Веган шоколадови мъфини с орехи и червени боровинки

>> неделя, 14 април 2013 г.




Отдавна не бях правила печен тестен десерт.
Не че не ми се искаше, но когато човек е в период на редуциране на теглото, е добре да не си създава сам изкушения.
Тези по-скоро ги направих, за да започна да се специализирам във веган тестата.
И въпреки, че се получиха твърде изкусителни, ако ви кажа, че изядох само една мъфина, не знам дали ще ми повярвате.
Дори не цялата.
Това е първият ми опит за веган сладкарско печиво и мисля, че много скоро ще мога да експериментирам смело в десертите без участието на животински продукти.
Притеснявах се дали ще бухнат добре, но резултатът ме очарова.
Умишлено разделих сместа на две части и в едната сложих малко повече брашно, за да тествам варианти.
Във втората част сложих с 3-4 супени лъжици повече от споменатото в рецептата по-долу.
Частта, в която имаше повече брашно бухна повече, но пък ми дойде малко по-тежка и по-хлебна на вкус, докато тази с по-малко брашно бухна една идея по-малко, но пък тестото стана сочно и много приятно като консистенция.
Можете да замените орехите с ядки по ваш избор, а вместо червени боровинки може да сложите фурми, смокини, череши, годжи бери, вишни или каквото вие желаете.
Намазах мъфините със суров шоколадов мус.
Ако обичате по-силно изразен шоколадов вкус, сложете повече какао в муса.
Не съм посочила количество точно, защото всеки предпочита различен нюанс и присъствие на шоколадовия аромат.
Използвах олио шарлан, въпреки че не е добре той да претърпява термична обработка.
Може да го замените с кокосово масло (но по-малко количество).

Веган шоколадови мъфини с орехи и червени боровинки




Продукти:
(за около 15 броя)

1 веган шоколад "ГАЙО" (или домашен натурален- към 100 грама)
1 1/2 чаена чаша бяло био брашно
1 пълна лъжица с връх био веган бакпулвер
3/4 чаена лъжичка сода бикарбонат
щипка хималайска сол
агаве + стевия на вкус
1 чаена чаша ядково прясно мляко (използвах от бадеми)
150-160 ядково кисело мляко (домашен йогурт или готов био)
2/3 чаена чаша шарлан олио
ванилия
3 шепи сурови орехови ядки
100 грама сушени червени боровинки

за шоколадовия мус за намазване:
2 броя зряло авокадо
1 зрял банан
агаве на вкус
сурово какао на прах (на вкус)
1 пълна супена лъжица с връх кокосово масло
ром есенция




Смесете всички сухи съставки за тестото.
На водна баня разтопете шоколада.
После започнете да добавяте една по една останалите съставки (без орехите и боровинките), шоколада и не спирайте да разбивате добре с миксер.
Накрая прибавете ядките и боровинките и разбъркайте с шпатула.
Изсипете сместа в тава за мъфини и печете на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Изпечете до готовност и оставете мъфините да изстинат напълно.


В блендер сложете всички съставки за крема и пасирайте до получаване на гладък шоколадов мус.
Намажете мъфините и ги декорирайте със счукани какаови зърна или с нещо по ваш избор.


4 коментара:

Ivelina Nikolaeva 14 април 2013 г., 5:31  

Изглеждат прекрасно, а за вкуса съм убедена, че е повече от страхотен!
За първи път се осмелявам да Ви напиша коментар, просто винаги съм изпитвала голям респект пред това, което правите!
Благодарение на Вас, самата аз се научих да готвя, направих си собствен блог, открих това, което най-много ми харесва - да снимам кулинарни вдъхновения!
Продължавайте все така да се развивате и надграждате както до сега!
Благодаря Ви!

Ginger Cookies 14 април 2013 г., 5:36  

По-мил коментар не бях чела много отдавна.
Благодаря ти!!!
Позволявам си да ти пиша на "ти", защото винаги си добре дошла тук и искам да се чувстваш като у дома си.
Прекрасна неделя и успешна нова седмица.:)))))))

Ivelina Nikolaeva 14 април 2013 г., 7:16  

Наистина неделния ми следобед се превърна в прекрасен! Хубава нова седмица и на теб! ( и аз обръщам на "ти"):):):)

Ani Peeva 18 април 2013 г., 1:07  

Здравейте, страхотно изглеждат! :) Аз често си правя мъфини, като любимата ми рецепта е за бананови мъфини с шоколад. Вашето предложение е доста екзотично и нямам търпение да го изпробвам! :))

Публикуване на коментар

Back to TOP