Боб с лапад в глинен съд

>> понеделник, 15 април 2013 г.





Кой е казал, че зрелият фасул трябва да си стои сам в яхнията?
Чудесна компания може да му прави именно някоя пролетна зеленийка от типа на лапад, коприва или защо не и спанак.
Аз избрах за днешната рецепта лапада, защото обожавам неговия вкус в готвени ястия.
Копривата ми е любима в супа или сурова на салата, както и в сокове и смути, а за спанака сме говорили вече, че не е добре да се подлага на термична обработка, заради съдържанието на оксалова киселина, която особено при него става в големи нива при готвене.
По-нетърпеливите могат да си купят сварен фасул в буркани, но си е друго да си го сварите вие самите.
Рецептата е лесна и здравословна като начин на приготвяне- изключила съм всякакво пържене.



Боб с лапад в глинен съд





Продукти:

около 2 чаши зрял фасул (несварен)
2 връзки лапад
1 голям морков
2 връзки зелен лук
1 глава кромид лук
4-5 скилидки чесън
селъри
сухи червени чушки сладки
сухи люти чушки на вкус
4-5 супени лъжици домашна лютеница
чубрица
джоджен
мащерка (по избор)
сладък червен пипер
хималайска сол на вкус
олио шарлан


Сварете напълно зрелия фасул.
Изсипете в голям глинен съд.
Нарежете зеленчуците и ги прибавете към боба.
Налейте малко вода, смесена с лютеницата и червения пипер.
Добавете подправките (без солта и олиото).
По принцип олиото шарлан е хубаво да не претърпява термична обработка, за хималайска сол знаете, че също е така.
Въпрос на навик е да свикнете да ги прибавяте след приключване на готвенето и в никакъв случай не се отразява негативно на вкуса на дадено ястие.


Сложете във фурната и печете до готовност на зеленчуците.
Ако обичате гъсти яхнии, може да сгъстите с малко препечено на сух тиган брашно.
Накрая след изваждане на ястието от фурната, овкусете със сол, налейте олиото и поръсете с още джоджен.
По желание сервирайте с люта чушка или пресен магданоз.


5 коментара:

Алби 15 април 2013 г., 4:13  

Вкъщи много обичаме боб, ще пробвам и твоя вариант в гърне!
Сега разбрах, че химайлайската сол е желателно да не се обработва термично...никъде на пакета ми не го пишеше :(

Стефка 17 април 2013 г., 5:10  

Две чудни връзки свеж лапад вече са у дома, тичам за гърнето....... Усмивки!

Candy 21 април 2013 г., 21:49  

Тази рецепта ще я пробвам, то всъщност ми се ще всичките ти рецепти да пробвам! Абе, защо така не мога да те следя чрез блогрола, други блогове дали имат този проблем? Преди време Танчето от блогърите също не излизаше в блогрола на всички, но нещо го оправи после. Много ми се иска нищо да не изпусна, пък като гледам доста вкусотийки има.Отплеснах се малко ама си ми е проблем това!:) Иначе за боба наистина ще го пробвам още днес. Поздрави, с пожелания за прекрасна и цветна нова седмица!

Ани 25 април 2013 г., 2:20  

Много вкусно. Рони, невероятни вечерни снимки правиш! Много ми харесват! Бобът звучи и изглежда чудесно. Ще го опитам. А това за хималайската сол и аз не го знаех, а само с нея готвя..Защо трябва да се слага накрая?

Ginger Cookies 25 април 2013 г., 11:09  

Ани, благодаря за прекрасните коментари, с които ме зарадва днес.:)
За хималайската сол знам, че не е добре да претърпява термична обработка, защото от високата температура се унищожават голяма част от минералите в нея.

Публикуване на коментар

Back to TOP