Най-после пуснах в действие дехидратора си.
Ето го, това е ТОЙ.
Е, голяма работа е, хора, помощник и половина си е в кухнята.
Подреждаш си на всеки рафт различни чудесии и накрая си имаш разнообразно меню.
Точно така на единия рафт сложих да се сушат и днешните ми кюфтенца от свежа коприва и варен нахут.
После ги сервирах с кисело ядково мляко от кашу с чесън и мента и не искам да ви дразня, но си беше невероятно вкусно.
Всъщност, няма какво да се дразните, ами направо опитайте и вие.
И да нямате дехидратор, можете да използвате фурната си за целта на 45-50 градуса (максимум 50 градуса, за да се запазят полезните вещества в копривата).
По желание можете да сложите в сместа и малко качествени маслини.
Ако някой би искал да се сдобие с дехидратор на по-прилична цена, прилагам линк към един уред, който намерих в нета- ТУК.
Сушени кюфтета от коприва и нахут
Продукти:
2 чаени чаши почистена свежа коприва
2 чаени чаши сварен нахут
1 глава кромид лук
хималайска сол на вкус
1 пълна чаена лъжичка сусамов тахан
3-4 супени лъжици слънчогледови семки
черен пипер на вкус
пресен градински джоджен на вкус
чубрица
Сложете всичко в блендер и смелете.
С ръце оформете кюфтенца, внимателно изцедете ненужната вода (ако има много такава).
Подредете кюфтетата на рафтовете на дехидратора и сушете около 7-8 часа (или до готовност).
Сервирайте с ядково кисело мляко и малко зехтин или с дип по ваш избор.
Можете да си приготвите и доматен сос.
Вижте и първите ми сушени тиквички и банани.
Тези тиквички са чудесен здравословен заместител на пържените, можете да ги добавяте и в зеленчукови ястия.
С банановия чипс можете да печете например овесени сладки, медени сладки, сладкиши, кексове или да ги добавите към сутрешната си закуска с мюсли.
Зарибена съм :) всичко изглежда уникално вкусно, а тиквичките са върха!
ОтговорИзтриванеАми много вкусно звучат тези кюфтенца Рони. По мой вкус са, но разбира се печенки бих ги предпочела :)
ОтговорИзтриване