сряда, 24 април 2013 г.

Суров веган чийзкейк с ягоди




Днес искам да ви почерпя, макар и виртуално с чийзкейк по случай юбилея на баща ми.
Пожелавам му здраве най-вече- най-ценното нещо на света.
А сега да ви разкажа за чийзкейка.
Не че е чийзкейк в истинския смисъл на думата, защото няма нито грам сирене в него.
За разлика от оригинала, тук времето за приготвяне е сведено до минимум и единственото, което отнема повече време, е накисването на някои продукти от вечерта.
Хубаво е да имате търпение и да изчакате да се охлади и стегне известно време после.
И каква стана тя, май се оказа, че изисква време, но то се изразява просто в чакане, а не в труд и висене в кухнята.
Може да замените ягодите с друг плод по ваш избор- малини, боровинки, микс горски плодове.
Да не го хваля много този десерт, но е нещо уникално на вкус и е едно от най-бързо изчезващите сладки неща у дома.
В продуктите за крема ще видите макадамия, ако нямате, то тогава я заменете и направете чашите с кашу 3 броя.
При ягодите също ви предлагам 2 варианта- да декорирате с нарязани пресни ягоди или да ги смелите на пюре с малко мед и да залеете чийзкейка с ягодов топинг.


Суров веган чийзкейк с ягоди





Продукти:
(за тава с диаметър около 24-25 см)

за блата:
1 1/2 чаена чаша накиснати за една нощ сурови бадеми
1 чаена чаша накиснати и омекнали фурми без костилки
2 пълни супени лъжици кокосово масло
щипка хималайска сол

за крема:
2 чаени чаши накиснато за една нощ сурово кашу
1 чаена чаша сурова макадамия
агаве на вкус (около 3/4 чаена чаша)
4-5 супени лъжици разтопено на водна баня кокосово масло
ванилия
3-4 супени лъжици вода при нужда при смилането на продуктите
малко прясно изцеден лимонов сок (4-5 супени лъжици или на вкус)

свежи ягоди
био кокосови стърготини за поръсване
счукани какаови зърна за поръсване



Измийте всички накиснати продукти с чиста вода и ги подсушете леко.
Смелете всички продукти за блата в кухненския робот и разстелете сместа на дъното на тава с ринг.
Направете същото и с продуктите за крема.
Овкусете с агаве според вашия вкус, в това отношение е трудно да ви дам точно количество за подсладителя.
Изсипете крема върху блата и загладете с шпатула.
Оставете чийзкейка в хладилника да стегне и го декорирайте с ягоди, кокосови стърготини и какаови зърна.



4 коментара:

  1. Честит юбилей на баща ти, Ронка! Чийзкейка е силно апетитен, за сега само ще си го гледам :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Рони, любопитно ми е да опитам вкуса му. Разочароваме само това, че няма сиреновата текстура на истинския чийзкейк, която обожавам, но това не пречи със сигурност да е вкусен! Влиза в "to-do" листа ми :)
    Да е жив и здрав татко ти още дълги години!

    ОтговорИзтриване
  3. Мила Рони! Съвсем случайно прочетох, че днес имаш имен ден!:) Не знам дали го празнуваш днес, но така или иначе Цветница е прекрасен празник и аз ти пожелавам много здраве и щастие! Мир и благоденствие в дома ти! А твоите веган изкушения са невероятни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Рони, отплеснала съм се вчера и съм забравила да Честитя празника на баща ти! Пожелавам му здраве и щастие! Знам, че е прекрасен човек, от интервютата:) с теб. Поздрави, отново!

    ОтговорИзтриване