Постни сарми с лапад и кафяв ориз

>> понеделник, 1 април 2013 г.




Вкусни.
Сочни.
Здравословни.
Тези сарми се превърнаха в новия фаворит на моето семейство.
Нищо особено няма в приготвянето им, продуктите са съвсем тривиални, но резултатът е невероятен.
Както се изрази моят съпруг "Изобщо не им личи, че са постни, нито пък от друга страна им липсва месо".
Сега е сезона на зелените дарове на Природата, опитайте ги и по този начин.
Може да замените лапада със спанак, но за мен в случая лапада е по-добрия избор.
Накиснете ориза задължително във вода за една нощ.
Кафявият ориз винаги се кисне, иначе ще го варите цял ден и цяла нощ.
Няма да пиша количество на продуктите, защото всеки ще приготви различен брой сарми, според членовете на семейството си.


Постни сарми с лапад и кафяв ориз




Продукти:

кисело зеле

за плънката:
кафяв ориз
пресен лапад
кромид лук
зелен лук
сушени гъби
сушени червени сладки чушки (накиснати във вода за малко)
чубрица
риган
джоджен
черен пипер
сол на вкус
скилидки чесън
настърган морков
домашна лютеница




Задушете двата вида лук, чесъна и настърганите моркови.
Добавете и останалите продукти за плънката и задушете и тях, докато омекнат леко, а ориза стане леко прозрачен.
След сваляне от огъня на плънката, сложете няколко лъжици домашна лютеница и разбъркайте добре.






Ако нямате домашна, изберете едро смляна от магазина.
Ситно смляната под формата на пюре не е подходяща.
Напълнете зелевите листа и завийте сармите.
Подредете ги в тенджера, покрийте ги с подсолена вода.
Полейте с мазнина по ваш избор и ги варете до готовност.





3 коментара:

Mарияна 1 април 2013 г., 10:36  

Ронка, сармичките са чудни, за кафявия ориз не знаех, че се кисне, благодаря :)
Преди години с мама приготвихме сърми завири в листа от лапад, сигурна съм, че много ще ти допаднат!
Поздрави!

al 1 април 2013 г., 13:25  

Вече имам лапад на двора и започнах да го готвя по един или друг начин. Много е вкусен, а и сезонното хранене с пресни продукти си е най-доброто:) Много приятно се изненадах, когато надниквайки насам, видях още идеи за приготвянето и изяждането на тази вкусна тревичка/зеленчук. Ще пробвам непременно рецептата, изглежда много вкусно. Вероятно обаче няма да завивам сърмичките с кисело зеле, че вече ми е оф топик, но все ще измисля нещо - може да ги завия с големи листа лапад:) Както и да е, това са подробности. Благодаря ти, Рони за свежото предложение! Поздрави!

tillia 2 април 2013 г., 14:11  

Предпочитам постните сарми във всякакви варианти!
Рони, много ми харесва предложението ти и с удоволствие ще се възползвам!
Поздрави!

Публикуване на коментар

Back to TOP