Веган сарми с булгур, сушени зеленчуци и праз

>> събота, 20 април 2013 г.




Хем опитах тези сарми и пак ме изкушават като ги гледам на снимките.
Много ми харесаха.
Различни са от това, което повечето българи разбират под "сарми", но идеята на кулинарните блогове е именно такава- да показват индивидуалния подход на дадения блогър.
Моят напоследък е изявено тревопасен и се надявам да получа разбиране и от хората, които обичат да консумират месо.:)
С месо и кайма е ясно как се правят сармите- всеки знае, но ако желаете, опитайте и този вариант.
Може би вече сте забелязали, но почти във всичко готвено слагам домашна лютеница- това е тайната на моите готвени ястия.
По това време няма кисело зеле, но майка ми хитро е прибрала малко в буркани.
Красота.:)

Веган сарми с булгур, сушени зеленчуци и праз







Продукти:

листа кисело зеле

за плънката:
1 чаша булгур
1 голяма глава кромид лук (ситно нарязан)
1 настърган морков
1 стрък нарязан на дребно праз лук
4-5 скилидки чесън (счукан)
натрошени сушени манатарки (или други сушени гъби)
микс от сушени зеленчуци
3-4 супени лъжици домашна лютеница
хималайска сол на вкус
сух риган
чубрица
1-2 стъкчета ситно накълцан пресен девисил
черен пипер
олио шарлан



Запържете праз лука, кромид лука и моркова, докато омекнат.
Добавете останалите продукти за плънката и задушете за кратко.
При нужда добавете малко вода, но внимавайте плънката да не стане водниста, защото ще имате проблем с навиването на сармите.
Овкусете със сол и пипери.
Напълнете зелевите листа с плънката и оформете сарми.
Подредете ги в тава и ги покрийте с подсолена вода.


Налейте олио шарлан върху тях, покрийте с фолио и печете до готовност на 220 градуса.
Говорили сме си, че шарланът е добре да се консумира в суров вид, но понякога се налага да се готви с него.

По желание накрая, десетина минути преди да ги махнете от фурната, може да ги залеете със сос от много добре разбито ядково кисело мляко с малко брашно и вода.
Може да ги приготвите и с бистър сос, както и да ги оставите в по-сух вариант без да добавяте допълнително вода, след като първоначално сложената бъде погълната от булгура.



1 коментара:

Анонимен,  20 април 2013 г., 12:31  

Много вкусно звучи.Това е менюто за утре.Петя

Публикуване на коментар

Back to TOP