах никакви проблеми.
    По принцип добавянето на много брашно извън упоменатото в рецепта е голяма грешка- после печивото ще стане много сухо и твърдо. По-скоро трябва да опитваш да свикнеш да работиш върху набрашнен плот и с набрашнени ръце,а не да се прекали с брашното в тестото, това е практика, която като се усвои, дори и с лепкаво тесто (ако е нормално да е такова по рецепта), нещата стават.:)))
    Поздрави!:)))

    ОтговорИзтриване
  19. Здравей отново Рони :))), мерси за отговора, все пак искам да ти благодаря за рецептата и да се похваля, че въпреки проблема с тестото питките станах много вкусни и хубави...
    Само да те питам информативно, когато пишеш мярка чаена чаша, колко милилитра горе-долу имаш предвид, защото по моите чаши това значи около 250 мл.
    Благодаря ти предварително :))

    ОтговорИзтриване
  20. И моята чаена чаша, която използвам за това, е 250 мл.
    Поздрави, радвам се, че поне са станали вкусни.:))

    ОтговорИзтриване