Нямам претенции, че това е оригиналната версия на мусаката, дори ви казвам, че изобщо не е.
В оригиналът има кайма, понякога една част от продуктите се пържат предварително, има и добавени канела и карамфил, както и още разлики.
Идеята е да си я имаме и във веган и здравословен вариант сред морето от варианти за приготвяне на това страхотно ястие.
Всички компоненти се подреждат на пластове, като всеки пласт е предварително овкусен, за да се насладите на идеален цялостен вкус накрая.
А щом е веган е ясно, че ще бъде изцяло с растителни продукти и ви уверявам, че дори и да консумирате месо, то няма да ви липсва в случая.
Вкусът е страхотен, има изобилие от продукти и освен топъл домашен хляб и една хубава свежа доматена салата с магданоз, лук и маслини нищо, ама нищо друго няма да ви трябва.
Гръцка веган мусака
Продукти:
3-4 картофа
3-4 патладжана
2 тиквички
2-3 домата (обелени)
2-3 глави кромид лук
1 цяла глава чесън
5-6 червени чушки (в случая използвах печени)
чубрица
риган
хималайска сол на вкус
малко стевия, заради киселината на доматите
зехтин или шарлан
черен пипер
за заливката:
500 мл ядково прясно мляко (моето беше от кашу)
био бяло брашно
хималайска сол на вкус
индийско орехче
Почистете и измийте всички зеленчуци.
Обелете патладжаните и ги обелете, нарежете на филийки, осолете леко и оставете да се отдели горчивия сок.
Намажете дъното на тава с мазнина.
Подредете плътен ред от картофите, нарязани на колелца.
Върху тях сложете един ред от осолените патладжани, а върху тях изсипете тази смес: накълцаните обелени домати, предварително смесени с печените чушки, сол на вкус, стевия за баланс на киселината, риган, черен пипер.
После идва ред на тиквичките, нарязани на филийки и овкусени със сол.
Поръсете ги обилно със задушен лук, заедно с чесъна.
Наръсете с чубрица.
Идва ред и на последния пласт- отново патладжани, и ако вашите са малки и ви е нужно повече от написаното в рецептата, увеличете количеството, за да имате достатъчно и за втори пласт с тях.
След като завършите с обелените и подсолени патладжани, залейте мусаката добре с мазнина и покрийте с фолио, но не плътно, за да може да се изпарява ненужната течност.
Печете на 230-250 градуса до готовност на зеленчуците.
Пригответе си заливката като разбиете с миксер около 500 мл прясно ядково мляко с брашно до получаване на смес с гъстотата на боза, овкусете със сол и с 1 равна чаена лъжичка индийско орехче на прах.
По принцип подобна заливка се прави със запържване на брашното, но в случая се стремим към здравословна реализация на рецептата.
Залейте мусаката и печете до зачервяване на коричката.
Ронка, супер вкусно изглежда, аз много обичам подобни постни ястия. В този случай мисля, че брашното може да се запече на сух тиган до златисто!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Мариянка.:)))
ОтговорИзтриванеДа, и това е чуден вариант, за боба си запичам така брашното и наистина е страхотно.:)))
Благодаря, че ме подсети и за мусаката като вариант.:)))
На патладжаните най-им обичам кората. Не може ли да не се белят? Ако се отцедят със сол поръсени?
ОтговорИзтриванеМоже и без да се белят.:)))
ОтговорИзтриванеЛеле, Джинджър, ти си вълшебница! Така ми се прияде посред нощите, май пак ще започвам с нощното готвене с теб:). Не знам защо обаче не ми излизат публикациите в блогрола, странна работа, дано се оправи, пристигам от Фейсбук:). Много интересни рецепти си споделила и направо съм очарована от тези веган ястия! Имаш способност да изкушаваш, да придаваш чар на всичко до което се докоснеш. Лека вечер!:)
ОтговорИзтриванеПрекрасно изглежда!Въпросът ми е може ли да се сложат и гъбки? :)
ОтговорИзтриванеСлагайте смело гъбки.:)))
ОтговорИзтриванеа дали може да се завърши с тиквичките...?не обичам патладжан и искам да направя ястието без него
ОтговорИзтриване